Няма по-сив от нашия сив сектор в ЕС

Около 1/3 от икономиката у нас е в сянка, с което бием всички
Обновена: 1 мар 2012 14:55 | 1 мар 2012 14:54,
94
Няма по-сив от нашия сив сектор в ЕС
Снимка: Ройтерс

България има най-голям сив сектор в ЕС, се казва в изследване за събираемостта на данъците в Европейската общност, направено от Тax Research UK по поръчка на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Според проучването върху една трета от облагаемите суми у нас не се плащат данъци.

Така през 2009 г. 12,7 млрд. евро, или 35,3% от брутния вътрешен продукт на българската икономика, не са били обложени с данъци.

Това означава, че бюджетът е бил ощетен с 3,7 милиарда евро. На тази основа се прави заключението, че без сивата икономика страната е можела да „запълни“ дефицита в публичните си финанси за 2009 г., който е бил 2,3 млрд евро.

Докладът показва, че ако България се справи със сивия сектор, тя би била в състояние за три години да изплати целия си държавен дълг.

Средните нива на сивата икономика в ЕС са 22 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на съюза. В момента в ЕС всяка година се губят 1 трилион евро от неплащане и укриване на данъци.

След България по относителен дял на сивата икономика се нареждат Румъния - с дял от 32,6% от брутния вътрешен продукт, и Литва - с 32%.

Най-добре събират данъците си в Люксембург и Австрия, където над 90 на сто от дължимите суми отиват в хазната.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
Thundera преди 12 години
Най-важното в статията е: "Докладът показва, че ако България се справи със сивия сектор, тя би била в състояние за три години да изплати целия си държавен дълг." !!!
22
0
 
10
 
! Отговори
бг преди 12 години
"Това означава, че бюджетът е бил ощетен с 3,7 милиарда евро", т.е. краднали са от всеки българин по 1000 лева и.... виновни няма.
21
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Мисля, че и светлия сектор е светъл само до минималните доходи. Винаги съм се чудил как едноличните търговци с няколко обекта не се срамуват да декларират нула доходи за да получават семейни добавки за едно дете от 35 лв. месечно!! Как данъчните нито веднъж не ги проверяваха как така нямат никакви доходи и с какво всъщност живеят.
20
0
 
8
 
! Отговори
я преди 12 години
Да обобщим на бързо новините от последните дни.Проститутките от български произход са най - много в ЕУСивия сектор е най - голям в България!ВСИЧКИ СА НЕВИННИ!
19
5
 
10
 
! Отговори
БАЙ ГАНЧЕВ преди 12 години
ДОКАТО ТУКА СЕ ВАРИ РАКИЯ НЕЗАКОННО РЕДИ СЕ ТУРШИЯ И СЛАНИНА КАКТО И КОМПОТИ НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ.ТОВА НЕ СА ТРАДИЦИИ,ТОВА Е СИРОМАШИЯ.
18
0
 
10
 
! Отговори
SOS преди 12 години
Приятелю с цигарите без бандерол "храним" не ***, а цецко Цветанов. Не ми се вярва, че си толкова заблуден да мислиш, че "някаква далавера" може да се прави в държавата без участието на МВР /над 50 000 служители и над 1 милиард за да следят, слешат, "внедряват"... Наистина ли си толкова НАИВЕН?!?!!!... Отдавна - преди повече от 25 години в България държавните служби - ДС, МВР, ДАНС се използват за облагодетелстване на управляващите, рекет, и осигуряване на гласоподаватели!!!!
17
1
 
6
 
! Отговори
Сержант преди 12 години
Политиката , която се води в Бг създава сивият сектор.След като плащаме данъци би трябвало държавата по някакъв начин да търси пазари за Бг производството
16
0
 
9
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
30% от икономиката ни е в...сивият сектор и държавните чиновници ще имат право на 30%...бонуси върху основната си заплата(по проектозакон на парламента).Ето,правителството пак ще стъпи на...твърдо;това ако не е държавническо...решение.
15
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като върна лентата преди 10 години сивата икономика в България беше поне около 60% продажбите без фактура бяха практика, масово не се обмитяваше стока, работа без трудов договор и т.н., днес неща доста се промениха и с всяка изминала година все повече фирми излизат все по на светло.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
---В момента в ЕС всяка година се губят 1 трилион евро от неплащане и укриване на данъци.Нещо не се връзват сметките Ние сме с 3 000 000 000 А останалите са с пъти в повече А и къде е Жабария Като обявиха данъчна амнистия и се появиха за 6 месеца над 100 000 000 000 евро мръсни пари Да им имам на тъпанарите от ЕС сртатистиките и глупостите .
13
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-добре сива икономика, отколкото бели бонуси за свините!
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредното дъно което ударихме. Шенген все по голям мираж става..
11
2
 
46
 
! Отговори
Сивушко преди 12 години
Интересно и защо да плащам данъци и осигуровки? Да ги вземе някоя дебеля *** като бонус, защото работела по "18-20" часа. Че те от толкова работа кога им остана време да надебелеят така? No way Jose!!!
10
8
 
16
 
! Отговори
Marin преди 12 години
Една трета-какви ги приказвате? Тук става въпрос за най малко 75% които не се облагат. БТ-то е обетованата земя на USA от 30-те години. Ние си имаме мошеничеството в кръвта, това е факт, а сегашната американска демокрация ни отвори пътя за на всякъде-от политически кражби и корупции, до най-нискостоящите импулси на първобитния човек: убийства, изнудване, пиянство, курварлък. Дано им преседне на гърлото: Тези набедени потомци на Левски и Ботев! Комунистите бяха по-резолютни в това отношение!
9
1
 
22
 
! Отговори
mhm преди 12 години
Ами пример за това че има сива икономика е Нешева.....
8
3
 
26
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
При условията за бизнес който предлага правителството в това няма нищо учудващо - дори съм учуден че изобщо има бизнес извън сивият сектор .
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Там е проблемът.Разбойниците нямат цвят!Ненаядни, алчни, безскрупулни, посредствени, често образовани, но морално ощетени хора,ни правят роби, мислейки, че са вечни и ще бъдат Рокфелероци и тям подобни.Всички са от наше село.Предлагам да не участва властта в честването на годишнините на патриотичните празници и българи-патриоти.Народът ги помни, въпреки властта.Може да ги забранят.Портретите на Левски и Ботев в административните кабинети са кощунствено лицемерие.АЛЧНОСТ!
6
1
 
8
 
! Отговори
да преди 12 години
1/3 нa сянка.... 2/3 направо в мазето...ndelchev
5
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Представете си стандарта на живот в България и да се плащат данъци на 90% това значи тотален мор на населението.
4
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
иначе няма оцеляване за повечето хора

Спонсорирани публикации