Telekom Austria няма да купува Vivacom

Австрийците се отказват заради тежкото финансово състояние на Vivacom
Обновена: 23 фев 2012 16:19 | 23 фев 2012 16:19, Бойчо Попов
53
Telekom Austria няма да купува Vivacom
Снимка: Reuters

„Ние следим много внимателно ситуацията във Vivacom. По принцип Telekom Austria (ТА) приветства пазарната консолидация, каквато се случи и в Австрия. А и предвид факта, че Мобилтел навлезе на пазара на фиксирани услуги, проверихме какво е финансовото състояние на Vivacom. Но решихме да не участваме във втората фаза на продажбата на Vivacom“.

Така главният изпълнителен директор на първия и в момента най-голям мобилен оператор в България - „Мобилтел“, Андреас Майерхофер коментира пред Investor.bg намерението на концерна – майка Telekom Austria да участва в покупката на конкурента Vivacom. 

Още по темата

Според Майерхофер причините за отказа на австрийската компания да продължи участието си в сделката е тежкото финансово състояние на Vivacom и антитръстовото законодателство. Придобиването на Vivacom би увеличило пазарната мощ на МобилТел, но това няма да бъде позволено от българските и европейските антитръстови власти.

„Разделянето на фиксираните от мобилните услуги би представлявало огромно усилие“, заяви Майерхофер, добавяйки, че австрийският концерн „не успя да открие дългосрочен бизнес смисъл в такава сделка“. Дълговете на Vivacom в размер на 1,6 млрд. евро също са голямо бреме както за продавача, така и за бъдещия купувач.

„Затова сега сме в ролята на наблюдател на последната фаза, но от медиите знаем, че няма много потенциални купувачи“, добави мениджърът на компанията.

В средата на януари реномираният австрийски всекидневник Die Presse писа, че TA е фаворит за придобиването.

„Telekom Austria Group не коментира слухове. Все пак компанията внимателно следи всички възможности за бизнес в бранша, включително и на пазари, в които вече присъстваме", заяви тогава за Investor.bg Александър Клеедорфер, говорител на групата.

Още новини за телекомуникационния бранш четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: МобилтелVivacomБТК АД
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
мартинс преди 12 години
виваком с техния адсл са пълен съкс, какъв тряя си да ползваш връзка от мегабайт като можеш да ползваш връзка от 10 мегабайта на същите пари, че и малко повече да са .. разликата е в пъти.. за нищо не стават, мтел също за нищо не става.. стават само оператори който предлагат услуги без шейп това го знае всяко хлапе ;]
46
0
 
3
 
! Отговори
Пеци преди 12 години
Представяте ли си със загуба от над милиард евро как ни надписват сметките във Виваком.
45
0
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 12 години
Надписват ги, защото трябва да ни излъжат и да компенсират загубите си.
44
0
 
3
 
! Отговори
Драго преди 12 години
Е при тази информация за този дълг ми е ясно защо напоследък Виваком надписват фактурите.
43
0
 
2
 
! Отговори
Миро преди 12 години
Виваком имат 1.65 милиарда евро дълг. И аз бих се отказал. Най-кухата компания е това.
42
0
 
2
 
! Отговори
Емил преди 12 години
То кой луд би купил тази загиваща компания. Не се сещам за такъв.
41
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 12 години
Който е бил в Индия може да каже колко е стойността на минута разговор от там до България - без никакъв роуминг и в двете посоки. Спомням си, че излизаше 6 ст. на минута в индийски рупии.
40
0
 
20
 
! Отговори
Бултелком преди 12 години
В България няма реален пазар и конкуренция. Има монополи и картели.
39
2
 
4
 
! Отговори
Жик-Так до 33 преди 12 години
Без платени реклами, моля !!!
38
1
 
1
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Не смятам, че е добра идея да се прехвърлят номера на домашни телефони, освен ако нямате адски много познати които също са се прехвърлили. Все пак трябва да се помисли и за тези, които ви звънят без да знаят за промяната, колко им излиза.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички са злета. На Виваком обслужването им е по-зле и от това на МТел. На Глобул - приятелката ми грам не е доволна от тях. Аз самият отскоро съм към тях и засега нямам оплаквания, но не са нещо особено. МТел - откак бяха тия мизерии с билинга, ми се мазнят много стабилно :)
36
3
 
4
 
! Отговори
до 38 преди 12 години
Турските оператори са по "стари" от нашите. Те предлагаха безплатни разговори още преди десет години докато ние тука имахме един оператор и мобилната телефония беше лукс.Рових се в сайтовете на Водафон - Турция и Тюрксел преди време и видях много добри оферти.Там примерно пращаш смс към номер и си таксуван с 2 турски лири и имаш неограничен мобилен интернет за 24 часа (без никакво ограничение на скоростта) Ако изпратиш смс със код за моб.нет за една седмица плащаш 5 турски лири и имаш неограничен нет за седмица..без ограничение на скоростта.Справка: Една турска лира е около 80 стотинки.
35
0
 
4
 
! Отговори
Ils преди 12 години
40 жалко, че се води на починал иначе най-ниската им такса е нещо от рода на 3,90. Преди да преминем на тази такса редовно си плащахме към 20-30 лева за същите разговори.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Домашния телефон го държим заради баба. С баба ми си отива и телефона. 14 лв на месец грешни пари. Исках да го прехвърля на Мтел, но понеже телефонът е на името на починал човек, не важи пренасянето на номерата.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми ето истински случай с ментел - получих сметка 96 лв. и отказах да я платя.Поисках хартиена фактура (фактурите получавам в техен магазин), която се забави 3 мес.Когато най-накрая получих фактурата за да видя колко съм говорил и с кого се оказа, че сметката ме е спаднала до 65 лв. и се усмихнах и платих.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един от турските gsm оператори предлагаше тази нова година от 20.00 ч. на 31.12.2011 г. до 8.00 ч. на 1.01.2012 г. безплатни разговори с цял свят за да могат турците по света да си говорят.
31
8
 
8
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Егати майтапа, всички се оплаквате от надписване сметки от Мтел, а явно само на мен ми се е случвало това само при другите два. :))))))))))) Може операторите да си правят тото и който се падне Хахаха
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хората в България се надяваха западняците като стъпят в България да направят обслужването западно и цените приемливи.Вместо това получиха лъжи, лошо обслужване и високи цени.В Гърция, където минималната заплата е 1000 лв., цената на sms към чужбина от предплатена карта е 0,07 лв. А цената на sms към Гърция е 0,00 лв.Като разбрах това и си купих гръцка карта. Защото иначе трябваше да плащам 0,70 лв. за sms към България от карта с роуминг на ментел.
29
5
 
10
 
! Отговори
с. преди 12 години
След свинщините с билинга и надписаните сметки,които дойдоха по 3 наведнъж и изобщо цялата *** само *** може да каже,че е доволен от М-тел!Я се поинтересувайте в белите страни хората за какви пари говорят и каква политика имат мобилните оператори по принцип!И как не подновяват договорчета например!В България читав оператор и няма и човек избира между най-малкото зло,но по-големи нещастници от М-тел няма на планетата!
28
2
 
7
 
! Отговори
Ils преди 12 години
Е всеки избира оператора си по това към кой оператор са повечето му контакти.