Nokia посегна на родината си

Компанията реже 1000 работни места във Финландия
Обновена: 23 мар 2012 16:45 | 23 мар 2012 15:52, Бойчо Попов
3
Nokia посегна на родината си
Снимка: архив Reuters

Финландският телекомуникационен концерн Nokia сключи споразумение с лидерите на местните синдикати за съкращаване на 1000 работни места в родината си. От тях ще бъдат засегнати преди всичко служителите в най-старата фабрика за мобилни телефони в Сало, Югозападна Финландия, където в момента работят 1700 служителя. Продукцията пък постепенно се измества към Азия, предава Ройтерс.

Съкращаването на работните места трябва да се случи до края на юни. То е част от обявените през февруари планове за намаляване на броя служители в производствените фабрики в Сало, Рейноса (Мексико) и Комаром (Унгария) с общо около 4000.

Още по темата

Така, с обявените през февруари съкращения, броят на съкратените за последните 12 месеца служители ще нарасне до 13 800. В края на 2011 г. Nokia е била работодател на около 134 000 служителя.

Nokia се конкурира с Apple и производители на Android телефони като Samsung и LG. Преди малко повече от година финландците се отказаха от своята собствена мобилна операционна система Symbian, за да се съсредоточат в рамките на стратегическо партньорство с Microsoft върху неговата операционна система Windows Phone. Първоначалните резултати от това сътрудничество са вече в търговията под формата на Lumia 800 и 710. Новият флагман Lumia 900 трябва да се появи през март в САЩ.

Промяната все още не се работи безпроблемно. Лидерът продължава да губи пазарен дял в световен мащаб. В смартфон сегмента компанията изостава след Apple и Samsung. Съкращаването на работни места и намаляването на разходите са част от стратегията на главния изпълнителен директор Стивън Елоп, който така се опитва да върне Nokia обратно към възхода.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Nokiaпазар на смартфони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Микромеките им взеха хляба, не китайците. Но каквото сам си направиш и господ не е в състояние да ти направи. Проблемите им дойдоха след като влязоха в отношения с Микромеките, преди това си бяха добре, Нокия беше мерцедеса на телефоните, що и трябваше на баир лозе.
1
2
 
2
 
! Отговори
42 преди 12 години
китайчетата им взеха хляба

Спонсорирани публикации