Задължениятa на фирмите продължават да нарастват

Основната причина е свиването на инвестициите им, сочи анализ на БСК
Обновена: 9 яну 2012 17:10 | 9 яну 2012 17:00,
34
Задължениятa на фирмите продължават да нарастват
Снимка: Des.bg

Задълженията на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката са продължили да нарастват и през 2010 г., макар и със значително по-бавен темп, вследствие на икономическата криза.

Това сочи анализ на Българската стопанска камара за финансовото състояние на фирмите към края на 2010 г., публикуван днес.

Задълженията за посочения период са надхвърлили 157 млрд. лева, което е с 9 млрд. лв. (6%) повече спрямо 2009 г. Този темп на нарастване е около 6 пъти по-малък спрямо периода 2005-2009 г.

От камарата уточняват, че свиването на инвестициите с над 5 млрд. лв. за периода 2009-2010 г. е основният фактор за ограничаване на нарастването на задълженията, но в същото време е индикатор за лошото здраве на икономиката.

Заключението на БСК е, че финансовото състояние на по-голямата част от предприятията продължава да се влошава през 2010 година. В условията на свитата им производствена активност те нямат достатъчно средства да изплащат навреме разходите си за суровини, материали, услуги и др. А нарастването на лихвените проценти в последните месеци е точна индикация за влошена бизнес среда и повишения риск в икономиката, сочи анализът на БСК.

Той показва още, че през 2010 г. отново е най-голямо увеличението на междуфирмените задължения. Те са достигнали 104,2 млрд. лева и са със 7 млрд. лв. повече в сравнение с 2009 г. На междуфирмената задлъжнялост се пада 81% от целия прираст на задлъжнялостта на нефинансовите предприятия през 2010 година.

Към края на 2010 г. предприятията от нефинансовия сектор имат 45,9 млрд. лева вземания от други предприятия от сектора. Тази сума съставлява близо половината от междуфирмената задлъжнялост. Задълженията към предприятията в група и към свързани и асоциирани предприятия спрямо 2009 г. са повече с 2,6 млрд. лв. (8%), а към доставчици – с 2,9 млрд. лв. (11%).

Изследването на камарата е установило и че през 2010 г. са продължили да се увеличават задълженията на предприятията и към финансовите институции. Ръстът им с 1,1 млрд. лева обаче, в сравнение с прираста през 2007 и 2008 г. (2%), е 10 пъти по-малък.

За посочения период е продължила и тенденцията на значителното увеличение на задълженията към персонала. В сравнение с 2009 г. те са повече със 126 млн. лв. (7%), а за осигуровките – със 139 млн. лв. (17%).

Държавата и общините през 2010 година също са продължили да генерират междуфирмени задължения, но в по-малка степен в сравнение с 2009 г. Балансите на нефинансовите предприятия към края на 2010 г. показват, че от ведомства, държавни и общински предприятия имат вземания за изпълнени, но неразплатени поръчки, на стойност 482 млн. лв.

Данъците за възстановяване са 2,2 млрд. лв. В края на 2010 г. просрочените задължения на държавата са в размер на 431,5 млн.лв., от които 237 млн.лв. на държавния бюджет и 194 млн. лв. на общините, изчислява БСК.

Експертите на работодателската организация заключават, че през 2011 г. и 2012 г. нарастването на броя на фалитите, на случаите с фактическа неплатежоспособност, бавните процедури по несъстоятелност и влошаващото се обслужване на кредитите ще водят до ново нарастване на задлъжнялостта на предприятията.

През следващите години производствената активност на предприятията няма да осигурява достатъчно средства за изплащане на задълженията. Съществува опасност от възпроизвеждане на тези задължения в идните години при слаб растеж на икономиката, обобщава анализът.

Още икономически новини в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: БСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
31
 
! Отговори
Роли преди 12 години
Днес излязоха и данните на статистиката, на годишна база инфраструктурното строителство бележи спад от 16.3%!!! Абе какво става в България, бате Бойко по цял ден режи лентички, а накрая неговата гордост - инфраструктурата лети надолу. Май вече всички се убедиха, че царят наистина е гол!
11
5
 
34
 
! Отговори
Пророк преди 12 години
Смело напред, фалитите са близко ! После по новите магистрали... пеша :)
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Основната причина е свиването на инвестициите им, сочи анализ на БСК "Ами не е логично да наливаш в каца без дъно, да им кажа на тия от БСК.
9
0
 
20
 
! Отговори
sante_dog преди 12 години
Всъщност по-голямата част от тези задължения са все още необявени фалити (за който не е наясно де). Честито на печелившите...
8
2
 
29
 
! Отговори
Емигрант преди 12 години
БРАВО БОЙКО ,БРАВО ЮНАКО ! ДИЗЕЛ И БЕНЗИН ВЕЧЕ ГОНЯТ 3 ЛВ., НОВИ ЦЕНИ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ,НА УСЛУГИТЕ И ТРАНСПОРТА ! КАКТО ПИШАТ ЧУЖДЕСТРАННИТЕ ВЕСТНИЦИ " БЪЛГАРИЯ В ЦЕНОВИ ШОК". ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ И СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ! НИЕ БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА РЕШИХМЕ НА ИДНИТЕ ИЗБОРИ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ ЗА ДА ВИ ГЛЕДАМЕ ОТНОВО СЕИРА В БЪЛГАРИЯ С МУТРА- КОМУНИСТ ЗА ПРЕМИЕР ! НЕКА ВИ ИЗМОРИ ОТ ГЛАД - ТОВА ЗАСЛУЖАВАТЕ !
7
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БЪЛГАРИЯ Е ПЪРВЕНЕЦ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ .ХОРА СИ ЖИВЕЯТ КАТО ЦАРЕ .ВЧЕРА ВЛЯЗОХ В ЕДИН МАГАЗИН ЗА ДРЕХИ ВТОРА УПОТРЕБА И ЗАБЕЛЯЗАХ ЧЕ СЕ ПАЗАРУВА СТРАШНО А НЯМАЛИ ПАРИ ТЕ....ЛИДЪЛА Е ПЪЛЕН С ХОРА МАГАЗИНИТЕ ЗА ОБУВКИ ПО 5 И 10 ЛВ. СА ПРЕПЪЛНЕНИ .
6
4
 
20
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Как сте хорица под управлението на Герб а ? Джингъл бей .джингъл бей ..............Бойко милиардер вече а вие се чудите как да си платите тока. Бюлетина на ГЕРБ/ГРОБ/ искаме пак да хванете вие..............Бойко ви мори !Бойко ви удуши !Нямате пари вече нали ?Нека ви боли !Гарантирано от Герб !
5
5
 
28
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
Случайно да помните, че по време на предишното управление пенсиите се вдигнаха двойно, че заплатите всеки 1.06. се увеличаваха най малко с 10%, че на края на годината се даваха 1 или 2 заплати, че хората бяха спокойни и планираха почивките и харчовете си, че оствиха 8,3 милиарда резерв, който две години тези некадърници харчат, а сега ни върнаха в 90-те години замразени заплати и пенсии , растяща безработица, растящи цени за всичко и конфронтация в обществото.
4
2
 
16
 
! Отговори
Василев преди 12 години
Ами разбира се че лъжат тези експерти,икономисти и финансисти от БСК и "Индъстри Уотч" които казват че България никога не е била толкова зле както при това управление ! Аз вярвам на г-н Борисов защото от 2 години моята фирма участва в контрабандата и печеля 6 цифрени суми на месец. А всички работачи и обикновени хора се оправяйте. Ние ще управляваме до 2025 год. Гарантирано от Герб !
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
157 млрд. лева лева вътрешна задлъжнялост на фирмите в България, преди малко съобщиха по БТВ.Много сме стабилни вече не на дъното, а под него.Да живей вожда!Само ГЕРБ!
2
2
 
17
 
! Отговори
СУПЕРГЕРБ преди 12 години
И АЗ МИСЛЯ КАТО КОМЕНТАР НОМЕР 1. НА БОЙКО ЛИ ДА ВЯРВАМ ЧЕ СМЕ ИЗЛЕЗЛИ ОТ КРИЗАТА ИЛИ НА НЯКАКВИ СИ ЕКСПЕРТИ ,РАБОТОДАТЕЛИ И ПРЕДПРИЕМАЧИ ЧЕ ИКОНОМИКАТА НИ Е В КОЛАПС И ДЕПРЕСИЯ. НЕ,НИЕ ВЯРВАМЕ НА БОЙКО ЧЕ ЖИВЕЕМ КАТО ЦАРЕ,КАРАМЕ СИ КОЛИТЕ ПО МАГИСТРАЛИ,ЦЪФТИМ И ВЪРЖЕМ. И АЗ ЩЕ ПОДКРЕПЯМ БОЙКО ДОКАТО ФАЛИРА И ПОСЛЕДНАТА ФИРМА,ПРЕДПРИЯТИЕ,ЗАВОД И ЦЕХ И НАКРАЯ ДЪРЖАВАТА. ЕКСПЕРТИТЕ ЛЪЖАТ ,НЯМА КРИЗА КАКТО КАЗА БОЙКО. ЖИВЕЕМ ЛУКСОЗНО. ГЕРБ - САМО ГЕРБ.
1
2
 
30
 
! Отговори
Не е вярно ! преди 12 години
БСК лъже. Страната ни е отличник в Европа, а премиера ни в света. Аз на Боко ли да вярвам или на някакви си експерти ? Ще подкрепям Боко до като фалира и последното предприятие в реалния сектор. След това до като банкрутира последната банка. Имам идея. Защо Боко да реже черна лента на всяко фалирало предприятие , например ? Така той ще продължи да поддържа интереса към себе си.

Спонсорирани публикации