Ваканционните имоти у нас наполовина по-евтини спрямо 2008 г.

Руснаците остават основните им купувачи
15 мар 2012 16:16, Миглена Иванова
3
Ваканционните имоти у нас наполовина по-евтини спрямо 2008 г.
Снимка: архив, Булфото

Наполовина са поевтинели ваканционните имоти в българските морски и планински курорти спрямо пика на цените от 2008 г., показват данни на компанията Bulgarian Properties.

По сключени сделки крайбрежните селища изпреварват планинските, като най-популярно сред купувачите е Южното Черноморие, а най-предпочитаният курорт – Слънчев бряг.

През февруари средната офертна цена на апартаментите в курортния комплекс е била 677 евро/кв. м спрямо 853 евро на кв.м. през февруари миналата година. Средната цена, на която се сключват сделки обаче, е около 500 евро, изчисляват експертите.

Заради ценовия срив на ваканционните имоти в планинските ни курорти през миналата година от началото на тази се забелязва известно оживление на пазара.

Средната офертна цена на апартаментите в Банско за февруари 2012 г. e 550 евро на кв.м., а цените започват от около 350 евро на кв.м. От началото на годината сделки в планинското градче се сключват на около 450 евро на кв.м.

Цените на имотите в Боровец се понижиха с 18% през 2011 г.и сега средните офертни цени на апартаментите са на нива около 750-850 евро на кв.м., а до сделки се стига на средна цена около 600 евро на кв.м.

Средната офертна цена в третия голям ски курорт в България - Пампорово - е 750 евро на кв.м.

При селските имоти се забелязва намаляване на обема на реализираните сделки в началото на тази година спрямо началото на миналата, което от компанията отдават на студената зима.

Забелязва се и известно понижение на цените на селските имоти, но пък повишаване на качеството на предлаганите оферти. Налице е значително количество ремонтирани и много добре направени и пригодни за живеене селски къщи, чиито цени са близки до ценовите нива от 2006 г.

Основни играчи на пазара на ваканционни имоти у нас остават руснаците, които предпочитат да купуват жилища по Черноморието, но се интересуват и от селски къщи.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ваканционни имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 12 години
ОЩЕ ЩЕ ПОЕВТИНЯВАТ.РЕАЛНАТА ЦЕНА Е ОКОЛО 350-400 ЕВРО ДО КЪМ 500-600 ЕВРО ЗА КВАДРАТ.