Бизнес и синдикати: Осигуровки за всякакви трудови доходи

Двете страни излизат с общи законодателни предложения
Обновена: 5 яну 2012 15:28 | 5 яну 2012 15:28, Бойчо Попов
58
Бизнес и синдикати: Осигуровки за всякакви трудови доходи
Снимка: Dnes.bg

От Миглена Иванова, Investor.bg

Осигуровки да се плащат за доходи, получени от всякакви форми на труд. Това е едно от законодателните предложения на синдикати и работодатели, които до дни ще бъдат внесени в Министерския съвет.

Предложението предвижда пенсионерите и определени категории самоосигуряващи се лица, които сега не плащат осигуровки, да започнат да ги превеждат наравно с всички останали работещи, уточни изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Двете страни очакват премиера да реши как становището им да бъде отразено законодателно.

Работодатели и синдикани предлагат още да се криминализира укриването на осигурителните вноски.

Божидар Данев поясни, че в тази връзка ще бъде поискано прецизиране на текстовете от Наказателния кодекс.

Пламен Димитров от КНСБ допълни, че и бизнесът и синдикатите настояват наказанието за умишлено укриване на осигуровки да се уеднакви с наказанието за укриване на данъци.

Двете страни предлагат още да се плащат едни и същи лихви за забавени плащания към държавата. В момента лихвите при забавяна на данъци и осигуровки са различни.

В предложенията е залегнало и искането - ранното пенсиониране в системата на МВР, МО и съдебната система да зависи от изпълняваната длъжност на конкретното лице или от степента на риска при упражняване на професията. Известно е, че сега преференцията за предсрочно пенсиониране се отнася за всички заети в системата.

Иска се още от пенсионно-осигурителното законодателство да бъдат извадени всички социални плащания от осигурителен характер, както и да се осъвременяват редовно всички пенсии.

В предложените текстове се настоява да бъдат разкрити лични осигурителни сметки на всички държавни служители, което на практика означава те сами да се осигуряват. Това обаче трябва да стане при условие, че заплатите им ще бъдат компенсирани с размера на същите вноски, е записано в бизнес предложенията.

Предвижда се още да бъде възстановена публичността на работата на тристранния съвет. Бизнес и синдикати настояват тристранката да има интернет страница, където да се публикуват всички решения и протоколи от заседанията.

Бизнесът и синдикатите са на мнение, че тристранката трябва да заседава редовно всеки месец, а при наличие на законодателни предложения от някоя от страните да има и извънредни събирания.

Освен това се настоява депутатите да не могат да заобикалят тристранката, когато правят предложения за изменения на трудовото и осигурително законодателство. В този случай председателят на ресорната парламентарна комисия трябва да изисква становището на тристранния съвет, обясниха двете страни.

Още новини за българската икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: синдикати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На синдикатите явно не са им били достатъчно паричките за пенсионната реформа,искат още..и още.....
17
2
 
16
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
РЕФОРМА ДА, НО ОТ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗЪМ - КЪМ ДЕМОКРАЦИЯ:Дянков и Проф. Михаил Константинов, ЛЪЖАТ КАТО ДЪРТИ ЦИГАНИНИ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПАРИ!!! ИЗРАБОТВАМЕ СИ ГИ В ИЗОБИЛИЕ, ЗАЩОТО АКО В ЕВРОПА ПЛАЩАТ 150% ОТ ИЗРАБОТЕНОТО, НИЕ ПЛАЩАМЕ САМО 50%...!!!- Средната работна заплата е 17% от средноевропейската, а производителността на труда е 27%!!! БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1 200 лева ЗАЩОТО СА ИЗРАБОТЕНИ!1. Данък печалба ТРЯБВА да се удържа при източника - ТУК В БЪЛГАРИЯ... - За инвестираната в България част, данъка ТРЯБВА, да се намали на 5%...! (за миналата година, от печалби 35 милиарда, са инвестирани САМО 1,2 МИЛИАРДА)!!!- За неинвестираната, ТРЯБВА да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите. Данък дивидент у нас е само 5%..., и искат да го намалят на 1%, вместо да е колкото на нормалните хора 10%...!ТАКА ЩЕ ИМА ЕЖЕГОДНО ПО 15-20 МИЛИАРДА ЧАСТНИ ИНВЕСТИЦИИ И ПО 100 000 НОВИ РАБОТНИ МЕСТА!!!2. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и други осигуровки и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ ТАКА В СОЦИАЛНИТЕ СИСТЕМИ ЩЕ ИМАШ ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ3. СУМИРАНИ, СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, ЗА ЕДНО ЛИЦЕ, да са под размера на минималната пенсия от 136лв, която е ДОХОД ОТ ЧЕСТЕН ТРУД!ТАКА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ПРОФЕСИЯТА СОЦИАЛНО СЛАБ!!!4. Всички ЗАПЛАТИ и всички плащания над 500 лева, да се правят САМО ПО БАНКОВ ПЪТ, ИНАЧЕ ЗАТВОР ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ!Така ще изчезне СИВАТА ИКОНОМИКА!!! БОКО АКО НЕ ГО НАПРАВИШ ЗАБРАВИ ВЛАСТТА ТРЪГВАЙ ВЕДНАГА ЗА СЕЛО ДА САДИШ КАРТОФИ!!!
16
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че пенсията, ТРУДОВ ДОХОД ли е бе нещастници...Хората пенсионери са си извоювали тези пари с пот на челото. 40 години ви хранят, а вие с цялата си наглост още искате ...
15
0
 
2
 
! Отговори
барри преди 12 години
Абе, румен221 и не знам си още колко, какво равенство те гони тебе по Конституция точно? Равенството е пред закона. Ако нещо не си наясно с общочовешки права и юридически такива, моето момче, още трябва да се поограмотиш. Че от такива ревльовци като тебе на доста хора в БГ им е писнало.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РОБОПРЕДАТЕЛИТЕ в България какво всъщност искат?
13
2
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Първо тези които предлагат тези безумия да почнат да си плащат данъците върху целия доход, а не само върху 2000лв, което е тавана. Защото почна да ми писва хора получаващи 10 пъти повече от мен на година, да плащат само два пъти повече данъци от мен.
12
2
 
7
 
! Отговори
ее преди 12 години
Хайде стига глупости! Разните фирмички избягват осигуровките като изнудват служителите си да се подписват на граждански договори. Аз бях много неприятно изненадана и учудена от този "подход". Не само това, но всеки месец те ми даваха някакъв фиш, в който фигурирра заплатата ми по трудов договор и отделно сума, срещу която пише по граждански договор.. На края на годината дадоха на всички служители "гражданските договори", но на тях фигурира само един месец и цялата сума за цяла година..
11
3
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
ПЕТКО,- КЪДЕ В КОНСТИТУЦИЯТА ПИШЕ ЗА ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ...???ПОМОГНИ МИ ДА ГО НАМЕРЯ ТОЗИ ТЕКСТ...- МОЛЯ...
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Успокояваме това, че хората започнаха да се усещат и може да няма друг мандат за ГРОБ а.к.а ГЕРБ ...Дано следващите махнат повечето простотии, които тези некадърници наслагаха..Не разбирате, че те така правят нещата, че всичко да ходи при определени фигури...за това прокарват всевъзможни закончета и проекти...
9
2
 
16
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
не стига че сме държавата с най високи пенсионни осигуровки и в конституцията пише че са доброволни,после със закон ги правят задължителни и сега ще ти вземат и къщата ако си Е.Т. и нямаш пари да си платиш осигуровките......................не мога да псувам,ама ако се науча ще ви е** м*****а
8
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аре бе .. що за простотии им раждат главите ден след ден ?!не стига, че горкия и изтормозен човечец(Българин) едва свързва двата края от всичките тези удръжки, такси и сметки ... 40 години плаща на таз калпава държава за 150-200лв пенсия .. ами и след като се пенсионира още да плаща ... ЩО ЗА БЕЗСЪВЕСТНИ *** СА ТОВА ? Всичко да се криминализира ... НИМА Е МАЛКА ПОЛИЦЕЙЩИНА В МОМЕНТА.. ТА ОЩЕ ?
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
вземете въведете купоните и никакви пари ,никакви частни притежания и никакви допълнителни блага -това заслужаваме,като сме такива овце.От 12 годишни на работа,спане ,на работа и така до ГРОБ!!
6
4
 
30
 
! Отговори
Петко преди 12 години
Е аз не се осигурявам , не искам пенсия и не искам да ме лекуват ---да вземете да прочетете Конституцията на РБ -това е за комунето Божидар Данев !!! Пенсионния фонд трябва да бъде Личен , здравния също и всеки да си знае наличните суми .При смърт -парите веднага да се прехвърлят на преките наследници / ако има останали пари естествено /
5
3
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
НИЕ СУПЕРЕВРОПЕЙЦИТЕ?(или България има проблеми с корумпираните си политици)ПАРИ ЯВНО ИМА, ЗАЩОТО дори и най-развитите държави не могат да поддържат ПЕТ ПАРАЛЕЛНИ ПЕНСИОННИ СИСТЕМИ, както е у нас:- Солидарна, - Капиталова лична (но защо частна - чесните частници вече ги окрадоха), - Професионална,- Капиталова обща (държавен Сребърен фонд)... и- Социално осигуряване, плащано от работещите вместо, както е по Конституция от Държавата!!! Време е Държавата и Гражданина плащат Конституционните си задължения, като:1. Гражданите се осигуряват взаимно (на основания Чл.12 от Конституцията), чрез чиста Солидарна пенсионна, подпомагана от Общата капиталова система2. Държавата да си поеме изцяло задълженията по Чл.51 от К-ята и СПРЕ ДА ПЛАЩА ОТ ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИИ социалните помощи: - Президентски пенсииВдовишки социални добавки, Добавките за възраст, Социални пенсии и другите плащания, КОИТО НЕ СА ПЕНСИИ ЗА СТАЖ И ВЪЗРАСТ!!! 3. Здравното осигуряване на инвалиди, наречено кой знае защо Инвалидни пенсии, ТРЯБВА да се плащат от Здравните осигуровки Днес парите за ПЕНСИИ И ЗДРАВЕ се крадат: 1. Парите за "втора" пенсия и "професионалните", се крадат от олигархията, собственик на тези фондове, която ги налива в собствените си предприятия (което е нелоялна конкуренция), като след година две ги фалира - Днес ЧАСТНИТЕ фондове са ПРАЗНИ и не могат да плащат пенсии!!!2. Чрез Противоконституционния на Чл.60 "Таван" на различните осигуровки, НАЙ -БОГАТИТЕ НИ СЪГРАЖДАНИ крадат годишно над 1 милиард лева...3. Чиновниците и бизнесмените крадат, чрез Квази парите, като ваучери, "безплатни дрехи", поддръжка на офиси, в които живеят семействата и любовниците им, командировки в страната и чужбина и т.н., които не се облагат "пенсионно" и здраво..., а на всичко отгоре, се приспадат и от данък печалба4. Почти 1.2 милиард Социални осигуровки и помощи, също не се облагат пенсионно и здраво, макар че тези хора се лекуват и се получават пенсии!!!5. ВСИЧКИ РАБОТОДАТЕЛИ КРАДАТ от заплатите и така от всички осигурявания, защото Производителността ни е 27% от средноевропейската, заплатите 17% БНП е 45% от средноевропейския, средните ни доходи са 20% от средноевропейските, РАБОТОДАТЕЛИТЕ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИ НА МИНИМАЛНИТЕ И ДЯНКОВ Е ЩАСТЛИВ ОТ ТОВА!!!- По Конституция ужким всички сме равни, но явно, както и при Комунизма, някои са По-равни
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А няма ли да се криминализира забавянето изплащане на трудово възнаграждение ?Или съвсем никаквото му изплащане ?А ? Ко кайш ? То не е работа за "синдикатите" ли ?Аз пък да ви кажа умници и мислители синдикални и бизнесмени и политически, че с вашата некадърност дотам ще я докарате, народа да откаже да плаща на държавата каквото и да еНекадърни смотани селинджърски крадливи циркаджии
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Работодатели и синдикани предлагат още да се криминализира укриването на осигурителните вноски."--------------------------------Че кой работодател ще предложи такова нещо?!?!?!?Ах, вие, подлизурковци, мишоци, ***, пак се навеждате на Дянков!
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ехехехех цирк ... цииииииирк....
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
vidjahme gi sindikatite kvo predstavljavat