Приключи ли българският флирт на британците?

Хиляди ваканционни имоти не бяха довършени или просто стояха празни
2 мар 2012 18:30, Бойчо Попов
56
Приключи ли българският флирт на британците?
Снимка: БТА

След многобройните разочарования, които редица инвеститори на имоти претърпяха у нас, суровата икономическа реалност не спира да предоставя доказателства на чуждестранните купувачи у нас за разнопосочното естество на този вид инвестиции.

Като най-многобройна група сред чуждестранните купувачи британците бяха и тези, при които случаите на сделки, които не протекоха спрямо техните очаквания, бяха най-много.

В резултат на това останаха хиляди ваканционни имоти, които не бяха довършени, станаха обект на продължителни съдебни спорове или просто стояха празни, тъй като нямаше кой да ги наеме, нито да ги купи.

Появиха се и цели фондове, които помагаха на собствениците да продават имотите си... макар и на загуба.

Имаше и немалка група имигранти, които решиха да останат трайно у нас. Те не бяха привлечени толкова от перспективата за бърза печалба от продължилия няколко години преди кризата ръст на цените, колкото от ниските цени, слънчевото време и спокойния живот, който им предлагаха редица български морски и зимни курорти и малки населени места.

Обратно към паунда

Сега обаче може да се окаже, че и техният рай е застрашен да бъде нарушен от новата икономическа реалност.

Множество британски имигранти, пенсионери и собственици на ваканционни жилища, които през последните години се бяха установили на по-евтини и слънчеви места, масово започват да продават имотите си и да се връщат във Великобритания. Или поне много от тях започват да връщат капитали обратно в страната си, пише Guardian.

България е една от страните, от които се наблюдава най-голям поток от парични средства, които се обръщат обратно в стерлинги през последните месеци, сочи информация на компанията за валутни операции Currency Index.

Изданието обобщава случващото се с две думи: стойността на техните имоти извън Великобритания потъва.

Наред с България, подобно движение се наблюдава и от Испания, Франция, както и САЩ.

В САЩ повечето британци се насочват към Флорида, където прекомерното предлагане на имоти и липсата на търсене на жилища под наем доведе до ситуацията, в която повечето от имотите им стоят празни през по-голямата част от годината.

Инвеститорите, които купиха имоти в България през годините на бума преди кризата през 2008 г., в много случаи вече се опариха. Въпреки че България не е в еврозоната, повечето от сделките с имоти се правят в евро, пише изданието.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: имоти в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
11
 
16
 
! Отговори
БАКО МОРЯКО преди 12 години
АМИ СВЪРШИ БЕ,УТРЕ СИ КУПУВАМ 5 СТАЕН С МОРСКИ ИЗГЛЕД В ЕВКСИНОГРАД ЗА 100 000 ЕВРАКА КЕШ,ПРЕДИ 2 ГОДИНИ СТРУВАШЕ 300 000 ЕВРО,НАПРАВЕТЕ СИ СМЕТКА ДАЛИ НЕ ИМ ВЗЕХМЕ ПАРИТЕ НА ТИЯ БАЛЪЦИ
2
16
 
16
 
! Отговори
Адрез преди 12 години
Майната им на ингилизите, сега доим и стрижем руското, а то е много и е глупаво, скоро няма да свърши, хи хи хи...
1
8
 
28
 
! Отговори
tosh преди 12 години
еми прав им път във Великобританията. Не е като да ми пука много

Спонсорирани публикации