Назрява драма и с цената на млякото

Преработватели алармират за ниски изкупни цени, не можели да покриват разходите
9 апр 2012 20:50, Бойчо Попов
11
Назрява драма и с цената на млякото
Снимка: БТА

От Екатерина Стоилова, Investor.bg

Животновъди и млекопреработватели започват тежки преговори за регулиране на взаимоотношенията при изкупуването на млякото, за да се предотвратят аномалиите при определянето на цените. Повод за дискусиите е поредният спад в цените на суровото мляко, който на фона на покачващите се цени на горивата фермерите определят като нереален.

„Браншовите организации от всички подсектори на животновъдството са готови с предложение за рамков договор, по който да работим с търговците и млекопреработвателите. Желанието на всички е да се стигне до изгоден вариант за страните, който да пресече нелоялните практики при изкупуването на суровината и огромните разлики в цените, които често са под себестойността на производство“, съобщи за Investor.bg. Пени Ботева, съветник и координатор между браншовите организации и администрацията в земеделското министерство.

„Не може всяка година цената на литър краве мляко през зимата да се движи между 80 и 90 стотинки, а през лятото да бъде двойно по-ниска. Необяснима е и защо при изкупуването на овчето мляко в едни региони на страната то върви по 1,50 лв. за литър, а в други – по едни лев“, допълни и Бойко Синапов, председател на Съюза на овцевъдите в България.

Дискусиите по бъдещия договор са насрочени за следващото заседание на консултативния съвет по животновъдство, който ще се проведе веднага след великденските празници. „Напълно наясно сме, че в условията на пазарна икономика, не можем да задължим търговците да фиксират определени цени, но с рамковите договори ще се опитаме да поставим поне минимални прагове, така че да не се стига до фалити заради продажбите под себестойност“, обясни Бойко Синапов.

Животновъдите ще настояват също плащанията по осъществените доставки да бъдат извършвани в рамките на един месец вместо за три, каквато е сегашната практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


11
Още по темата: Млекопреработватели
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Burjakralar преди 11 години
През 2005 г.-зимата, работех в кравеферма/обор/с 30 крави.Млякото се събираше във варел.В обора влизаха и стопанските кучета,които си лочеха от млякото.На сутринта млякото се откарваше с селската мандра.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
предпочитам да купувам директно от млекопроизводител. Такива все още се намират в селата около градовете. Киселото мляко си го правя в домашни условия. Връзва ми се 1.20 ст. на литър. Аз съм доволен. Млекопровоизводителя доволен. А на търгашите - прекупвачи им желая да се хванат за палците.
6
1
 
7
 
! Отговори
с. преди 12 години
В цяла Европа храната е по-евтина!При доходи в пъти по-високи от Бантустана!Най-ниската средна работна заплата не само в ЕС,но и на Балканите е в България!Явно в предишния си живот съм бил голям грешник за да се родя в тая дупка!
5
0
 
9
 
! Отговори
.... преди 12 години
Не зная какви още драми назряват, но една драма е назряла и презряла - драмата с цената на труда, включително и този в минало време, пенсионерския. Драмата с невъзможното вече оцеляване. Както експресно се ликвидира от НС проблемът с АЕЦ "Белене", предлагам пак така експресно да се ликвидира от НС проблемът с българските пенсионери. Да ги има или не - ясно, не. АЕЦ е грешка на предишните, пенсионерите са също грешка на предишните. Да лапат - не налапали се ... Дайте сега драмата с млякото!
4
1
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
И в Испания е толкова. Сигурно в България храната за животните е по-скъпа, знам ли.
3
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Palen boikot na prekupvacite i ako iskat mliako plastat na momenta na raka inace niama da se opravite Gospoda proizvoditeli no samo ako ste zadruzni
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Млякото в Германия струва 60-70 цента, тука е 1 евро, хайде народе напрегни си мозъка и го измисли как тъй се получава, айде ти можеш!!!!!
1
0
 
17
 
! Отговори
Смут преди 12 години
И аз като един производител на храна от животни не разбирам как може такова нещо Прекупвачите са *** и държавата не пази производителя а самия мутренпрекупвачНеможе да ми купуват 1кг мед за 4лв, а в магазина 1кг минава 12лв. ,на всичкото от горе няма нищо общо със истинския мед.Няква глюкозена бълвоч.

Спонсорирани публикации