Меркел не иска Европа на две скорости

Канцлерът поиска обвързващ ангажимент за новия фискален пакт
23 яну 2012 21:50, Бойчо Попов
10
Меркел не иска Европа на две скорости
Снимка: Reuters

„Надеждните позиции за способността за стабилност и растеж на Европа не са нещо, „което Германия е взела предвид, за да създаде трудност на други държави, но това е от ключово значение за да гарантираме, че Европа може да е успешна", заяви канцлерът Ангела Меркел. Тя говори тази вечер в Берлин по време на кръгла маса на Фондация „Конрад Аденауер“, посветена на десетата годишнина на еврото, предаде Ройтерс.

Малко преди евросрещата на върха на държавните глави и правителствените ръководители през следващата седмица Меркел поиска обвързващ ангажимент за новия фискален пакт.

„Новите правила са предназначени за укрепване на фискалната дисциплина на страните в еврозоната страни, но и другите страни от ЕС. Ако искаш да вървиш бързо, върви сам. Ако искаш да отидеш далеч, върви заедно", цитира Меркел стара африканска поговорка.

По този начин канцлерът се изказа срещу капсулиране на еврозоната в Европейския съюз. Според нея спорния нов фискален пакт трябва да бъде отворен и за страните на ЕС, които все още не са приели общата европейска валута.

„Всички европейски политически лидери би следвало да се застъпват енергично за това, еврозоната да не стане „клуб за избрани“.

Същевременно Меркел се застъпи и за още по-тясно сътрудничество на европейските партньори. „Ако Европа просто застане мирно и тихо, тя няма да е успешна“, заяви канцлерът.

Що се отнася до непосредствената подкрепа на „болните“ страни, приоритет в момента има „налагането на ESM по-рано от планираното, за да тръгнем по пътя“, каза тя. Меркел се изказа срещу по-нататъшно рязко увеличение на спасителните средства, но все пак остави открехната врата и към такава възможност: „Германия винаги е правила всичко необходимо за защита на еврото. Чувстваме се длъжни да го правим!“, заяви тя и след срещата си с новия премиер на Белгия Елио ди Рупо.

След речта си тя ще приеме в канцлерството президента на ЕК Жозе Мануел Барозу и президента на ЕС Херман Ван Ромпуй.

Още новини за икономиката на Европа четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: ангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
5
 
! Отговори
Меркелка преди 12 години
Европейският съюз има тежка бюрокрация и всеки може да види че повечето висшестоящи чиновници са германци. Внасяла била Германия най-много в общия съюз - но си прибира всичко обратно, че и в повече. Бибиткото отиде да моли България да намали дофинансирането на европейските проекти, защото ние повече плащаме, околкото получаваме. Износътна български стоки е предимно за Германия и това са суровини, които после се връщат обработени като внос. И преди войната бяхме суровинен придатък. А инвестиции?
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С други думи е казала прошляците да плащат масрафа на тия с големите заеми.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Атентата се измисля,гръмват кулите и трягват да гонят терористите в Ирак,Афганистан,следва Сирия и Иран.чичо сам се дръпва и евреите започват да се страхуват от иранците и приемат предложението на чичо сам да ги изсели в щатите (Аризона)Правят израел хамериканска база и започват да колонизират азия,докато стигнат до русия и загубят всичко.Само не мога да разбера защо руснаците допускат тия безредици и не реагират по бързо,освен ако е проблем 7 милиарда население и някои трябва да си изцапа ръцете.
7
1
 
7
 
! Отговори
AYYYYYYYYYYY преди 12 години
Рампyио et барозото не са избрани от европейския народ чрез демпкратични избори а са поставени от Рокфели,род6илдовци и франмасони.Не ни управляват политиците,те са слуги на милиардерите
6
8
 
4
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 12 години
СЪЗДАЛИ СА ГРУПА В ФАСЕБООК Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ! ГОДИНИ НАРЕД БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ПОТЪПКВАН, ОГРАБВАН И ПОГУБВАН. ВСЕ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ ИЗНЕМОГВАТ ОТ НИЩЕТА И МИЗЕРИЯ.ВСЕ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ ЕМИГРИРАТ С НАДЕЖДА ЗА ПО - ДОБЪР ЖИВОТ. НО ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ ПОГУБИМ НАРОДА СИ, ЩЕ ОСТАВИМ ДРУГИ ДА ВЛАДЕЯТ РОДИНАТА НИ. И АКО САМИ НЕ СИ ПОМОГНЕМ, ТОВА ЩЕ Е ТЪЖНИЯТ КРАЙ НА ЕДИН ВЕЛИК НАРОД.
5
2
 
7
 
! Отговори
тъп като бг журналис преди 12 години
Еййййй!Ама и тая се научи да лъже като еврором!
4
21
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моме ***, кой те пита , какви скорости? *** ли те е сталински войн на горещ танк? Е, нищо не знаеш тогава...
3
2
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
Дори и Дянков не може да се похвали с такъв растеш на БВП и икономиката!!
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ми кака МЕРКЕЛ що не ни види нас дето у караме на задна скорост
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами да си пуска мустак, да зализва перчема и да превзема всички членки на ЕС! Хитлер е провел най-добрия подход за излизане от кризата!

Спонсорирани публикации