Кои са рисковете от натиск при сваляне цените на лекарствата

Фармацевтичните компании представиха свои предложения за намаляване на цените
Обновена: 5 мар 2012 18:46 | 5 мар 2012 18:46,
5
Кои са рисковете от натиск при сваляне цените на лекарствата
Снимка: Ройтерс

 След като здравният министър Стефан Константинов предприе стъпки за административно понижаване на цените на лекарствата в България, реакцията на фармацевтичните производители и дистрибутори не закъсня.

Управителят на консултантската фирма за фармацевтични анализи Top Management Advisors Юлиан Узунов обясни кои са рисковете от евентуално силово намаляване на цените.

Според анализаторската компания, която прави ежемесечни анализи на лекарствения пазар за 60 български и чуждестранни фармацевтични фирми у нас, има най-малко четири риска от понижаването на цените на лекарствените продукти с административни мерки.

Узунов поясни, че ако компаниите бъдат принудени да намалят цените на лекарствата си у нас, то те ще трябва да ги понижат и в други европейски държави, в които търгуват. Това обаче ще доведе до огромни загуби за компаниите, тъй като за разлика от България, фармацевтичните пазари в европейски държави са десетократно по-големи.

Друг риск, който може да повлече след себе си понижението на цените, е компаниите да изтеглят от нашия пазар определени продукти и така да лишат пациентите от тях. И сега пациенти търсят в чужбина медикаменти за лечението си. 

Узунов подчерта, че съществува реална опасност някои нови лекарства с модерни формули да не бъдат внасяни и да изчезнат от българския пазар. Иновативните продукти, които предлагат съвременно лечение са по-скъпи и може да се окаже, че компаниите нямат интерес да ги внасят.
На следващо място експертът подчерта опасността от появата на паралелен експорт. По думите на Узунов такъв може да бъде стимулиран, ако предназначени за България лекарства се изнасят за европейски страни, където ще бъдат продавани по-скъпо.

Фармацевтичните фирми дадоха свои предложения за понижаване на цените на медикаментите. Един от механизмите е гарантиране на определен обем продажби, което да даде сигурност на компаниите. Анализаторът поясни, че ако производителят е предварително сигурен за реализацията на даден обем продукция, ще има възможност да намали цените, но засега министерството на здравеопазването не дава подобни гаранции при договарянето.

Друга спънка за производители, вносители и дистрибутори се явява постоянно променящата се нормативна среда. При условие, че нормативната база не са променя по няколко пъти в годината, компаниите биха намалили цените си, обясни Узунов. Според него това може да се постигне чрез по-добро сътрудничество между институциите.

Фармацевтичните фирми приемат възможността и за договаряне на големи отстъпки със здравната каса.

От консултантската компания посочиха, че регистрираните цени на лекарствата са сред най-ниските в Европейския съюз. В България средната цена на една опаковка лекарство, предназначено за продажба на дребно, е 3 евро без ДДС. Сред държавите от ЕС най-висока е тази цена в Германия, където една опаковка се продава средно за 17 евро.

Още бизнес новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: цени на лекарствата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
илко преди 12 години
риск че всички ще сме най-накрая достатъчно здрави за да вдигнем революция и да ви *** майката на вас продажници
3
0
 
5
 
! Отговори
666 преди 12 години
РИСК ОТ ПО МАЛКО ПАРИЧКИ ЗА ВАС НАЛИ уЗУНОВ !!!!ПРЕСТЪПНИК!!!НА ГЪРБА НА НАРОДА!!!!
2
1
 
5
 
! Отговори
реалист преди 12 години
Рикса е,че олигарха Огнян Донев има много силно лоби в правителството и те го водят на официални делегации с тях,въпреки огромните скандали около него и няма как да му накърнат интересите,все пак става дума за доста милиони годишно и щи има за всички от тях!!! Сега ще чакат бурята да поотмине,хората да се успокоят,ще свалят цените на някои лекарства минимални,за да ни замажат очите и пак ще си лапат милиончета от праите за здравеопазване,а ние пак ще си плащаме пре-скъпите лекарства и щеси траем
1
2
 
12
 
! Отговори
пешо преди 12 години
най - големия риск е, че някой ще трябва да връща рушвети! другото е дрън - дрън та пляс!

Спонсорирани публикации