Защо Сребърният фонд да не влага в ДЦК, щом други гаранционни схеми да го правят?

Парите от застрахователните и компенсационни фондове се инвестират у нас
9 апр 2012 16:16,
11
Защо Сребърният фонд да не влага в ДЦК, щом други гаранционни схеми да го правят?
Симеон Дянков, Снимка: Булфото

В дискусиите за инвестирането на средствата от Сребърния фонд в ДЦК мнозина се изказаха, че закупуването на ДЦК с пари от фонда ще е равносилно на неговото унищожаване. Бизнесът бе разединен в позицията си по този въпрос.

В крайна сметка правителството се отказа да влага парите на Сребърния фонд в ДЦК и ще се обърне към външните пазари за финансиране на падежиращите догодина еврооблигации на страната.

Възниква въпросът, след като има толкова много аргументи против инвестирането на средства от Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т. нар. Сребърен фонд) в ДЦК, защо средствата на други три гаранционни фонда у нас се влагат в български държавен дълг.

Другите три гаранционни фонда са Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), Гаранционният фонд (ГФ) към Кодекса за застраховане и Фондът за компенсиране на инвеститорите (ФКИ).

Средствата на ФГВБ и ФКИ освен в български ДЦК, могат да се инвестират и в депозити в българските банки, както и в БНБ.

При Гаранционния фонд по Кодекса за застраховане вложенията могат да бъдат в много класове финансови активи. Регулацията позволява те да бъдат инвестирани така, както техническите резерви на застрахователите.

На практика от всички изброени по-горе 4 гаранционни фонда само този за устойчивост на пенсионната система не инвестира в държавни ценни книжа.

Акумулираните средства във фондовете са съответно 2,1 млрд. лв. в Сребърния фонд (към пролетта на 2012 г.), 1,55 млрд. лв. във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (април 2012 г.), 81,5 млн. лв. в Гаранционен фонд (в края на 2010 г.) и 8,3 млн. лв. във Фонда за компенсиране на инвеститорите (в края на 2010 г.)

Къде са инвестирани парите от тези фондове, както и доколко опасно е гаранционните фондове да влагат средства в български държавни ценни книжа, може да прочетете в анализа на Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Сребърен фонд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ABE HORA DO KOGA SHTE GI TARPIM TEZI MARSHI DA NI GRABQT NA4ELO S VINETU DO KOGA????? NAVSQKADE VODESHTI SVETOVNI JURNALISTI PISHAT 4E BG E PRED *** NAI MNOGO DO KRAQ NA GODINATA .4ETETE MALKO ZASHTO NI SA TEZI KRADCI
7
0
 
2
 
! Отговори
ЕТО ЗАЩО преди 12 години
Много просто,защото като ти мине мандата ще си заминеш в АМЕРИКА при жена си ,а ние и нашите деца ще гледаме пак празната каца с изяден мед.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мисля,че Крум режеше нещо когато се краде!
5
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Monka ste ti svarshi mandata i dano se nameriat Edin Cesten Prokuror i Sadia da ti osiguriat dalgogodishna pocivka na O.Belene
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Модата да се купуват хартии срещу свежи и истински пари отмина, но никога не е късно да се хванат последните балъци, очакващи някакви фантастични печалби..... в бъдеще време. Така че всики будали да се строят в две колонки и да си дадат последните стотинки, за да си купят от заветните хартийки. Между впрочем, страшно ми напомня купуването на книжките от бонбонената приватизация, ала Муравей Радев. Е, последния щастливо и доволно си харчи законно откраднатите пловдивски фабрики от соца.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Монка, какин "сладур", има видов ден! Имаааа!Не пипай сребърния фонд изчадие пъклено, Върнахте ни 20 години назад...
2
4
 
21
 
! Отговори
Тъп икономист от СБ преди 12 години
Правете като Дянков - пестете вода и ***, нищо че косата ви е мазна и лицето пъпчиво! Икономията е майка на мизерията!
1
4
 
16
 
! Отговори
Бобсън преди 12 години
Пууу,не накрадоха се!!!