Лукойл продавала бензина с 1% загуба

Компанията оправда скъпия дизел с високия акциз
Обновена: 23 фев 2012 19:16 | 23 фев 2012 19:16, Бойчо Попов
213
 Лукойл продавала бензина с 1% загуба
Снимка: Getty Images News

„Лукойл България“ продава на своите бензиностанции в страната дизеловото гориво с 2% печалба, а при сегашната цена на бензин А 95 компанията е с 1% загуба за този продукт. Това става ясно от информация за пазара и цените на горивата на дребно на „Лукойл България“, изготвени от компанията.

Според изнесените данни в структурата на цената на дизеловото гориво дялове от по 40% заемат от една страна акцизът и ДДС, а от друга – стойността на закупувания суров петрол от Средиземноморските пазари. Делът на експлоатационните разходи в крайната цена е 11,5%, а на разходите за нефтопреработка – 4,5%. Разходите по добавянето на биокомпонент са с дял от 2% в крайната цена на дизела. Така печалбата формира само 2% от цената на дребно на това гориво.

При структурата на цената на бензин А 95 на акциза и ДДС се падат 44%, а на разходите за суров петрол – 41%. Експлоатационните разходи и тези за нефтопреработка са съответно 11% и 5%. Така че в крайна сметка това гориво в момента се продава с минимална загуба на бензиностанциите на Лукойл, по данни на компанията.

Според разчетите на Лукойл през миналата година продажбите на бензин у нас са имали дял от 50% от пазара на горива като цяло, а делът на бензин А 95 е бил 27,5%.

За периода от началото на 2011 г. до средата на февруари 2012 г. бензин А 95 е поскъпнал на бензиностанциите на Лукойл с 13%.

За същия период, т.е. за малко повече от година, дизелът, продаван на дребно от Лукойл, е повишил цената си с 16%, показват данните на компанията.

Същевременно, за периода от началото на 2011 г. до средата на февруари нефтът сорт Брент е поскъпнал с 28%.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: дизеллукойлбензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
0
 
0
 
! Отговори
next преди 12 години
a be ia daite 5 lv litura be ko se motate
187
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 12 години
Мале, горкичките, няй-големия данъкоплатец в държавата продава на загуба, видиш ли... и накрая - 0% годишен данък печалба, ДДС.Пратете SMS с текст DMS Lukoil
186
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И с това искат да кажат че скоро ще му вдигнат цената още ,така ли .Един вид ни подготвят за ново повишение.Ами браво.С огромните печалби да си купят свещи."Братушките " са ни клецали по всички направления,така че не ме учудва нищо.
185
0
 
1
 
! Отговори
да бе преди 12 години
Лелее, повярвах. Щото ни обичат, нали.
184
0
 
0
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Ами като са на загуба да си ходат! Кърлежи мръсни, на загуба, 3лв.литър бензин.Заплати от хиляди до десетки хиляди лева! В ЛУКоил не важат българските закони! Руснаците ни крадат от всякъде: бензин,нафта,газ,ток и навсякъде руски лобита!
183
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
hahahaha nedeite be.Nedeite da bachkate na zaguba
182
0
 
10
 
! Отговори
B преди 12 години
Руснаците явно за много *** народ ни имат, щом ни пробутват номера със загубата. В европа за последните 30години е фалирала само ЕДНА ЕДИНСТВЕНА рафинерия и това е Плама Плевен - под натиска на руските интереси!. Всичко де що е свързано с петрол е НА ПЕЧАЛБА! факт! Руските *** трябва да бъдат изгонени от тази държава! "Средиземноморските пазари" алоо нещастници такива?!? какво средиземно море? всичко ви идва с танкери от Русия бре, за толкоз прости ли ни имате?!??!?!?!?
181
0
 
1
 
! Отговори
крум преди 12 години
до 189, Ти кога беше за последно в "западната европа" бе, екскурзия от училище ли? Аз щото целата "западна европа" немах време да обикалям, *** ще ти кажа за едната и част.българия - 2.50, сърбия - същото, хърватска - 2.70, словения - 2.80 Австрия и германия - 3 лева и нещо - това отпреди месец, цените са горе - долу, недържа на пълна точност, само искам да покажа на разни такива *** като теб дето ми говорят на изуст. Иначе съм съгласен че на фона на доходите тука е скъпо и е некачествен.
180
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не вярвам най-големия монополист да работи на загуба.. може да не заработват очакваното и планирано, но чак пък на загуба...айде айде
179
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цените са такива щото аз ги диктувам такива, а тези дето нямат избор ще ми пълнят гушата щото са загубени.
178
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що ми се струва че онези от газпром същото ни говореха? Нещо се действа по заучена ситуация за ограбване на народа.
177
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Монополистите ни казват че ни продават газа и дизела на загуба. Вервайте им.
176
0
 
3
 
! Отговори
Севлиево преди 12 години
Иначе, Бургас е най- хубавия град за живеене в БГ! Сигурно заради чистия въздух, българска работа!
175
0
 
6
 
! Отговори
Шифьор преди 12 години
АХ ГОРКИТЕ, ВЪЙЙЙЙ ЗАВАЛИИТЕ! НЕ МОГА ДА СПОДЕЛЯ МЪКАТА ИМ ПРОСТО. И КЪДЕ ДРУГАДЕ МОГАТ ДА СИ ПРОДАДАТ ДОЛНОКАЧЕСТВЕНИТЕ ГОРИВА ИЛИ НИСКОКАЧЕСТВЕНИЯ РУСКИ НЕФТ?
174
1
 
3
 
! Отговори
сократ преди 12 години
Господа от Вас и *** за зеле не става.Умувате за неща които са известни и на най-слабообразованя.Прав е Славейков като пише "НЕ НАРОД , А ***".Пълна воня от изперкали доказващи се колко са умни и колко знаят и колко разбират.Сполайте и си лайте до насита.Мойта вече и изпята.МИСЛЕТЕ МУ Вие.
173
1
 
4
 
! Отговори
До 168 преди 12 години
Бъркаш! Пропан бутана е *** при производството на бензини, дизели и другите продукти. Така, че ако едно нещо струва 0лв имаш 5 стотинки транспортни разходи и го продаваш за 1,00 без ДДС, можеш да си направиш сам сметката за каква печалба става въпрос
172
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Зап.Европа цените са същите,ако не и по-ниски.Да не говорим,че там бензина е чист,а не разреден ***.Зареждал съм и там,и тук,вярвайте ми,разлика има огромна.С лукойлския безнин колата не върви.Там заплатите 10 пъти по-високи.Съответно разходите им по-високи,акцизите също.Въпреки всичко там е по-евтино.Ако и Лукойл работи на загуба,досега в Зап.Европа всички да са фалирали.Наглостта им няма край.Въпросът е кога най-после българинът ще се събуди от зимния си сън.Не можа така вечно,съгласете с
171
0
 
2
 
! Отговори
до 187 преди 12 години
на печалба са една група кадри на БСП и една група в Кремъл, които системно източват и обезсилват народа и държават ни използвайки мита за социалистическия идеал и братската славянска дружба + неколко други исторически фалшификации
170
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако и те са на загуба, то аз не знам кой е на печалба в тази държава.
169
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 12 години
А защо не споменават,че пропан-бутана им е на 100% печалба.