Да се режат ли данъци през 2012 г.?

Мненията на водещи икономисти пред Investor.bg
5 яну 2012 16:33,
16
Да се режат ли данъци през 2012 г.?
Илюстрация: sxc.hu

В края на миналата година министърът на финансите подхвърли идеята, че е възможно до края на мандата на това правителството ставката по ДДС да бъде намалена, по всяка вероятност с до 2 процентни пункта, т.е. от 20% на до 18%.

Идеята беше лансирана с редица условности и беше изрично подчертано, че това може да стане само при определени икономически условия в страната и Европа. Целта е, най-общо казано, да се стимулира икономическата активност и потреблението.

Както е известно, данъците в България са едни от най-ниските в Европа. Има ли място обаче за понижаване на ДДС или друг данък в условията на икономическа криза?

Този въпрос коментираха за Investor.bg водещи икономисти, с уговорката, че се имат предвид икономическите условия към момента.

Петър Ганев – Институт за пазарна икономика

В условията на икономическа криза общо взето всички говорим за необходимостта от стимулиране на икономиката, заетостта и потреблението. Един от основните начини за това е намалението на данъци. И в зависимост от това, кой данък ще се понижи, би се стимулирало потреблението или заетостта. Но намалението на данъчни ставки води до "свиването" на бюджетните приходи като цяло, затова вземането на решение за по-ниски данъци е трудно.

По тази логика не знам в случая доколко сериозна е идеята за намаляване на ДДС. Но така или иначе не мисля, че още през 2012 г. икономическата обстановка ще позволи този ход, въпреки че това би имало някакъв ефект в посока нарастване на потреблението. Впрочем, ако намалението на ДДС е само с 1-2 процентни пункта, то ефектът върху потреблението ще е слаб, особено ако в същото време действат и фактори, влияещи на повишаването на цените на стоките.

Според мен в момента по-големият проблем е високата безработица. Така че, ако се мисли за по-ниски данъци, погледът по-скоро трябва да е насочен към намаляване на облагането на труда, т.е. в областта на доходите и осигуровките на заетите. Защото евентуално понижаване на ДДС би съкратило приходите в хазната, с което трябва да се съобразяваме при сегашните условия.

Прочетете мненията и на Георги Прохаски и Георги Стоев само в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: данъциДДСПетър Ганев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Защо непрекъснато се повтаря лъжата, че сме с ниски данъци?!Европейската статистика сочи, че ДАНЪЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ (като цяло) СА ОКОЛО СРЕДНОТО НИВО ЗА ЕС!!!Сравнително нисък е само корпоративния данък...
15
3
 
2
 
! Отговори
сктх87987 преди 12 години
Запомнете едно, ч по време на криза данъци не се намалят, защото крачката до фалита е малка, т.е. рискът е малък.При дадените наличности: МАЛЪК ПАЗАР, НАСИТЕН ВЪТРЕШЕН ПАЗАР СЪС ВСЯКАКЪВ ВИД СТОКИ,90% БЮДЖЕТЕН КАПИТАЛИЗЪМ(СТРОИТЕЛСТВО И ДОСТАВКА НА КАНЦЕЛАРСКИ СТОКИ И ДР. ЗА БЮДЖЕТА),ПРЕНАСИТЕН ВНОС НА СТОКИ И Т.Н. ОСТАВ НИ САМО ЕДНО ДА РАЗВИВАМЕ УСЛУГИТЕ, КОИТО СА С БЪРЗ ЕФЕКТ В/У ИКОНОМИТАТА НИ , ТЕ СА ЧАСТ ОТ БВП, КОЙТО ПЪК Е БАЗА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ДОПУСТИМИЯ БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ ПОД 2%.
14
2
 
9
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
Я ПО ДОБРЕ НАМАЛЕТЕ ОСИГУРОВКИТЕ 32%ПЕНСИОННА8%здравна10%данък общ доход20%ддс..........до тук ни взимате 70 % от дохода ............а то можело да вдигнете или я ни сложете ДАНЪК ВЪЗДУХ ЧЕ ОЩЕ ДИШАМЕ
13
3
 
3
 
! Отговори
АД преди 12 години
Боко, да знаете, може да дели само на едно, така че нищо добро от него не може да се очаква. Потребление, ама с таваните и фризерите на бат ви Бойко, в следващия живот, който вас просто няма да ви има!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Полша - С основната ставка от 22 процента се облагат всички стоки и услуги, които не са освободени от ДДС.Има и редица стоки и услуги, освободени от ДДС например, услуги в областта на образованието, културата, застраховането, медицината, някои видове финансови операции и основни хранителни продукти.7-процентният данък се начислява за повечето фармацевтични продукти, строителни материали и услуги, книги, вестници, списания.Чехия - По-нисък данък се начислява на лекарствата, вестниците, спис,
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДДС в Германия е 16 процентаХоландия - 19 процента,намалената 6 процента. Хотелските услуги се облагат с по-ниския данък. Люксембург - От 1993 година поддържа 15 процента за основната ставка и намалени - 3 и 6 процента. Хотелските услуги се облагат с 6 процента ДДС, а хранителните продукти и ресторантьорските услуги с 3 процента ДДС. Австрия - Основната ставка е 20 процента, а намалената 10 процента. По-нисък данък се плаща за хранителни продукти и хотелиерски услуги.
10
2
 
5
 
! Отговори
До №1 - ...........! преди 12 години
Момче, това, което си написал, ако и шега, не е много удачна! Самият факт, че си помислил такова нещо е отблъскващо!Родителите ти и ти лично, един ден ще станете пенсионери и дано да нямате съдбата на сегашните пенсионери!Съветвам те, първо мисли, после обичай хората и тогава пиши, без да обиждаш обикновените трудови хора, независимо от тяхната възраст.БОРИ СЕ против ПРЕСТЪПНИЦИТЕ и КРАДЦИТЕ!
9
0
 
9
 
! Отговори
икономист преди 12 години
Румен221 - говориш пълни смешки. Кой чужд инвеститор ще дойде в България при условията, които ти предлагаш? Напротив - чуждестранните инвестиции трябва да се стимулират по всички начини, защото дори да си изнасят печалбата, заплатите, които дават, остават тук. А печалбата е собственост на акционера/собственика на фирмата и може да си я прави каквото иска. Освен това има стотици начини да се укриват печалбите - счетоводни, правни, икономически, че цялата ти идея се обезмисля.
8
1
 
11
 
! Отговори
Стария преди 12 години
Нашата държава вече 22 години се управлява от пълни неграмотници, които живеят в паралелен на обикновените хора свят. Сега съм на тема данъчни декларации и се сблъсквам с такива недомислици в съответните закони и нормативни уредби и не мога да си представя как един депутат или министър, които създават или гласуват тези правила не се намира с елементарно логично мислене, да се противопостави на генерираните недоразуменият.Грижа за дребния и средния бизнес? ДРЪН! Управляват ни КАЛИНКИ! ДОКОГА?
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще се режат лентички. Гарантирано от ГЕРБ. Може и заплати и пенсии. Друго НЕ.
6
2
 
9
 
! Отговори
Крум Страшни преди 12 години
Да се режатно ръцете на крадците!!!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Румене стига с тия глупости веееее! Намаш представа за какво говориш...
4
13
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
СУПЕР БОКО,- Ти кризата я остави на ТЕЗИ ДЕТО Я ПРЕДИЗВИКАХА - Америката и Юръпата, и вземи, че си СЪБЕРИ ДАНЪЦИТЕВеликият Български Народ казва - Не търси под вола теле (пари) то е под кравата (данък печалба) и млякото е там (данък девидент)ОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ? Дянков и Проф. Михаил Константинов, ЛЪЖАТ КАТО ДЪРТИ ЦИГАНИНИ, ЧЕ НЯМА ПАРИ!!! ИЗРАБОТВАМЕ СИ ГИ В ИЗОБИЛИЕ, ЗАЩОТО АКО В ЕВРОПА ПОЛУЧАВАТ 150% ОТ ИЗРАБОТЕНОТО, НИЕ ПОЛУЧАВАМЕ САМО 50%...!!!- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а производителността на труда ни е 27%!!! БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1 200 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!РЕФОРМАТА ДА, НО ЕВРОПЕЙСКА, ДЕМОКРАТИЧНА:1. Данък печалба ТРЯБВА да се удържа при източника - ТУК В БЪЛГАРИЯ... (за миналата година печалбите са около 35 милиарда, а от тях са инвестирани САМО 1,2 МИЛИАРДА)!!!- За инвестираната и част в България данъка ТРЯБВА, да се намали на 5%...! - За неинвестираната, данъка ТРЯБВА да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, данък дивидент у нас е само 5%..., и искат да го намалят на 1%, а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!ТАКА ЩЕ ИМАШ ЕЖЕГОДНО ПО 15-20 МИЛИАРДА ИНВЕСТИЦИИ!!!2. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и други осигуровки и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Тавана на осигуряване, ако се вдигне само от 2 000 на 2 700 лева прихода в социалните системи ще е 120 милиона...ТАКА В СОЦИАЛНИТЕ СИСТЕМИ ЩЕ ИМАШ ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ3. СУМИРАНИ, СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, ЗА ЕДНО ЛИЦЕ, да са под размера на минималната пенсия от 136лв, която е ДОХОД ОТ ЧЕСТЕН ТРУД!ТАКА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ПРОФЕСИЯТА СОЦИАЛНО СЛАБ!!!4. Всички ЗАПЛАТИ и плащания над 500 лева, да се правят САМО ПО БАНКОВ ПЪТ, ИНАЧЕ ЗАТВОР!Така ще изчезне СИВАТА ИКОНОМИКА!!! БОКО АКО НЕ ГО НАПРАВИШ ТРЪГВАЙ ВЕДНАГА ЗА СЕЛО ДА САДИШ КАРТОФИ!!!
3
5
 
16
 
! Отговори
asd преди 12 години
Толкова е елементарно всичко, не знам защо не го правят обаче. Единствено трябва да се привлекът чуждестранни инвестиции в сферата на производството. За целта трябва да се премахне корупцията в администрацията и да се оправи инфраструктурата. Другото го имаме, имам предвид, нисък стандарт на живот, т.е. ниски заплати за работниците на бъдещите инвеститори, сравнително интелигентно население, като голям процент от младите хора са с добро владеене на английски или друг чужд език. Това е !
2
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това, че данъците в България са едни от най-ниските в Европа е абсолютна лъжа. Няма друга държава в която да се изземват толкова голяма част от трудовите доходи под 2000 лева (1000 евро) под формата на данъци и осигуровки. Данъците са ниски само за фирмите. Но там, при малките и средните, нещата се компенсират от рушветите, които трябва да се плащат под всякакви форми. Остават само големите фирми, които са с ниски данъци.
1
23
 
8
 
! Отговори
Алов преди 12 години
Да се евтанизират пенсионерите дето само цуцат ,и заемат работни места а файда от тях никва и ще дръпне икономиката.

Спонсорирани публикации