Telekom Austria няма да купува Vivacom

Австрийците се отказват заради тежкото финансово състояние на Vivacom
Обновена: 23 фев 2012 16:19 | 23 фев 2012 16:19, Бойчо Попов
53
Telekom Austria няма да купува Vivacom
Снимка: Reuters

„Ние следим много внимателно ситуацията във Vivacom. По принцип Telekom Austria (ТА) приветства пазарната консолидация, каквато се случи и в Австрия. А и предвид факта, че Мобилтел навлезе на пазара на фиксирани услуги, проверихме какво е финансовото състояние на Vivacom. Но решихме да не участваме във втората фаза на продажбата на Vivacom“.

Така главният изпълнителен директор на първия и в момента най-голям мобилен оператор в България - „Мобилтел“, Андреас Майерхофер коментира пред Investor.bg намерението на концерна – майка Telekom Austria да участва в покупката на конкурента Vivacom. 

Още по темата

Според Майерхофер причините за отказа на австрийската компания да продължи участието си в сделката е тежкото финансово състояние на Vivacom и антитръстовото законодателство. Придобиването на Vivacom би увеличило пазарната мощ на МобилТел, но това няма да бъде позволено от българските и европейските антитръстови власти.

„Разделянето на фиксираните от мобилните услуги би представлявало огромно усилие“, заяви Майерхофер, добавяйки, че австрийският концерн „не успя да открие дългосрочен бизнес смисъл в такава сделка“. Дълговете на Vivacom в размер на 1,6 млрд. евро също са голямо бреме както за продавача, така и за бъдещия купувач.

„Затова сега сме в ролята на наблюдател на последната фаза, но от медиите знаем, че няма много потенциални купувачи“, добави мениджърът на компанията.

В средата на януари реномираният австрийски всекидневник Die Presse писа, че TA е фаворит за придобиването.

„Telekom Austria Group не коментира слухове. Все пак компанията внимателно следи всички възможности за бизнес в бранша, включително и на пазари, в които вече присъстваме", заяви тогава за Investor.bg Александър Клеедорфер, говорител на групата.

Още новини за телекомуникационния бранш четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: МобилтелVivacomБТК АД
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз от години съм на Глобул. Плащам 12 лева и нещо и имам 1000 минути към всички в глобул и неограничен моб.интернет който е супер бавен но става за четене на електронни издания по телефона. Всичките ми познати са на глобул никога не съм успял да ги изговоря тези 1000 минути тъкмо стигам до 600 и получавам нови 1000 :) Единствено им се "обидих" преди две години когато ми подновиха автоматично договора (не, че щях да се отказвам от тях но исках аз лично да си го подновя).Влизам в интернет и виждам с кого съм говорил, колко съм говорил и колко дължа всичко е прозрачно и няма проблеми. Няма надписвания и прочие. Единствения недостатък е, разговорите се таксуват на 60 секунди..в смисъл дори и да си говорил 15 сек. с чужд оператор те го таксуват на минута. Там цакат много яко и не ми харесва.
26
1
 
17
 
! Отговори
бай Петко преди 12 години
Ами нали царя щеше за 800 дни да ни оправи? Оправи сина си, а пък ние сега духаме супата ! Купи БТК-то за 230 млн. а го продаде над 1 млрд. Е какво да приказваме. Само за ерменския поп сме!
25
3
 
19
 
! Отговори
Потребител преди 12 години
М-Тел са отвратителна компания в момента.Бяха добри ,преди евреите да я продадат.Аз вече преминах към Виваком и съм доволна - за сега.. (освен ако не премине в ръцете на М-Тел....).
24
2
 
9
 
! Отговори
qze преди 12 години
вивател имат най-изгодни оферти, но също правят *** номера като другите оператори.
23
12
 
7
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Ще стане интересно, ако останем без домашни телефони, особено за по-старите, които твърдо отказват да се научат да си зареждат мобилните. А за Виваком нищо добро не мога да кажа, дезинформацията на абонатите им е специалност. Явно съм единствената, която е доволна единствено от Мтел.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
добре, че няма да ги купят, че ако и виваком стане като м-тел жална ни е мама
21
3
 
4
 
! Отговори
АТАКА преди 12 години
Ако Турция купи БТК-Виваком, стотитиците офиси за обслужване ще се напълнят с хиляди турци, безработицата с младите турци, ще се реши, а бъллгарите пак ще емигрират на запад, трябва да го купи Сидеров и да ни назначи нас на работа после.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако собственика на Ментел беше купил Виваком най печеливш от това щеше да е Глобул :)Да дойдат турците поне ще има реална конкуренция на пазара. Играчите ще бъдат Виваком и Глобул а Ментел ще са "най големият мобилен оператор на България" на думи...
19
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отивам в център на виваком да плащам сметка.Влизам вътре и ония хилейки се,зарадвано ми съобщиха,че системата не им работи.Без "съжаляваме" или "извинете".Това си е същото онова БТК от комунистическо време.Финансовите резултати го потвърждават.
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
PROSTI BULGARI
17
6
 
30
 
! Отговори
с. преди 12 години
М-тел са уникални нещастници!
16
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да си клиент на Мтел е пълен мазохизъм...
15
10
 
12
 
! Отговори
Берлинчанин преди 12 години
Турците стъпиха и на германския телекомуникационен пазар.Веднага след това пуснаха безплатни разговори между Германия и Турция и всички гастарбайтери се прехвърлиха към тях.Германските оператори останаха с пръст в устата.Така ще стане и у нас.Безплатни разговори с Турция и всички амуджи ще минат към тях.Ще последват безплатни разговори с Европа и голяма част от българите също ще се прехвърлят.Скоро Австрийците и византийците ще напълнят гащите,от което много се кефя.
14
17
 
18
 
! Отговори
Служител на Виваком преди 12 години
Тежко състояние на Виваком?!? :-) Затова ли всеки ден идват клиенти на Мтел в нашия офис и искат да се възползват от преносимостта на номерата. :-) :-) :-)
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая държава се оправи като стане катаклизъм , няма да има заплати по хилияди евро ли? , като ти опре до националната сигурност и запазване на псевдо *** ти структура за крадене , ще даваш чак пушек ще се вдига ха ха ха ха ха.
12
1
 
8
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Точно проблема е в придобиването на фиксираната мрежа.Защото така ментел става най-големия монополист.. в момента най-много мобилни абонати са при тях, а представи си и фиксираните да отидат при тях. За каква конкуренция говорим ?!Глобул не ги броя.. те отдавна са взели-дали...
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така, така, приватизираха БТК-то, фалираха го, а сега никой не го иска. Добре сме. Дори едни приватизации не можем да направим като хората. А чакаме да се оправим финансово...
10
7
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 12 години
А ти как мислиш, че се развива един мобилен оператор от 0-та ? реално те когато стартираха имаха само фиксираната си мрежа..Прочети малко преди пишеш.. Кабели, станции, антени ... хардуери, софтуери ....
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според близки до сделката първоначалното предложение на турците е прозвучало доста съблазнително за банките кредиторки и посредника по сделката 'Морган Стенли' - 850 млн. евро за цялата компания. Сегашната пазарна реалност е, че никой от останалите кандидат-купувачи не е готов да извади дори и половината от тази сума.-------------Това е от днешния в-к Труд !!
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Па има си хас и да го разрешаваха! Не че някога Ментел са зачитали думата "закон"...

Спонсорирани публикации