Мерките на Дянков за сваляне на лихвите – съмнителни

Финансисти разкритикуваха идеите му за сваляне цената на кредитите
Обновена: 15 фев 2012 10:04 | 10 фев 2012 10:53,
102
Мерките на Дянков за сваляне на лихвите – съмнителни
Симеон Дянков, Снимка: Булфото

Съмнително е до каква степен мерките за сваляне на лихвите по кредитите, изложени вчера от финансовия министър Симеон Дянков, ще сработят.

Това показва допитване на Investor.bg до финансисти за резултатите, които може да се постигнат при евентуалното въвеждане на предложенията на Дянков.

Предложенията на финансовия министър са три – лихвите да се определят на основата на EURIBOR и SOFIBOR, промяна и премахване на таксите при усвояване на кредити, и регулация на малките кредити под 400 лв.

"Всяка намеса на държавата при определянето на лихвите по кредитите не само че няма да ги намали, но е възможно и да ги оскъпи", предупреждава финансистът Емил Хърсев. Според него идеята за премахване на таксите при усвояване е неприложима.

"Тя трябва да се плаща от този, който има интерес. А това е кандидатът за заем. Защото никой не принуждава гражданите да взимат кредити, това е тяхно лично желание. Затова разходите не трябва да са за сметка на банката", обяснява Хърсев.

"При евентуалното въвеждане на изискване за определяне на лихвата за потребителски и жилищни кредити спрямо EURIBOR или SOFIBOR, ще е много трудно това да се спазва на практика съвсем точно", посочва Симеон Елазаров, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

Причината според него е в това, че тези индикатори са "плаващи" и лихвите ще трябва да се преизчисляват постоянно.

Съмнение в успеха на предложените мерки изразиха и останалите участници в проучването на Investor.bg – Калоян Стайков от Института за пазарна икономика и Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие.

Вижте какво мислят специалистите за мерките, с които Симеон Дянков смята да пребори високите лихви

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
демос преди 12 години
Ще клекнат и управляващите банкерите , комунистите ,на които са банките.Ножа опря на кокала.Народа е ОКРАДЕН и ако не му се върнат парите ,ще има подобие на арабската пролет в български вариант.Дано тъпите крадливи кратуни осъзнаят на къде вървим икономически.Дянков като,че пръв осъзнава каква е икономическата,политическата и психологическата ситуация в момента.Отворете икономическите досиета на кредитните милионери,за да видим кои са банкерите,Хърсевци и др.
83
0
 
3
 
! Отговори
бренеке преди 12 години
Не съм икономист но мисля,че Дянков е прав.Известно правило от практиката е,че парите трябва да правят пари,т.е.да работят за бизнеса.В момента хората са на дъното.За 23 години с разни схеми големите играчи обраха парите на хората и резултата е очевиден-фалити на по-дребния бизнес,съкращения,борса,бедност.Обикновения човек не може да участва и в Европроекти, поради липса на средства за самоучастие и поради високи непредвидими лихви от банките.В крайна сметка банките и олигарсите са лихвари.
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В белите държави теглиш заем за да финансираш нещо и знаеш какво дължиш и никоя банка не би посмяла да се изгаври с теб да ти вдигне вноската без да има всеизвестна основателна причина. Т.е. договора за кредит носи отговорности и за двете страни банка-клиент. В България ако ще сме равностойни на банките значи да отидем при шефа си и да му кажем "без значение от финансовото състояние на фирмата от другия месец ми вдигаш заплатата с 20%"
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Идеята е добра - не да се намалят лихвите, а да се формират по ясен и предвидим критерий. Обаче как би го допуснала банковата мафия - в момента е пълен произвол с лихвите и договора за кредит е всъщност едностранно ангажиращ документ за кредитополучателя, банката е напълно свободна да прави каквото сметне за необходимо за да изтиска още към вноските. А ипотечните кредити трябва да им сменят името на "договор за доживотно робство" към чужди господари и без никаква защита от собствената държава.
80
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виждам, че болшинството спорите за лихвените проценти на банките. В лева, кредитите са доста скъпи (12+% на година). В евро са 7,5-8%. За пример кредитите на Райфайзен и Уникредит Булбанк. Така че ако на някой му трябват пари, има ги и то достатъчно евтино.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никого не защитавам. Просто казвам какво е положението. Иначе съм "ЗА" ниски лихви - ниски лихви по кредити освобождават ресурс в тези които има кредити. Насърчава се тегленето на кредит за инвестиране. Ниските лихви по кредити водят до ниски лихви по влогове - ако ливхите по кредити паднат до 4-5% то по влоговете падат автоматично до 2-3% - толкова е и инфлацията и няма нужда от данък по лихвите за да прецени човек че реално ако ги държи в банката - губи. Тоест ще е по изгодно да си купи нещо с тях. Така ще се стимулира потреблението. Реално данък "лихва" може да има ако месечната доходност от лихвата надминава една минимална заплата - иначе е "пресоляване на манджата". Държавата може да дотира плащането по банков път като ти връща 1% но в края на годината(ако си физическо лице на трудов договор) - дефакто тя ще спечели доста повече защото така не могат да се крият доходи и обороти, а банките ще получат допълнителни оборотни пари, което пак може да свали леко лихвите
78
3
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
Има банков картел ! Очевадно е! Въпросът е какво може и какво трябва да направи държавата за да го разтури. Защото тълпата и да драсне клечката на банките, на банкерите няма да им пука, защото почти всички са в офиси под наем.
77
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
Когато една фирма пише оферта тя не взема пари от желаещия да направи покупка. "Тя трябва да се плаща от този, който има интерес" - Банката има не по-малък интерес да даде кредит, все пак печалбата под формата на лихва ще е за банката. Осен това банката е тази за която е най-важно кредитът и плащанията по него да се обезпечени. Следователно заинтересования от разглеждането на документите при кандидатстване за кредит са именно банките и те трябва да поемат всички разходи по него.
76
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
90,навървил си едни да ти се чуди човек на кого позицията защитаваш!Банките в Европа с ниски лихви-те какво там икономиката по малко рискова лие.Имам предложение-данък върху лихвите на влоговете-това е въведено в някои държави от Европа,справедливо е .
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съмнителни,колко да са съмнителни-колкото начина по който се увеличават лихвите ли!Банкерите не са съмнителни мерките на Дянков съмнителни-прости хора.
74
0
 
2
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
Прах в очите. Държавата свърши доверието и парите. Искат да барат други пари и за да залъжат хората им приказват за малки лихви.
73
0
 
5
 
! Отговори
До 83 преди 12 години
83,защо само банкерите?Освен банкерите има толкова много за бесене, че вероятно и аз и ти сме в същия кюп.Май само децата и пенсионерите не са за бесене.
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
PRAVILNO VIDQHTE KAK SE DARJI NAGLO HAMBURCUMQN LI BESHE KAKAV BESHE NEZNAM NQKAKAV NAREDEN TIP
71
3
 
13
 
! Отговори
venceremos преди 12 години
Да избесим банкерите , кво ще кажете?
70
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цялата работа е за да може ГЕРБ да си повдигне западналия рейтинг и баламите налапах въдицата. Никъде по света не се правят подобни малоумнщини. Звуяат красиво, но на практика хич ги няма.
69
0
 
10
 
! Отговори
49142 преди 12 години
Ами по логиката на банките нека всички хлебопроизводители се съберат и направят хляба 10лв. , никъде не е написано , че си задължен да купуваш хляб. Като ти е много скъпо няма да взимаш.
68
2
 
6
 
! Отговори
явертъ преди 12 години
Съгласен съм, че не са еднакви, но дори и като сложиш- country risk, counterparty, currency risk(който би трябвало да е нула, защото сме с валутен борд), разходите по обслужването пак 14% е много, не се в Африка, а в Европейския съюз. А финансовата политика на герб се възприема добре от кредитните агенции.
67
0
 
11
 
! Отговори
PD преди 12 години
Цялата българска икономика е в капан, обратна спирала. Определено нещо трябва да се направи. Писна ми да слушам глупости как нещата не могат да станат. Ако Дянков има идея нека пробва. Парите трябва да имат пълен цикъл и да минават през пазара на стоки. В момента пазара страда от липса на пари. Консумира се само най необходимото, което е пагубно за икономиката. За да превърти икономиката всички субекти трябва да поемат своя тежест. Иначе отиваме в натуралното стопанство.
66
9
 
4
 
! Отговори
До 75 явертъ преди 12 години
75 явертъ,не ни манипулирай!Икономическите реалности в България не са като в държавите, където се формира индекса EURIBOR. Може би и 14% са малко, не че на мен ми харесва, но такива са реалностите в България. Едно от нещата е, че ние сме доста рискова икономика силно зависеща от капризите на правителството на ГЕРБ, а то не се отличава с особени способности.
65
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Досега симеон дянков предложил ли е нещо смислено за вече 950 дни откакто ГЕРБ спечели изборите през 2009-та. Цялата му дейност винаги досега води до по-лошо.