Няма по-сив от нашия сив сектор в ЕС

Около 1/3 от икономиката у нас е в сянка, с което бием всички
Обновена: 1 мар 2012 14:55 | 1 мар 2012 14:54,
94
Няма по-сив от нашия сив сектор в ЕС
Снимка: Ройтерс

България има най-голям сив сектор в ЕС, се казва в изследване за събираемостта на данъците в Европейската общност, направено от Тax Research UK по поръчка на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Според проучването върху една трета от облагаемите суми у нас не се плащат данъци.

Така през 2009 г. 12,7 млрд. евро, или 35,3% от брутния вътрешен продукт на българската икономика, не са били обложени с данъци.

Това означава, че бюджетът е бил ощетен с 3,7 милиарда евро. На тази основа се прави заключението, че без сивата икономика страната е можела да „запълни“ дефицита в публичните си финанси за 2009 г., който е бил 2,3 млрд евро.

Докладът показва, че ако България се справи със сивия сектор, тя би била в състояние за три години да изплати целия си държавен дълг.

Средните нива на сивата икономика в ЕС са 22 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на съюза. В момента в ЕС всяка година се губят 1 трилион евро от неплащане и укриване на данъци.

След България по относителен дял на сивата икономика се нареждат Румъния - с дял от 32,6% от брутния вътрешен продукт, и Литва - с 32%.

Най-добре събират данъците си в Люксембург и Австрия, където над 90 на сто от дължимите суми отиват в хазната.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
е как няма да е така след като всеки 3 ти работник е все още без договор..и се плаща минималната заплата ако изобщо се плащат някакви пари..а да не говорим за осигуровките ...и държавния чиновник да не си дреме по бюрата с кръстосани крака..а да тръгне по фирмите и проверява на ред..другото е вятър работа и чесане на езици и отчитане на някаква дейност
82
0
 
1
 
! Отговори
Чичо Брежнев преди 12 години
Нашият сектор е сив защото няма СИВ !
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dokato si traiat balgarite shte badat machkani i ynijavani ot oligarxiata imperializma i kapitalizma ravnosilno na eksploatacia na tryda zdraveto na trydeshtite se za smetka i oxolen jivot na izbranicite izmenici i predateli na darjavata i rodinata zadokeamski lobita i stryktori.
80
0
 
4
 
! Отговори
bob преди 12 години
100 % вярно !
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сивата икономика реално крепи българина. 1. Осигурява му допълнителни доходи. 2. Подържа ниски цени. 3. Затруднява монополните структури и им пречи да ни ограбват. 4. Пречи на държавата, политиците и чиновниците да ни ограбват и да си раздават бонуси.Пълен данъчен БОЙКОТ.
78
2
 
9
 
! Отговори
Anon преди 12 години
Има и други измерения на 'сивото' - изискване работниците да работят над договореното, но да им се плаща малко или никак за това, съответно данъците са по-малко.Пример: фирма "Дзали" гр. Габрово - италианска шивашка фирма, голяма. Уж всичко им е наред, но упражняват психологически и финансов натиск над работничките си да полагат извънреден труд - в събота и/или преди официалното работно време. Никой не смее да се оплаче, защото Инспекция по труда ако е имала желание, да е ги е глобила..
77
1
 
5
 
! Отговори
8888 преди 12 години
АКО ТОВА Е ВЯРНО ЗАЩО МЕНИДЖМЪНТА НА НАП Е ВСЕ ОЩЕ НА РАБОТА, А ДЯНКОВ?А ЗАЩО НЕ ИМ ПРОВЕРИШ БОНУСИТЕ НА СЪЩИТЕ МЕНИДЖЪРИ ?
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цифрата е обратна на 3-*** един не е сив, а черен бизнесмен.
75
1
 
14
 
! Отговори
за пример преди 12 години
защо да плащам осгоровки като внасям за пенсиониране и няма да дочакам.защо да внасям здравни като лекарствата са най- скъпи идеш на доктор и те върнат в колет студен труп на близките и разликата от това лечение се разпределя като спестени средства на ЗК.
74
1
 
8
 
! Отговори
винету преди 12 години
ми с тез мижави заплатки къв да е сектора ,ВИЖ ДА БЯХА ПОНЕ КАТО БОНУСИТЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ,ЕХЕЕЕЕЕЕ ДРУГА БИРА Е ТОВА .ДЕ ВИКА СВАКО ЖЕЛЮ ЖЕЛЕВ ква я мислехме ний ,ква стана тя
73
1
 
0
 
! Отговори
GERB преди 12 години
Nyama nishto o hubavo da stanesh sutrin i da vidish kak te ograbvat.Obojavam tazi strana i neynite kradlivi gospodari.Obicham i rayata, koyo si trayka shtoto za edni 100 leva se kriyat kat shumkarin prez 1944.Ayde spolay vi beli i cherveni!
72
1
 
14
 
! Отговори
Дражко преди 12 години
СЪЩО ТАКА няма по-сив и по-мизерен живот от този на българина!Няма по-ниски доходи и по-високи данъци.Няма по-мачкан и тормозен народ от българския!Е....?Да кажат и за това!Само доклади и констатации,които са им изгодни!
71
0
 
2
 
! Отговори
bai mangal преди 12 години
BATEE...dokato tiq ot gore ne se nayadat i NAKRADAT... nqma kak da stane....i xlyaba v tyax i noja...am i MITNICITE....F.D.B.O.P kat ne si ot TYAXNITE...se6ta6 se naliNE SIVAA....AM TO NQMA TAKAV CVYAT
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Статията излиза подозрително бързо след скандала с бонусите на чиновниците и след днешното изявление на Боко, че който е взел пари от чиновниците няма да ги връща
69
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Журналистите трябва да ги разследват за парите които вземат под масата за поръчкови статии в медиите! Там ще се съберат едни 500 милиона на година поне
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
35% сив останалите 65 % черен
67
2
 
4
 
! Отговори
Gacko преди 12 години
Inache kazano: Bai Ganio, produljava da pikae sreshtu vqtura !
66
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А някой някога да е чул или видял ***(турчин) да плаща данъци
65
3
 
48
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Имаме на-големият сив сектор, защото имаме най-крадливата и безотговорна държава !!!Кой доброволно ще плаща данъци и осигуровки, като вижда, че те отиват за бонуси на чиновници и за развъждане на *** !!!ПРИЗОВАВАМ ЗА ПЪЛЕН ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛЕН БОЙКОТ НА АНТИБЪЛГАРСКАТА "БЪЛГАРСКА" ДЪРЖАВА !!!
64
2
 
2
 
! Отговори
До 66 преди 12 години
Глупости били. Става въпрос за изцяло електронни пари, какво общо има САЩ? Да не би там парите от наркотици и други незаконни дейности да се превеждат по банков път? Не. Първо се перат. Ако въртиш бизнес с наркотици, проституция и др. за милиони, и всичко това минава по електронен път, просто защото няма да има друг начин, как ще докажеш откъде са ти доходите?