Депутати искат отделен закон за ВиК сектора

С поправките в Закона за водите се дисбалансирал целия воден сектор
11 апр 2012 21:58, Миглена Иванова
0
Депутати искат отделен закон за ВиК сектора
Снимка: архив, Булфото

Самостоятелен закон за ВиК сектора поискаха председателите на парламентарните комисии по околната среда и водите и по регионална политика и местно самоуправление Искра Михайлова и Любен Татарски. 

Депутатите от двете комисии проведоха съвместно заседание, на което обсъдиха промените в Закона за водите. 

Според Михайлова поправките в закона касаят основно ВиК сектора и с внасянето им се дисбалансира целият воден сектор. По думите й с приемането на изцяло нов закон ще се въведе ред в собствеността и управлението на водоснабдяването и канализацията. 

 Михайлова допълни, че водният сектор разчита основно на европейските фондове и всяка промяна на собствеността, особено при ВиК, трябва да се обвърже с планирането на европейската помощ през следващия програмен период. 

Тя посочи, че идеята държавата да е собственик на цялата водна инфраструктура до границите на населеното място означава, че евросредствата ще са насочени директно към държавата, затова съответните държавни структури трябва да бъдат поименно разписани в бъдещата оперативна програма за околната среда и водите, за да могат да получат финансиране. 

Любен Татарски изрази опасения, че заради окрупняването на ВиК сектора, което се готви с поправките в закона, ще се стигне до покачване на цените на водата в отделни населени места. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ВиКводна стратегия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации