Няма по-сив от нашия сив сектор в ЕС

Около 1/3 от икономиката у нас е в сянка, с което бием всички
Обновена: 1 мар 2012 14:55 | 1 мар 2012 14:54,
94
Няма по-сив от нашия сив сектор в ЕС
Снимка: Ройтерс

България има най-голям сив сектор в ЕС, се казва в изследване за събираемостта на данъците в Европейската общност, направено от Тax Research UK по поръчка на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Според проучването върху една трета от облагаемите суми у нас не се плащат данъци.

Така през 2009 г. 12,7 млрд. евро, или 35,3% от брутния вътрешен продукт на българската икономика, не са били обложени с данъци.

Това означава, че бюджетът е бил ощетен с 3,7 милиарда евро. На тази основа се прави заключението, че без сивата икономика страната е можела да „запълни“ дефицита в публичните си финанси за 2009 г., който е бил 2,3 млрд евро.

Докладът показва, че ако България се справи със сивия сектор, тя би била в състояние за три години да изплати целия си държавен дълг.

Средните нива на сивата икономика в ЕС са 22 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на съюза. В момента в ЕС всяка година се губят 1 трилион евро от неплащане и укриване на данъци.

След България по относителен дял на сивата икономика се нареждат Румъния - с дял от 32,6% от брутния вътрешен продукт, и Литва - с 32%.

Най-добре събират данъците си в Люксембург и Австрия, където над 90 на сто от дължимите суми отиват в хазната.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Надникнете във фирма BSYS да видите за какво става дума. Подигравка със служителите и с държавата. Хората се водят на работа 4 ч., а стоят 12 ч.. За да им се замажат очите им се дават по 150 лв. на месец с обещание,че по нататък ще си получат другите. Пълна трагедия.
62
10
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
пич,ти си безкрайно ***!!Ще ти се да хвърлят оставките,тъй като видяхте че по друг начин няма как да лапнете кокала отново,а с всеки изминал ден -все повече изгладнявате.Преди министрите на ,,Боко'' да се наредят в прокуратурата,има много от вашите които трябва да минат от там.А кризата..нали вашият вожд бледиятГЕЙ се кълнеше че в бг криза няма да има?!?!?Кризата е в целия свят и не ББ е виновен за нея,все пак не сме стигнали като по времето на Виденов,при положение че тогава нямаше световна кри
61
0
 
7
 
! Отговори
Бела съм Бела преди 12 години
Аде бе сега пък посивяхме. Изплюскахте всичко на бонуси, дмс-та фалшиви дипломи , сродници и любовници, оглозгахте ни яко сега нови двайсет-пускайте копоите де що е останало нещо да го дорекетират и да се свъшва.
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сивият сектор е преценил,че няма пари за бонусите на държавните люнгури,пък и знае,че те са само върхът на айзберга.
59
1
 
8
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
това са глупости!В америка като всичко е с чек и кредитна карта,какво стана?Искаш да кажеш ,че няма мафия?Аз не зная държава в света,в която да няма мафия,пък и тези електронни носители,спасиха ли държавата им от банкрут на много банки?Не,даже и по-зле.Въртят се някакви цигри,без парично покритие и след това ,,какво стана та не вечеряхме...''
58
3
 
13
 
! Отговори
ддд преди 12 години
А каква да е икономиката при тая крадлива и подкупна АМдрисНистация !!???Значи ние да се скъсваме от работа за да смогнем да плащаме данъци та вие да ги крадете и да не вършите нищо смислено ??????????????????????????ДА - ДА ама НЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!СИВАТА ИКОНОМИКА Е СПАСЕНИЕ ОТ ВАС !!!!
57
1
 
14
 
! Отговори
The Grey преди 12 години
Аз съм тъмно сив от Зета Ретикули. Никога няма да плащам и стотинка на вашето крадливо правителство. За ко да внасям, да го крадът поред Здравни каси, червени, сини и останалите извънземни. А вий блейте.
56
3
 
5
 
! Отговори
партиен преди 12 години
Нашият сектор е сив, защото вече няма СИВ...
55
0
 
2
 
! Отговори
vladimir преди 12 години
"Така през 2009 г...." ???
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
момчета и момичета,не се юркайте.Ключовите думи тук са ,,направено от Тax Research UK по поръчка на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент'',което трябва да ви светне,че социалистите продължават старата песен-т.е. да чернят БГ,само и само да лапнат отново кокала.Иначе-няма как да знаят колко е сивата икономика,това са само някакви предположения,базирани незнайно на какво.Ако знаеха колко е сивата икономика ,тя нямаше вече да е такава.Демагогии разни.....
53
2
 
6
 
! Отговори
хмм преди 12 години
до 40: Българите винаги сме на челни позиции във всички негативни класации, защото четем българските медии и ни облъчват местните маниполатори. :-) Мога да гарантирам, че същите неща ги говорят във всяка една държава и винаги себе си изкарават сред челните позиции. :-) Това е национално его и е характерно за всеки народ. ;-) :-)
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така ще бъде докато всички фирми не минат по ДДС.Сега някои хитреци през месец регистрират нови фирми и издават опростени фактури ако въобще издадат де.И в един момент се оказва,че ако ако ти работиш на светло 20 покрай теб крият и за капак на всичко ти правят и дъмпинг на цените.
51
1
 
6
 
! Отговори
Стария преди 12 години
Справка от СИВИЯ СЕКТОР на БОНУСИТЕ. Тук няма цвят, няма свян!Тоест от декларациите за 2007 г. се вижда, че например Румен Овчаров е взел като бонуси 63 500 лв.?- Ами да, отворете и ги погледнете, точно така е.Информацията е от "Glasove$
50
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато книжните пари се заменят изцяло с електронни, няма да има сив сектор, няма да има и мафия и мръсни пари. Всяко плащане ще е на светло и легално. Но кой знае колко време ще мине докато се осъществи тази идея.
49
1
 
20
 
! Отговори
асд преди 12 години
Много хубаво го е казал 53, в началото на прехода имаше инерция, имаше средна класа, хора със спестявания които можеха да започнат и развият нещо. Имаше и умствен потенциал да се направи. Но тогава на сцената излязоха мутрите и те осуетиха всякакви опити на хората да създадът бизнес. А те работеха за хората които искаха да наложат монополния модел и не им бяха изгодни други играчи на пазара. Гадните мутри, те съсипаха собствения си народ, прогониха младите и обрекоха милиони на мизерия.
48
1
 
15
 
! Отговори
! преди 12 години
Това е с протекцията на държавата! Имам приятелка, която работи в голяма строителна фирма и взема заплата на ръка, а по карта и превеждат минимума на прага за професията. Ако една фирма не може да плаща поне средните за страната заплати (т.е. не е добре финансово) да не и се позволява да участва в държавни поръчки и да видите как всички ще започнат да показват, ако не целите то поне по-големи заплати и от там осигуровки.
47
5
 
16
 
! Отговори
Полковник от ДС преди 12 години
Чуждопоклонничеството и алчността са двете неща, които винаги са дърпали България назад. Още през 1989 г. народа направи съдбоносната грешка като се подг*зи на САЩ и ЕС и вече 23 години върви накриво.
46
1
 
6
 
! Отговори
do 47 преди 12 години
To4no taka. Pri nas nikoga ne e imalo. Kogato trqbwa6e tq da se syzdade w na4aloto na 90-te godini ot nahod4iwata sredna klasa, prozesyt be6e nasilstweno sprqn. 4rez mutrenski organizacii, koito paleha koli i biha wseki kojto iska6e da zapo4ne biznes. Taka sma4kaha kakwato i da e bila konkurenciq i malkiq i sredniq biznes o6te w zarodi6. I da ne zabrawqme koi bqha i sa tezi grupirowki i da ne zabrawqme i koi 4lenuwaha w tqh togawa: dne6ni widni bylgarski politici. Demokraciq po ruski model.
45
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сива, сива.....ама по-добре сива отколкото никаква ...каза го един министър!
44
0
 
6
 
! Отговори
do 49 преди 12 години
Problemyt ne e w towa, 4e ni sysipwat ot danyci. Bylgaria e s izkliu4itelno niski danyci. Problemyt e w towa, 4e se krade i si gi razdawat ot teb spomenatite bonusi. O6te po-golemiq problem, e ne 4e nqkoe magazin4e za plod i zelen4uk ne e 4uknal 5 kila kartofi, ami hilqdite tirowe, koito wlizat w bg sys stoka, koqto se deklarira kato druga. Za da minat tezi tirowe i za da si zatworqt o4ite mitni4arite, ne igraqt Iwanka ot plod i zelen4uk, a na6ata wseizwestna mafia.

Спонсорирани публикации