IKEA с рекордна печалба и ръст на почти всички пазари

Понижаването на цените било в основата на добрите резултати
20 яну 2012 13:29, Бойчо Попов
6
IKEA с рекордна печалба и ръст на почти всички пазари
Магазинът на IKEA в София. Снимка: IKEA

Шведската компания IKEA, която е най-големият търговец на дребно с мебели в света, обяви днес рекордна печалба за финансовата 2010-2011 г., базирана на ръст на продажбите и по-голям дял на почти всички пазари, на които присъства, съобщи Ройтерс.

Нетната печалба е нараснала с 10,3% до 2,97 млрд. евро за финансовата година, приключила в края на август 2011 г. Приходите са се повишили с 6,9% до 25,17 млрд. евро.

Спечелихме пазарен дял в по-голяма или по-малка степен на всички пазари“, заяви главният изпълнителен директор на  IKEA Микаел Олсон. „Въпреки увеличението на цените за много от материалите, понижихме цените за нашите потребители с 2,6%, макар че качеството на нашите продукти се подобри“, добави той.

Вицепрезидентът на компанията Сьорен Хансен пък обяви, че продажбите са нараснали в почти всички държави, като ръстът е най-голям в Русия, Китай и Полша.

През финансовата 2009-2010 г. нетната печалба бе нараснала с 6% до 2,69 млрд. евро, а приходите се бяха повишили с 8% до рекордните 23,5 млрд. евро.

През настоящата година IKEA планира да инвестира 3 млрд. евро в своите магазини, фабрики и центрове за продажби на дребно, както и в преобразуватели на енергия от вятър и слънце. През последната финансова година тя откри 7 магазина при 12 през 2009-2010 г. 

В края на август 2011 г. компанията разполагаше с 287 магазина в 26 държави и 131 000 служители. Веригата е представена в България чрез открития през декември магазин в София.

Търговците на дребно на мебели бяха сред най-тежко засегнатите, след като свитите доходи на потребителите ги накараха да ограничат разходите за стоки извън най-необходимите.

Разполагаемите доходи в по-голямата част от европейските държави и САЩ бяха свити от повишаващите се цени, слабият ръст на заплащането и правителствените мерки на строги икономии.

От IKEA обявиха, че са останали относително незасегнати от това развитие, тъй като продуктите им са привлекли повечето от добре обмислените покупки в тежкия настоящ период.

Още новини за световната икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: IKEA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
аха преди 12 години
на печалба,на печалба колко да са на печалба,особено в бг,да не кажат догодина,че закриват и те като пикадили,хаха
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шведската компания IKEA, която е най-големият търговец на дребно с мебели в света, обяви днес рекордна печалба за финансовата 2010-2011 г., базирана на ръст на продажбите и по-голям дял на почти всички пазари, на които присъства, съобщи Ройтерс.Нетната печалба е нараснала с 10,3% до 2,97 млрд. евро за финансовата година, приключила в края на август 2011 г. Приходите са се повишили с 6,9% до 25,17 млрд. евро.
3
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИКЕА се отличава и с изключително висок тираж на каталозите си (през 2006 г. те са отпечатани в тираж 160 млн екз.). Според някои изчисления през 2003 г. само Библията и книгите за Хари Потър са имали по-висок тираж.
2
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз във тази IKEA в София веднъж се излъгах да вляза и втори път няма да се случи.
1
5
 
20
 
! Отговори
тод79 преди 12 години
Няма страшно сега ще ревнат,че видители само в БГ са на ъгуба и ще надуят цените взпреки че са най-високи в европа!!!!!

Спонсорирани публикации