Бизнес и синдикати: Осигуровки за всякакви трудови доходи

Двете страни излизат с общи законодателни предложения
Обновена: 5 яну 2012 15:28 | 5 яну 2012 15:28, Бойчо Попов
58
Бизнес и синдикати: Осигуровки за всякакви трудови доходи
Снимка: Dnes.bg

От Миглена Иванова, Investor.bg

Осигуровки да се плащат за доходи, получени от всякакви форми на труд. Това е едно от законодателните предложения на синдикати и работодатели, които до дни ще бъдат внесени в Министерския съвет.

Предложението предвижда пенсионерите и определени категории самоосигуряващи се лица, които сега не плащат осигуровки, да започнат да ги превеждат наравно с всички останали работещи, уточни изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Двете страни очакват премиера да реши как становището им да бъде отразено законодателно.

Работодатели и синдикани предлагат още да се криминализира укриването на осигурителните вноски.

Божидар Данев поясни, че в тази връзка ще бъде поискано прецизиране на текстовете от Наказателния кодекс.

Пламен Димитров от КНСБ допълни, че и бизнесът и синдикатите настояват наказанието за умишлено укриване на осигуровки да се уеднакви с наказанието за укриване на данъци.

Двете страни предлагат още да се плащат едни и същи лихви за забавени плащания към държавата. В момента лихвите при забавяна на данъци и осигуровки са различни.

В предложенията е залегнало и искането - ранното пенсиониране в системата на МВР, МО и съдебната система да зависи от изпълняваната длъжност на конкретното лице или от степента на риска при упражняване на професията. Известно е, че сега преференцията за предсрочно пенсиониране се отнася за всички заети в системата.

Иска се още от пенсионно-осигурителното законодателство да бъдат извадени всички социални плащания от осигурителен характер, както и да се осъвременяват редовно всички пенсии.

В предложените текстове се настоява да бъдат разкрити лични осигурителни сметки на всички държавни служители, което на практика означава те сами да се осигуряват. Това обаче трябва да стане при условие, че заплатите им ще бъдат компенсирани с размера на същите вноски, е записано в бизнес предложенията.

Предвижда се още да бъде възстановена публичността на работата на тристранния съвет. Бизнес и синдикати настояват тристранката да има интернет страница, където да се публикуват всички решения и протоколи от заседанията.

Бизнесът и синдикатите са на мнение, че тристранката трябва да заседава редовно всеки месец, а при наличие на законодателни предложения от някоя от страните да има и извънредни събирания.

Освен това се настоява депутатите да не могат да заобикалят тристранката, когато правят предложения за изменения на трудовото и осигурително законодателство. В този случай председателят на ресорната парламентарна комисия трябва да изисква становището на тристранния съвет, обясниха двете страни.

Още новини за българската икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: синдикати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
6
 
! Отговори
Герасимов преди 12 години
Нито БСК, нито разни синдикати ме представляват, още по-малко защитават интересите ми.Стига социализми в тези времена! Един по- дебел за тази никому ненужна ***!
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой е луд да плаща данъци,тъкмо ще му завлиза по навътре
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Минавам в сивата икономика, там където са приятелите на ......... !На мен дето, едва докарвам по 500 лв. на месец и се стремя да бъда законово изряден, искат да ми съдерат кожата.А тези, които правят милиони, ги облагат с 10% върху доходите. Бълха ги ухапала! Ще спомена някои от тях: цв.бориславова, валентин златев и т.н. Дизелът стана 2.60!Гражданска отговорност-нагоре средно с 12%, данъци и такси - нагоре, цени на стоките- нагоре- средно с 8%. Парното - нагоре. Да ни е честита Нвата година!
55
9
 
7
 
! Отговори
алооу преди 12 години
Проблема на българина е че е свикнал да работи за смешни парици и да плюе шефа, отколкото нещо сам да направи и да носи отговорност. По същия начин плюем всичко и всички, а казанчето на тоалетната не можем да си оправим, хвърляме си *** през прозореца, возим се гратис, крием данъци, бутаме рушвети и чакаме да се оправим. Няма как да стане.
54
1
 
18
 
! Отговори
Пенсионерка преди 12 години
Всички пенсионери работещи по трудов договор се осигуряват по КСО в пълен размер , колкото и младите работещи.На работещите пенсионери по граждански договор се удържа само здравна осигуровка.Не смятам, че работещите на граждански договор са толкова много, че да дойдат значителни пари в бюджета.Не стига че не се повишават пенсиите вече 2 години и ни карат да работим докато сме живи и заемаме работни места полагащи се на младите, но вечно настройват обществото едни срещу други.
53
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 12 години
...а ***, продаващи незаконно цигари или мъкнещи "жилезу" за скрап - ще плащат ли осигуровки? Или това не са трудови доходи? Или пак ще им плащаме всевъзможни помощи, макар от контрабанда да печелят в пъти повече от нас ???
52
1
 
26
 
! Отговори
Българин преди 12 години
И каква разлика има между това ние да плащаме осигуровките на чиновници, военни и ушеви и това да им завишат заплатите, които пак ние плащаме ?!? Пак от нашия джоб ще излизат парите !!!И как ще ме накарат да се осигурявам за пенсия, която 90% сигурно няма да получа? При мен лично заради мътните години на ранната "демокрация" ми се губят толкова години стаж, че ще трябва да работя до 78 години, за да направя нежния стаж... аз да не съм Йода бе, или Шотлондския боец ?!?
51
1
 
28
 
! Отговори
Българин преди 12 години
- На какво основание ще приравняват осигуровките с данъците, след като по Конституция осигуряването е ПРЯВО, а не задължение ?!?- На какво основание ще преследват неплащащ осигуровки самоосигуряващ се, след като той ощетява само себе си?- Кой тогава ще плаща осигуровки на неработещите *** и ако отново никой, откъде-накъде те ще продължават да точат *** от социшалната система, без да дават нищо в замяна ?!?Как ще ме задължат да внасям за пенсия, ако не искам? Аз свободен човек ли съм?
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Та само да обясните що е то трудов доход и да му дадете некви рамки....че баба Пена от горната маала ше земете да я натикате у кауша, понеже е продала 1-2 яйца на некой...Ам тия рентиерските истории-там нема ли нещо да се плаща ? Или те тва е нетрудов доход и нема да се бара. Койт богат и има мн земи - още по-богат и с парички без данъци.....Няма акъл нали ? И като така безакълно - дай да ограбим бедняците, че пари отнекаде требе да се намерят непременно !
49
1
 
19
 
! Отговори
ганю преди 12 години
А бе хора соц.добавки не получавам,заплата не вземам,от министерства не крада,пенсия не ща,ама не ме карайте да плащам за нещо което няма да ми се върне,или просто *** не ща да стимулирам
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
цялия размер на осигуровките се плаща от работодателя! Двете квоти са нещо условно - за заблуда на масовката. А работодателя има едно единствено условие за да ги плати - да има пари.
47
1
 
1
 
! Отговори
барри преди 12 години
До номер 45 "...от вноската за осигуряване, която се пада на база заплата, се внася само, частта от държавата като работодател...". Иване, в някаква грешка сте ти и подобните ти. Работодателят и в частната фирма плаща някаква част от осигуровките на работника си. На държавните служители държавата като работодател плаща всички осигуровки и това е част от трудовият договор между служителя и работодателя, в случая държавата. Договори се и ти така с твоя работодател. Аман от *** като тебе.
46
2
 
10
 
! Отговори
работодател преди 12 години
Реално, ако трябва да си плащат осигуровките и пенсионерите, ще направя на 2-мата ми служители по едно ЕООД, ще сключим договор и те ще плащат осигуровки върху 540 лв, а върху останалите пари ще плащат само 15%, същото обмислям да въведа за всеки служител, който е над 540 лв., осигурителен доход, защото почти никой при сега действащата система не може да си получи и 50% от внесените осигуровки. Докато няма индивидуални партиди, няма да има справедливост.
45
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 12 години
барри,в голяма грешка си относно работата на НОИ и заплащането на държавните служители.Първо, от вноската за осигуряване, която се пада на база заплата, се внася само, частта от държавата като работодател.Второ,НОИ е с независим бюджет и той се определя от необходимите плащания и вноските,които се правят от всички,заради това имаш горна граница на пенсиите,за това имаш и абсурдна минимална пенсия,ако тези 500к служители почнат да си плащат осигуровките,нещата в неговият бюджет биха били по-добе
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Всякакви форми на труд" - означава всичко!
43
3
 
2
 
! Отговори
барри преди 12 години
Е не бе! Кой *** ми е сложил минус на 39 коментар? Трябва да си много *** за да сложиш минус на това.
42
2
 
13
 
! Отговори
Пенсионер преди 12 години
Е този Божидар Данев е абсолютен наглец. За кой осигурителен риск съгласно КСО да се осигурява пенсионер който има ЕТ? За пенсия ли - той си има такава. Ако иска да му се увеличи, еми да си внася, това е негово право което му го дава КСО. За болничен ли, за майчинство ли за трудова злополука ли ? Е ами като не искам да се възползвам от болнични идругите права които дават тези осигуровки. Той дали внася осигуровки на реалните пари които дава на служителите си? Взе се много на сериозно напоследък.
41
1
 
8
 
! Отговори
барри преди 12 години
равенство, равенство, равенство... Какво равенство бълнувате? Аз имам 2 висши образования и вземам хиляда лева заплата. Някой без образование, неграмотен дори ще иска да е равен с мен и ще иска и той 1000 лв заплата. Ми да направим и данъка равен да бъде 500 лв например за всички. Който взема 5000 лв да плаща 500 лв, и този който взема 300 лв и от него да се иксат 500 лв данък. Ей ти равенство в най-чист вид. Да ви е честито! Руменчо, за теб се отнася, олигофрене!
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Принципно няма начин дупката в бюджета на нои да се запълни чрез методи предполагащи наличие на социална справедливост. Двете понятия са несъвместими! Истината е, че като общество ние не работим достатъчно - поне в сравнение с развитите такива. А осигуровки за над 2000 лв ще плащам, когато се убедя, че обслужването от държавата персонално към мен стане по-добро от същото, което получават хората плащащи по-ниски от моите налози. Има достатъчно начини да се крият доходи, така че....
39
7
 
16
 
! Отговори
барри преди 12 години
Това е някаква неизмерима наглост. Работодателите ми настоявали, моля ви се, чиновниците сами да си плащат осигуровките. *** това са малкото служители в държавата, които плащат реалния размер на дохода си. Същите тези работодатели осигуряват служителите си на минималната заплата, укриват данъци и осигуровки и сега ***, че чиновниците не си били плащали осигуровките. Ми плащат ги, само че те не минават през тях, а работодателят директно ги внася в НОИ. Това и *** би го разбрал.

Спонсорирани публикации