S&P удари еврозоната. 9 страни със смъкнат рейтинг

Еврокомисарят Оли Рен изрази съжаление от "нелогичното" решение
Обновена: 14 яну 2012 11:52 | 14 яну 2012 09:06,
56
S&P удари еврозоната. 9 страни със смъкнат рейтинг
Снимка: Reuters

Рейтинговата агенция Standard and Poor's официално съобщи, че понижава оценката си за кредитоспособността на Франция, Австрия, Италия и Испания, но запазва рейтинга на Германия на максималното равнище от три А (ААА), съобщи Ройтерс.

Агенцията намали кредитните рейтинги на девет европейски страни и даде негативни преспективи на всички страни от еврозоната с изключение на Германия и Словакия.

Намаляването на рейтингите, с което Франция и Австрия губят досегашните си максимално високи оценки (от ААА на АА+), е тежък удар за способността на европейския валутен съюз да се пребори с влошавата се дългова криза, отбелязва Асошиейтед прес.

Оценката за Италия е намалена от А на три бе плюс (ВВВ+), а на Испания - от АА- на А.

Намалени са и рейтингите на Португалия (от ВВВ- на ВВ), Кипър (ВВВ на ВВ+), Малта (от А на А-), Словакия (от А+ на А) и Словения (от АА- на А+).

Кредитните рейтинги на Белгия (АА), на Естония (АА-), Финландия (ААА), Германия (ААА), Ирландия (ВВВ+), Люксембург (ААА) и Холандия (ААА) остават без промяна.

Прогнозите по рейтингите на Австрия, Белгия, Кипър, Естония, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия, Словения и Испания са определени като негативни, което означава възможност за понижаването им тази или идната година. Гърция отдавна е с отрицателна прогноза.

В съобщението на Standard and Poor's се казва, че действията, предприемани през последните седмици от европейските политици не са достатъчни за пълноценно решаване на проблемите на еврозоната.

Понижаването на рейтингите става в момент, когато жизненоважните преговори за съкращаване на дълга на Гърция изглежда са на път да се провалят, отбелязва Асошиейтед прес.

Финансовите пазари на ЕС приключиха търговската седмица със силно спадане на курса на еврото - с 1,08 процента, спрямо долара. Към полунощ в петък срещу събота едно евро струваше 1,2675 долара.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен нарече погрешно решението на Standard and Poor's да намали кредитните рейтинги на девет страни от еврозоната.

Той изрази съжаление от "нелогичното" според него решение, което не случайно е взето точно в настоящиямомент, когато еврозоната предприема решителни мерки за преодоляване на кризата.

В изявлението си той посочи, че създалото се положение още веднъж потвърждава необходимостта от бюджетна консолидация и от структурни реформи в страните от еврозоната, както и от усилия за въвеждане на Европейския стабилизационен механизъм, който трябва да заработи през лятото и да смени сегашният временен Европейски механизъм за финансова стабилност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
3
 
! Отговори
fuck you преди 12 години
за тези които са взели решение да премахнат коментара на номер 50: ДОКАЗАХТЕ,ЧЕ СТЕ НЕРЕАЛНО ОБЕКТИВНИ В ТОВА КОЕТО ПИШЕТЕ В ВАШИЯ БЛОГ. ТОВА МОЖЕ ДА СЕ ДЪЛЖИ САМО НА ЕДНО: СТРАХ ОТ РЕАЛНОСТА. ДОКАЗАХТЕ,ЧЕ СТЕ ЗАБЛУДЕНИ ОВЦЕ КОИТО ПРЕМАХВАТ НЕУДОБНИТЕ ЗА ВАЗ КОМЕНТАРИ. ЖИВИ,ЗДРАВИ И ГОСПОД ДА ВИ НА ПОМОЩ СТРАХЛИВО ПЛЕМЕ.
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние сме със рейтинг - C++ което означава че сме обектно-ориентирана икономика, т.е. най-добрата!
47
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Слабото евро е добро за Европа.
46
5
 
5
 
! Отговори
HAHa преди 12 години
Standard & Poor's (S&P) is a United States-based financial servicespany. It is a division of The McGraw-Hillpanies that publishes financial research and analysis on stocks and bonds. Кой им се връзва още на тия евреи..! Преди 3 години долара беше паднал до 1.3 а сега пак е 1.5, някой пак ще си печата парички зад океана на наш гръб ми се струва...
45
0
 
12
 
! Отговори
Dr преди 12 години
Аз пък мисля, че S&P и другите закъсняха много( и затова станаха част от проблема) с намаляване на рейтингите на т.н. "развити" страни. Ако бяха започнали преди 10-15 години сега нямаше да има такава криза. Оказва се че тези страни(без изключение) са "изяли" бъдещето на няколко поколения земни жители. Проблема е че са го изяли защото някой им е позволил това. Кукловодите постигнаха това което искат. Американската "кукла", макар и най-важната също е само "кукла". Парите на хората са у кукловодите
44
0
 
2
 
! Отговори
хм преди 12 години
до 41И какъв интерес имат към твоя много беден дом, тези две богати държави?Отговори бе ***? Нямате нищо,освен завистлив и злобен народ и продажни управници!
43
5
 
16
 
! Отговори
cristian преди 12 години
много ги е страх насраните американци,чудят се какво ли не да измислят та да отвлечат вниманието от съсипаната и потъваща американска мечта.И как така ирландците не им намалят рейтинга та те са една от най затъналите икономики ама нали бръщолевят ингилизки,а и белгийците са без правителство толкова време и........абе големи маймуни са хамериканците
42
2
 
3
 
! Отговори
Сега е моментът преди 12 години
да се трупат дългове . След няколко месеца ще бъде късно...
41
0
 
6
 
! Отговори
go 34 преди 12 години
И ти си един разбирач .... Чети заглавието, до разбереш смисъла! Ако и след 20 прочитания не ти е станало ясно, ще ти подскажа - под Еврозона се разбира страните, които имат Еврото като валута!Грам не разбираме, ама ни дай повод да мрънкаме срещу собствената си държава...на този принцип си!
40
0
 
2
 
! Отговори
До 43 преди 12 години
Е, 43, измислили са го мнооого по-умни от мен и теб! А ти как предпочиташ, да ти измъкват още 50 години всичко, каквото спечелиш, от разните енергоразпределителни дружества, от Топлофикация и тем подобни кърлежи? Или си от тях? Да сме живи и здрави, пък ще видим - след 20-30 години....
39
3
 
5
 
! Отговори
Do Рано или късно преди 12 години
Ти дай технология как да черпим енергия от твоята тъпота и малоумие! Щото те са безкрайни. И нощем, пак ток ще имаме! Не като соларите...
38
5
 
5
 
! Отговори
Жеймания преди 12 години
Геймания имала затворен цикъл - за "нервната до 31". Сигурно затова се е чудила как да пробута автомобилите си на гърците и ги е шизтъргувала чрез "изгодни заеми". Лошо е, че гърците не са се усетили и са лапнали тъпата германска въдичка.Кредитният рейтинг на Дойче банк беше вече понижен. Въпрос на време е да праснат яко Геймания по мутрата. Холандия - на нея и е все едно - тя е пълна с офшорки.
37
16
 
7
 
! Отговори
Не е верно! преди 12 години
33 - германците получават 5000 евро защото работят и произвеждат МНООООГО и КАЧЕСТВЕНО! *** НИКОГА няма да получават по 5000 евро. ОСвен ако от текущата обезценка на парите германците не са почнали да получават по 50 000. 35 - съюзът трябва да е целият свят срещу САЩ и Русия. Двете най-масонски и отвратителни империи в човешката история. Двете империи на злото, които си завират дългите носове навсякъде. Те имат интереси навсякъде. И във вашите домове също. Свят БЕЗ тях ще е СУПЕР!
36
3
 
10
 
! Отговори
Рано или късно.... преди 12 години
Отново Рифкин: "В ЕС има 191 млн сгради. Всяка от тях може да се превърне в малка електроцентрала, черпеща енергия от покрива, стените, биоотпадъците. Да, това ще изисква огромни средства. Подобно както строежа на мини, металургични комбинати и железопътни линии през 19 в., и компютърната мрежа през 20 век. Но това ще даде милиони работни места, освобождаване на ЕС от внос на енергоносители". Няма друга алтернатива, в началото ще струва скъпо, но ще донесе свобода и безопасност за европейците.
35
2
 
35
 
! Отговори
нервна до 31 преди 12 години
Глупости на търкалета.Аман от еко-талибани.Германия запазва рейтинга си,защото има изключително мощна икономика със затворен цикъл.Значи произвежда суровините,но не ги изнася,а ги превръща в готови продукти,и тогава ги изнася.Прави стомана,а от нея прави машини.Това създава висока добавена стойност.Не като нас,произвеждаме суровини- изнасяме ги,а не готови продукти.То само със суровини и услуги икономика не се прави.Справка- фалирала Гърция,дето се крепи на един туризъм.
34
5
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
То е ясно, че чифутската рейтингова мафия, ще гледа да отслабва позициите на ЕС и да помпа фалиралите САЩ. Това е от край време така. Американците гледат да прехвърлят кризата изцяло в Европа, въпреки че те я започнаха. Време е да се загорми съюз от ЕС, Китай и Япония и САЩ да бъдат поставени в изолация. На всички им писна от техните глупости.
33
4
 
12
 
! Отговори
БАЧЕ КИКО преди 12 години
а ние къде сме тия дали знаят че сме в европейския съюз,май изобщо не знаят или не могат да ни сложат в класацията щото и на най-отрицателния рейтинг не отговаряме!
32
11
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
"А съгласни ли са хората да плащат сметки за ток вместо 80 лв. на месец - 400 лв., а тия които се отопляват на ток вместо 200-250 лв - да плащат 1000-1200 лв. месечно?"Като дойде еколологично правителство да ни оправя като минем на възобновяеми източници ще станем автоматично като Германия с тройно ААА защото Германия единствено заради възобновяеимите източници запази тройното си ААА. И тогава ще взимаме по 5 хил евро заплати и не е проблем да плащаме 200 евро сметка за ток.
31
0
 
6
 
! Отговори
abriviatura преди 12 години
S&P - suka i pider
30
2
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 12 години
Аз отдавна сам казал, че трябва да минем на възобновяеми източници на енергия и да се назначат навсякъде еколози за правителсво да ни оправят и да ни правят екологична политика--А съгласни ли са хората да плащат сметки за ток вместо 80 лв. на месец - 400 лв., а тия които се отопляват на ток вместо 200-250 лв - да плащат 1000-1200 лв. месечно?Аз не съм съгласен. Поне 7 милиона българи също не са съгласни!

Спонсорирани публикации