Няма по-сив от нашия сив сектор в ЕС

Около 1/3 от икономиката у нас е в сянка, с което бием всички
Обновена: 1 мар 2012 14:55 | 1 мар 2012 14:54,
94
Няма по-сив от нашия сив сектор в ЕС
Снимка: Ройтерс

България има най-голям сив сектор в ЕС, се казва в изследване за събираемостта на данъците в Европейската общност, направено от Тax Research UK по поръчка на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Според проучването върху една трета от облагаемите суми у нас не се плащат данъци.

Така през 2009 г. 12,7 млрд. евро, или 35,3% от брутния вътрешен продукт на българската икономика, не са били обложени с данъци.

Това означава, че бюджетът е бил ощетен с 3,7 милиарда евро. На тази основа се прави заключението, че без сивата икономика страната е можела да „запълни“ дефицита в публичните си финанси за 2009 г., който е бил 2,3 млрд евро.

Докладът показва, че ако България се справи със сивия сектор, тя би била в състояние за три години да изплати целия си държавен дълг.

Средните нива на сивата икономика в ЕС са 22 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на съюза. В момента в ЕС всяка година се губят 1 трилион евро от неплащане и укриване на данъци.

След България по относителен дял на сивата икономика се нареждат Румъния - с дял от 32,6% от брутния вътрешен продукт, и Литва - с 32%.

Най-добре събират данъците си в Люксембург и Австрия, където над 90 на сто от дължимите суми отиват в хазната.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
9
 
! Отговори
ББ преди 12 години
Да му се не види и матр,яла -кат пишат че сме на последно място - ревете , кат пишат че сме на първо место пак ревете - НЕМАТЕ УГОДИЯ .... ИЗОБЩО НЕ ЗНАЕТЕ КВО ИСКАТЕ ...
42
2
 
16
 
! Отговори
Стария преди 12 години
Как няма да е в сянка когато ни съсипват от данъци и такси, които после си ги раздават като бонуси?ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! БЪДЕТЕ ЖИВИ, ЗДРАВИ И ЗАСМЕНИ!
41
3
 
15
 
! Отговори
асфалт преди 12 години
Пожарникарят: че асфалтираме сивата икономика и тя че стане още по-сива!
40
3
 
34
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
Сега разбрахтели, че в българия пазарна икономика НЯМА. Има Монополна, картелна и сива икономика.
39
4
 
24
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 12 години
Важното е да сме първи !!!!!!
38
2
 
7
 
! Отговори
сивота преди 12 години
Сиви хора сива икономика.Е естествено - бедни сме за това сме тарикати.Нищо ние си знаем,че другите са виновни.
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега е 100% сив сектор - сивяи сектор управлява държавата, занчи всичко е в сивия сектор.
36
1
 
19
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Гърция е единствената държава в света която е във фалит от самото и създаване,докато България е динствената държава в света която харчи повече от колкото печели Но без да задлъжнява (т.е.не взима заем)Европейците да си гледат работата.Месечната ни заплата няма да им стигне дори за един обяд.Бирници ненормални
35
4
 
11
 
! Отговори
Чужденец преди 12 години
до 37 ЧикатилоЗдравей пич, честита Баба Марта! :)Забелязал ли си че българите винаги сте на челни позиции във всички негативни класации, а също и в криминалните хроники? Според мен поредната класация не е повод за радост.
34
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е то е ясно, че който не върти далавери ще умре в кофите. С 600лв. каде ще си платиш сметките и храната, а камо ли да си купиш дрехи и да плащаш бензин. Така е в страната на абсурдите само балъците са честни. Докато хората не почнат да получават нормални приходи ще е така. Вижте гърците какво правят, защото ще им намаляват минималната на 400евро.
33
2
 
35
 
! Отговори
пъленад преди 12 години
Абсолютната граница за бедност в България е 220 лева - това е официално. Питам , как може моите родители които и двамата са пенсионери да полу4ават по 148 и 178 лева? Искам да ми отговорите.Искам да зная отговора , ще пиша до вси4ки инстанции в Европейския съюз за да разберат какви безобразия се вършат в България.Призовавам вси4ки властимащи да се замислят на къде върви България зашото това няма да продължава така ..... Народа ще се надигне и ще ви измете.
32
2
 
10
 
! Отговори
se 1 преди 12 години
Докато не се легализират проституцията и марихуаната, няма да стане.
31
4
 
12
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Нищо чудно, какъвто ни е манталитета, такава ни е политиката, такава е и икономиката ни. Тук правилата са измислени, за да се нарушават, пък и защо да помагаш на хората, като никой не ти помага на теб. Защо да гласуваш като твоя глас няма значение. Защо да се стараеш в работата като ти плащат малко пари. Защо да даваш на някой 2000 лв. заплата като той ще се навие и за 1000. Защо да спазваш закона за движение по пътищата като всичко го нарушават. Защо да си купуваш дискове като има mp3ки в нета.
30
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Благодарение на сивият сектор българският народ е жив и се справя с кризата. Представете си да го нямаше него ,как щяхме да преживеем с доходите ,които никой здрав разум не може да приеме за нормални!Чичо ми продава ракия и вино, баба продава мляко и яйца, сватанак ми продава картофи ..... Оня ден дадох на майстор 220 лв за протеклия ми покрив, естествено той не носеше касов апарат. Айде да не ни се правят на отворени, най-големия сив сегкор е в Гърция.
29
0
 
6
 
! Отговори
AYYYYY преди 12 години
Аааа Не,не трябва да изплащаме всичкия ни дълг защото ще ни натиснат да изплащаме техния,не че не ни вдигнаха вноските и дори наказаха за повишаване на заплатите в момента в които те ги свалят.И още трябва да ги свалят защото харчат пари на заем
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сива икономика дрън, дрън.Нали сме финансово стабилни и даже ще помагаме на закъсали икономики в ЕС според герб.
27
0
 
20
 
! Отговори
До 21 преди 12 години
До като данъци плащат само баламите държавата ще е бедна а правителството ще обхожда с хеликоптери скрити палати защото съответните служби не знаят че съществуват. А платиха ли данъци върху доходите с които са построени техните собственици? Към днешна дата НИЩО! Е?! За какво говорим? За това няма пари и за пенсии и за прилични заплати . Как може при днешните цени у нас масата от хората да живеят със заплати от 270 до 400лв.? А министри и политици с бонуси от десетки хиляди?!!
26
0
 
2
 
! Отговори
xyz-bezraboten преди 12 години
Kakvoto i da kaje6-vse tajno!
25
0
 
12
 
! Отговори
EC преди 12 години
Вчера подтвърдиха че всяка година от бюджета на EC ce губят 600 милиона евро по къртици.Има виедео по нета където германски журналисти снимат в 6 часа сутринта депутатите с куфарите койото само минават за да се запишат че уж този ден са работили...Не е срамота ами е грехота от еропейския народ данъкоплатец.Тази вечер пак се събират в Брюксел за да приемат Златното правило,затягайте коланите
24
0
 
7
 
! Отговори
Е ПА...... преди 12 години
Е ПА НЕМА ДА ГО ***.

Спонсорирани публикации