Спадът в строителството се задълбочава през февруари

Спрямо пика от 2008 г. строителната продукция е намаляла с 54%
Обновена: 6 апр 2012 17:58 | 6 апр 2012 17:58, Миглена Иванова
12
Спадът в строителството се задълбочава през февруари
Снимка: архив, Reuters

 

След като миналия месец Националния статистически институт (НСИ) отчете годишен ръст на строителната продукция през януари, днешните данни показват, че през февруари тя отново се е върнала към спад.

Предварителните данни на института показват, че през февруари строителната продукция е намаляла с 10% на годишна база, а на месечна е регистрирано понижение от 3,6 на сто.

Спрямо пика на строителството от юли 2008 г. строителната продукция през февруари се е свила с 54%, показват изчисления на Investor.bg на базата на данните на националната статистика.

Годишният спад се определя предимно от свиването на продукцията при сградното строителство с 15,3%, докато при гражданското/инженерното строителство намалението е 2,4%.

За месечния спад на строителната продукция през февруари по-голямо значение има намалението при гражданското/инженерното строителство от 3,8%. Продукцията в сградното строителство се е понижила с 3,5% през февруари спрямо януари.

Ревизията на данните за януари показва, че месечният спад на строителната продукция през първия месец на годината е бил по-дълбок от очакваното. Намалението е било 3,9%, а не предварително обявените 1,8%.

Годишният ръст на строителната продукция през януари обаче е бил по-висок от първоначално обявеното. Повишението е било 1,1%, а не 0,2 на сто, както беше обявено предварително.

През януари също така е бил по-дълбок спадът на продукцията и при сградното, и при гражданското/инженерно строителство.

На годишна база обаче се забавя темпът на намаление на продукцията при сградното строителство. Оживлението при  гражданското/инженерно строителство е било по-слабо, отколкото се смяташе.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: строителна продукция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
555 преди 12 години
Направо се учудвам как няма една статия за пазара на имоти и колко стабилен е той, как ще става все по стабилен, и че момента за купуване е СЕГА!!! ... :)))
7
1
 
3
 
! Отговори
БАЧКО преди 12 години
Срокът за морските курорти е 15 май ,за 3 седмици ще ни изкъкртат от бачкане ,а после ще кажат че от началото на годината има спад с еди колко си % и пак ще минат по тънката лайсна с плащането.А статистиката се прави по поръчка на определени кръгове.Нали знаете какво казаха за храната ,че имало спад в цените и тем подобни глупости.Целта им е да не плащат и да се оправдават с кризата ако може поне още стотина години.
6
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
какво строителство бе?
5
1
 
11
 
! Отговори
чичо Тиквичка преди 12 години
Държава, от която младите се измитат, няма бъдеще. Реалната цена на ново строителство с много добро качество ще бъде 200 евро на кв.метър. България се презастрои, за съжаление новото строителство у нас бъдеще няма! Брокерчетата пускат фитили, но баламите измряха още по Костово време. Не, че пожелавам зло на строителите. Това е трудна и отговорна професия. Реалността е такава!
4
1
 
9
 
! Отговори
сашо преди 12 години
Още утре някое намазано с гел брокерче ще цъфне в някоя телевизия и ще ни обяснява че имало леко РАЗДВИЖВАНЕ НА ПАЗАРА НА ИМОТИ и сделките се извършвали някъде около 800-870 евро на квадрат,аййй сиктер бе,докато не стане 350 евро не купувайте,все едно че взимаме по 1500 евро та надули цените,ама като има балами ще има и кожодери.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до люта зимаКак кой?!?! Бате ви Бойко!Пуска калориферите... и строи, не се мае.И а каде ми ците статицтици тоже!
2
2
 
6
 
! Отговори
Чист въздух преди 12 години
Няма строителсто - няма прах. Дано дълги години бъде така.
1
4
 
8
 
! Отговори
лютата зима преди 12 години
ще се оправи през април - кой строи при минус 25 градуса ???

Спонсорирани публикации