Сезираха прокуратурата за ОЦК-Кърджали

Собственикът на комбината не е информирал съда, че не изплаща заплати в срок
26 мар 2012 20:50,
2
Сезираха прокуратурата за ОЦК-Кърджали
Снимка: БТА

Окръжната прокуратура в Кърджали е сезирана от инспекцията по труда, че собственикът на "Оловно-цинквовия комбинат - Кърджали" не е информирал съда, че не изплаща заплати в срок, както по закон се изисква да бъде направено в 30-дневен срок, съобщи министърът на труда Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Социалният министър пристигна спешно днес в Кърджали, за да намери разрешение на кризата с неизплатените заплати на работниците от комбината. В знак на протест те са нарсочили за утре ефективна стачка, която предвижда блокада и на пътя към Хасково.

Министър Младенов съобщи, че до момента над 300 работници са подали искания към мениджърите за получаване на счетоводни извлечения за работните им заплати, които да депозират в съда за издаването на изпълнителни листове. Самият министър е посъветвал работниците да търсят правата си по съдебен път. С издадените изпълнителни листове работниците ще могат да се обърнат вече и към съдия-изпълнител, за да се запорират сметки и имущество на ОЦК. 

Тотю Младенов коментира, че в полицията също тече проверка, която се очаква да докаже дали собствениците на комбината не са предприемали действия за умишлено водене на завода към фалит. Ако има основание да се сезира прокуратурата и в тази връзка, ще го направим, каза Младенов.

Според Младенов търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спиране на плащанията не заяви това пред съда, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба до 5 000 лева. Министърът заяви, че със затвор се наказват и лицата, които управляват и представляват търговското дружество или кооперация, ако в 30-дневен срок от спиране на плащанията не са поискали от съда да открие производство по несъстоятелност.

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: ОЦК-Кърджали
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
аман преди 12 години
Костов допълни, че ОЦК-Кърджали е препродаден на Захариев от банкера Цветелина Бориславова, която е първият собственик на предприятието след приватизацията.

Спонсорирани публикации