Лукойл продавала бензина с 1% загуба

Компанията оправда скъпия дизел с високия акциз
Обновена: 23 фев 2012 19:16 | 23 фев 2012 19:16, Бойчо Попов
213
 Лукойл продавала бензина с 1% загуба
Снимка: Getty Images News

„Лукойл България“ продава на своите бензиностанции в страната дизеловото гориво с 2% печалба, а при сегашната цена на бензин А 95 компанията е с 1% загуба за този продукт. Това става ясно от информация за пазара и цените на горивата на дребно на „Лукойл България“, изготвени от компанията.

Според изнесените данни в структурата на цената на дизеловото гориво дялове от по 40% заемат от една страна акцизът и ДДС, а от друга – стойността на закупувания суров петрол от Средиземноморските пазари. Делът на експлоатационните разходи в крайната цена е 11,5%, а на разходите за нефтопреработка – 4,5%. Разходите по добавянето на биокомпонент са с дял от 2% в крайната цена на дизела. Така печалбата формира само 2% от цената на дребно на това гориво.

При структурата на цената на бензин А 95 на акциза и ДДС се падат 44%, а на разходите за суров петрол – 41%. Експлоатационните разходи и тези за нефтопреработка са съответно 11% и 5%. Така че в крайна сметка това гориво в момента се продава с минимална загуба на бензиностанциите на Лукойл, по данни на компанията.

Според разчетите на Лукойл през миналата година продажбите на бензин у нас са имали дял от 50% от пазара на горива като цяло, а делът на бензин А 95 е бил 27,5%.

За периода от началото на 2011 г. до средата на февруари 2012 г. бензин А 95 е поскъпнал на бензиностанциите на Лукойл с 13%.

За същия период, т.е. за малко повече от година, дизелът, продаван на дребно от Лукойл, е повишил цената си с 16%, показват данните на компанията.

Същевременно, за периода от началото на 2011 г. до средата на февруари нефтът сорт Брент е поскъпнал с 28%.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: дизелЛукойлбензин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
41
 
! Отговори
Възмутен!!! преди 12 години
Ние,че сме прости прости сме!Ама тия ни взеха за ***!!!Работили на загуба!?!?!? Е кой ви поддържа живи бе,скапаняци нещастни!? Та вие сте като майка Тереза,добре че сте вие та да работите на загуба,само и само да е добре народа!!!!!!!*** наглостта и безочието! Г-н Борисов,съвсем изпуснахте нещата от контрол! Явно не ви се ще нов мандат.....
7
0
 
18
 
! Отговори
xaxo преди 12 години
Горките Лукойл, направо много ми е жал за тях :(((
6
1
 
15
 
! Отговори
асдас преди 12 години
горите Лукойл, те от глад ще умрат
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пратете sms подпомогнете Лукойл!
4
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да спрем за месец да купуваме горива !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3
0
 
12
 
! Отговори
? преди 12 години
бля бля
2
0
 
64
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Добре де, за толкова ли прости ни мислите вече!? То бива пропаганда, бива подигравки, ама чак пък толкова!!!!! Писна ми! Плюят на нас и ни се подиграват! Последните години на загуба работели, сега съвсем вече продават под себестойност! Има ли малко грамотен човек, който да вярва на тези простотии? За какво е тази пропаганда? Подготвят ни за нещо...или просто вече са толкова алчни и нагли, че се подиграват без да им мигне окото!
1
0
 
74
 
! Отговори
Nikolla преди 12 години
Да почваме да ви събираме помощи с sms-си?

Спонсорирани публикации