Telekom Austria няма да купува Vivacom

Австрийците се отказват заради тежкото финансово състояние на Vivacom
Обновена: 23 фев 2012 16:19 | 23 фев 2012 16:19, Бойчо Попов
53
Telekom Austria няма да купува Vivacom
Снимка: Reuters

„Ние следим много внимателно ситуацията във Vivacom. По принцип Telekom Austria (ТА) приветства пазарната консолидация, каквато се случи и в Австрия. А и предвид факта, че Мобилтел навлезе на пазара на фиксирани услуги, проверихме какво е финансовото състояние на Vivacom. Но решихме да не участваме във втората фаза на продажбата на Vivacom“.

Така главният изпълнителен директор на първия и в момента най-голям мобилен оператор в България - „Мобилтел“, Андреас Майерхофер коментира пред Investor.bg намерението на концерна – майка Telekom Austria да участва в покупката на конкурента Vivacom. 

Още по темата

Според Майерхофер причините за отказа на австрийската компания да продължи участието си в сделката е тежкото финансово състояние на Vivacom и антитръстовото законодателство. Придобиването на Vivacom би увеличило пазарната мощ на МобилТел, но това няма да бъде позволено от българските и европейските антитръстови власти.

„Разделянето на фиксираните от мобилните услуги би представлявало огромно усилие“, заяви Майерхофер, добавяйки, че австрийският концерн „не успя да открие дългосрочен бизнес смисъл в такава сделка“. Дълговете на Vivacom в размер на 1,6 млрд. евро също са голямо бреме както за продавача, така и за бъдещия купувач.

„Затова сега сме в ролята на наблюдател на последната фаза, но от медиите знаем, че няма много потенциални купувачи“, добави мениджърът на компанията.

В средата на януари реномираният австрийски всекидневник Die Presse писа, че TA е фаворит за придобиването.

„Telekom Austria Group не коментира слухове. Все пак компанията внимателно следи всички възможности за бизнес в бранша, включително и на пазари, в които вече присъстваме", заяви тогава за Investor.bg Александър Клеедорфер, говорител на групата.

Още новини за телекомуникационния бранш четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: МобилтелVivacomБТК АД
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И в крайна сметка кредиторите на дружеството ще реши дали ще се продава или не...
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност проблема на Telekom Austria е, че в Европа наистина има закони за защита на конкуренцията, които им забраняват да притежават два от трите телекома в страната...
5
7
 
18
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 12 години
Няма страшно.Другарката в живота на нашия вожд и учител-великия Бойко Борисов-Цветелина Бориславова ще купи Viv.Тя колко банки купи та една тел.компания ли няма да купи.Нейните "бонуси" са стотици милиони та даже и милиарди.Гарантирано от ГЕРБ !
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ментел
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че няма много кандидати няма. Но и тези които ги има в момента цената която се тиражира е изключително висока.Та за това и ментела са се отказали... просто не могат да надскочат офертата на турците... както и останалите...А вие с тази платена от ментел-а статия няма какво да я коментирам...
2
2
 
29
 
! Отговори
Тони преди 12 години
Дълговете на Viv в размер на 1,6 млрд. евро.От къде ли идва тоя дълг :) Тия знаят ли какво е да се направят подобрения за 3 милиарда лева ? *** какво крадене е имало :)))
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Турците, турците, те ще довършат мършавите остатъци от продадения на безценица навремето телеком.

Спонсорирани публикации