Предричат още по-скъпи горива

За седмица цените са скочили с 2-3 ст. на литър
Обновена: 20 фев 2012 16:38 | 20 фев 2012 16:38,
262
Предричат още по-скъпи горива
Снимка: Reuters

Горивата по бензиностанциите в близките дни е възможно да продължат да поскъпват. Това стана ясно от думите на представители на ръководството на вериги бензиностанции у нас. Никой от тях обаче не се нае с твърда прогноза, дори за седмица напред.

Да се прогнозират цените на горивата е много трудно, дори за кратък период от време, каза за Investor.bg изпълнителният директор на "Петрол" АД Светослав Йорданов.

Той подчерта, че днес са достигнати най-високите цени на суровия петрол от три години насам - 120,74 долара за барел. Максимумът беше през през лятото на 2008 г., когато, макар и за кратко, суровият петрол стигна 147 долара за барел.

Цените на дребно на горивата за нашия регион пряко зависят от котировките им на платц "Средиземно море", посочи Йорданов. А те се базират на FOB цените на пристанище Генуа (Италия).

По думите на шефа на "Петрол", по принцип цените на нефта са чувствителни спрямо влиянието на международни фактори, затова е "много рисковано" да се правят прогнози.

Светослав Йорданов обясни, че цените на дребно на бензиностанциите при тях се формират на базата на цените на платц "Средиземно море" от последните няколко дни, независимо кога са закупени горивата – например месец по-рано или са фючърси.

Що се отнася до цените на горивата на бензиностанциите на "Петрол", за последната седмица те са се вдигнали с 2-3 ст./л.

"След като цените на международните пазари и по-специално на Средиземноморския вървят нагоре, това няма как да не се отрази в посока повишение и у нас", коментира от своя страна и търговският директор на "Ромпетрол"Станимир Смилков.

Цените на дребно на "Ромпетрол" за последната седмица са се вдигнали средно с 4 ст./л.

Смилков също не се нае с прогноза за цените на горивата през следващите дни. Все пак обаче посочи, че е "логично да се очаква поскъпване, макар и не драстично, например с до няколко стотинки на литър".

Търговският директор на "Ромпетрол" също свърза повишението на цените на дребно с международната обстановка – нестабилното положение в Иран, Сирия, Гърция.

По думите му на международните котировки на петрола влияят и понижаващите се кредитни рейтинги на редица европейски страни, което прави пазарите нестабилни.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още по темата: петролгорива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
0
 
! Отговори
Бобчо преди 12 години
Абе може ли да сте толкова зле, то като се вдигне цената на горивото ,естествено че скача и цената на всичко друго .На всички стоки от първа необходимост .....тези мизерници от парламента ще ни унищожат ......Хора ставайте да стачкувате ,ние докато се лутаме и се чудим как да си платим сметките ТЕЗИ АЛЧНИ КУЧЕТА ЩЕ СИ РАЗДАДЪТ ОЩЕ ПО -ГОЛЕМИ БОНУСИ ..............
199
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
imperializma i kapitalizma koito si pojelaxte sega shte vi izleze prez nosa ,sashtoto ste proz i tap doverchiv narod s nisak mantalitet i nadejda badeshte za vas niama i niama da imaot oligarxiata shte vi cediat dokato pyskata i posle v trapa.
198
0
 
1
 
! Отговори
Колев преди 12 години
Добър ден заспали Българи!!!Колко е хубав днешния ден снощи господата Монополисти и Спекуланти не са спали...Днес цените на горивата са доста по-високи от вчерашните,но....на никой не му пука!?!?!?!Следващата седмица пак ще вдигнат цените но този път на дизела с 20-25ст.!!!И така като гледам от днес картинката как хората си зареждат и не им пука"при скок на цената за вечер с около 8-9ст.",съм склонен да повярвам,че ще има наведнъж 20-25ст. увеличение следващата седмица!!!Само се чудя кога този балон ще се пукне до кога този народ ще търпи шепа спекуланти и монополисти да си играят с нервите му????ДО КОГА БЕ ХОРА??????
197
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще се вдигаме ли вече
196
0
 
0
 
! Отговори
"aloo" ООД преди 12 години
направете нафтата 200 лева ЛИТЪРА , ПА ПИНЕТЕ ПО 200 ГРАМА БЕНЗИН ЗА ЗДРАВЕ!
195
1
 
7
 
! Отговори
юнака преди 12 години
айде направете нафтата 5 лева,голяма работа.
194
3
 
2
 
! Отговори
до 253 преди 12 години
Абе, ***, кой си ти, че ще квалифицираш какъв бил българския народ. Плазмодий.
193
0
 
9
 
! Отговори
ЦАР преди 12 години
събрал Царя областните и им казал да вдигнат двойно данъците на селяните,след 1 месец ги извикал пак да кажат какво е станало-селяните руптаят,псуват,тогава Царя казал вдигнете им пак данъците и пак ги извикал след месец...Обласните казали:селяните не работят,от сутртин до вечер пият и хапват и се забавляват...Царя се притеснил и казал:Върнете им старите данъци,защото като не работят няма да има какво да им облагаме с данъци и ще съм най-бедния Цар! :D :D: D още малко само ни трябва с увеличения
192
1
 
6
 
! Отговори
... преди 12 години
Станимир Смилков винаги намира какво да каже за увеличението на горивата...а кога ще каже,че цените като падат на световните пазари нашите на горивата се вдигат? тогава идва кризата,гладът в Сомалия,сомалийските пирати,чудовището от Лохнес и т.н. хиляди неоснователни причини...но намаление на горивата не е видял никой когато на световните пазари цените тръгнат надолу
191
4
 
15
 
! Отговори
Гунински преди 12 години
ЛУКОЙЛ си прави гавра с простият, страхлив, бездушен, мързелив, робски, мизерен български народ!Гарантирано от ГЕРБ и Валентин Златев!!!
190
1
 
4
 
! Отговори
Гаргамел преди 12 години
до 244.А бе Гаргамел,защо не кажеш,че 20% Лукойл е американска.Само лаене.
189
0
 
17
 
! Отговори
Митко преди 12 години
11 юли 2008 г - цена на барел петрол Брент 147.50 долара, цена на литър бензин А-95 2.22 лв.21 февруари 2012 г - цена на барел петрол Брент 120.18 долара, цена на литър бензин 2.56 лв.
188
0
 
12
 
! Отговори
az преди 12 години
аз мога спокойно да коментирам цената...по 2 по 3ст. ще го вдигане докато стане 3 лева ...****ната ви ....
187
0
 
3
 
! Отговори
до 245 преди 12 години
Много неуместен коментар Тома.А какво правим в случай когато работата ти е свързана да ползваш автомобил???
186
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички много хубаво коментирате,но забравяте че петрола си остава ресурс,а всички ресурси са изчерпаеми!! Та просто да ви светна,няма чак такава конспирация за каквато си мислите,по цял свят цените растат,което означава само едно - ресурса се изчерпва!
185
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
някой трябва да взима бонуси
184
0
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 12 години
Всеки може да провери коти ровките на петрола от датата преди нападането на Ирак и така до Либия.Е тези хора вече ги няма защо не пада цената а точно обратното тя се дига ???
183
7
 
6
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Време е хората да се научат да ходят пеш или с превозни средства различни от коли - примерно велосипеди
182
14
 
8
 
! Отговори
АЗ СЪМ ЗА..... преди 12 години
...ВИСОКИ ЦЕНИ НА РУСКИТЕ ГОРИВА......!Нека растат цените всеки ден.....ТА ДА ИМ СЕ РАЗГОНИ МАЙКАТА НА *** В ТАЯ ДЪРЖАВА!РУСКИТЕ ГОРИВА ..."СА БРАТСКИ..."------ЗАТОВА ,ТРЯБВА ДА СА ВИ СКЪПИ НА СЪРЦЕТО И ..ДЖОБА!ТАКА ,ТРЯБВА.......ЗАЩОТО ***, "ГАЗПРОМ" и "ЛУКОЙЛ"---МИСЛЯТ ЗА ВАС И ВАШИТЕ ПАРИ...в джоба ви....ха,ха,хааааааааааааааааааааааа....!!!!
181
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Максималните цени на петрола бяха през 2008 -*** . и още не са достигнати. Така,че новите цени са си чиста спекула.