Пенсионните фондове отново на загуба

2011 е втората губеща година след особено тежката 2008 г.
Обновена: 23 фев 2012 13:05 | 23 фев 2012 13:05,
15
Пенсионните фондове отново на загуба
Снимка: архив, Dnes.bg

Задължителните допълнителни пенсионни фондове са записали загуба през 2011 година. Това показват изчисления на Investor.bg, базирани на данни на Комисията по финансов надзор.

През миналата година номиналната доходност за универсалните фондове е минус 1%. Реалната доходност, при която се отчита и влиянието на инфлацията, обаче е доста по-слаба, като за универсалните фондове тя е минус 3,7 на сто. Причината е, че инфлацията за 2011 година е 2,8%.

При професионалните фондове ситуацията е сходна – номиналната доходност е минус 0,5 на сто, а реалната – минус 3,2 на сто.

Пенсионните фондове трябваше да започнат да публикуват реалната си доходност (с отчитане на инфлацията) от 2010 г., като данните трябваше да обхванат периода 2006-2010 г. КФН обаче отложи с 5 години това тяхно задължение и по този начин скри отрицателната им реална доходност.

2011 г. е втората губеща година за пенсионните фондове след особено тежката 2008 г.. Тогава универсалните пенсионни фондове изгубиха номинално 21% от стойността си, а професионалните – 24%.

Каква е доходността на отделните фондове, както и какви резултати са постигнали фондовете за доброволно пенсионно осигуряване, може да видите в анализа на Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: пенсионни фондове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
ferd12 преди 12 години
няма и даиматдобри резултати защото се управляват от некадърници.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тъй като шанса ми да се пенсионирам е 10 предпочитам парите определени за пенсия да си ги внасям и да ги харча когато имам нужда,а не да ги подарявам за бонуси вашата м...йка!
12
0
 
2
 
! Отговори
ОГИТО преди 12 години
КУ...ВИ ЯЖТЕ!!! ПИЙТЕ!!!! ОГИТО ЧЕРПИ!!!!!
11
0
 
6
 
! Отговори
к. станев - ст.з. преди 12 години
тия пенсионни фондове докато стане време да се пенсионираме ще драснат с парите че *** ги гони всеки може да смята ако ги сложат на депозит в банка ще бъдат на печалба или да купуват ДЦК но нарочно не го правят аз нямам намерение да си плащам и после някой да ми краде парите на тия *** нищо няма да им дам моите си пари мисля че мога сам да си ги управлявам не е толкова трудно всеки може пенсионните фондове са мошеници и лъжци трябва да ги бойкотираме всички
10
0
 
5
 
! Отговори
xj преди 12 години
Хаха..блажрнни са верующите..не само на загуба, НО И ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ..а вие вЕрвайте им!
9
0
 
12
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Парите за осигуровки които в момента се взимат от заплатата отиват за изплащането на пенсиите на сегашните пенсионери. А от осигуровките мисля, че всеки може да се откаже, така или иначе няма достатъчно деца, които да искат да останат тука и да работят, за да се надява някой, че и той ще има пенсия като остарее. Браво на решението за влизане на осигуровките към държавния бюджет по време на комунизма, брилянтна идея просто.
8
0
 
9
 
! Отговори
ано преди 12 години
Още някой да има илюзии за капиталовата система на осигуряване? Не че разходо-покривната е цвете и кой знае колко по-добро решение, но тази е жив обир, при това - с принудата на държавата и гарантиран от нея. Предполагам знаете, че със същия процент, който внасяте като ДЗПО, намалява пенсията ви от ДОО? Да не се изненадате след години, когато пенсията ви от 1-ви стълб е ниска, а от втори е изядена от инфлация, криза, лош мениджмънт, високи такси за администриране и така нататък.
7
0
 
10
 
! Отговори
Пирамиди фараони преди 12 години
Не се казва на загуба, а отрицателна доходнос - по европецкому
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като са на загуба втора година да ги закриват, безработни и на полето да копат царевица! Ако няма такава за копане - да лапат мамуля!
5
0
 
25
 
! Отговори
НИЛ-АТС преди 12 години
А защо ги направиха задължителни? За да може с отдържаните от народа пари да се хранят някакви измислени фондове! Същото е с фирмите за топлинно счетоводство. Същото е със задължителното застраховане...
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре де, тези фондове ако не ги пипаш номинално си стоят същите, нарочно ли се влагат на загуба тук и там?
3
0
 
15
 
! Отговори
разочарован преди 12 години
Дайте съвет как да се оттегля от тези кожодери. Е баш кожодери силно казано, но и тяхната ../не се чете /
2
0
 
18
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Абе за какво ни вземате парите за осигуровки бе? Пенсия и без това няма да дочакаме! Пенсионните фондове си въртят далаверите и докато стане време да ни ги плащат, я камилата, я камиларя. Пък и без това Дянков се кани да опоска и Сребърния фонд, така, че братя и сестри българи, ще пием по една студена вода!
1
0
 
19
 
! Отговори
Georgi преди 12 години
Един вид ще видим втора пенсия ама друг път. Не искам пенсионен фонд , искам аз да си прибирам тези пари. *** и пладнешкия обир, мамицата им. И без това малко хора ще стигнат до пенсия ами и тук ни прибират пари - чиста кражба .... и тук споменавам роднините на всички тези измислили тази система

Спонсорирани публикации