Без либерализация на забраната за пушене

Последиците за бизнеса могат да са катастрофални в първата година
19 апр 2012 20:56,
99
Без либерализация на забраната за пушене
Снимка: Ройтерс

 Няма да има промяна в забраната за тютюнопушене на закрити обществени места между първо и второ четене на Закона за здравето. Това потвърдиха пред Investor.bg от сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в България.

Това означава, че забраната влиза в сила от 1 юни тази година, така както беше прието от парламента на първо четене преди една седмица, без възможност за либерализация на режима.

Бизнесът до последно настояваше за смекчаване на правилата за тютюнев дим на закрито. Основният мотив на хотелиери и ресторантьори беше, че са инвестирали 50 млн. евро, за да отговорят на изискванията за разделените салони за пушачи и непушачи и опасенията, че бизнесът им ще фалира заради забраната.

Сдружението на собствениците предлагаше в закона да бъдат записани някои изключения за пушене на закрито, като например да се въведе правото да се пуши след 22.00 часа в нощните заведения. Днес от организацията казаха за Investor.bg, че опитите им да прокарат в закона това право, са останали безуспешни.

Бизнесът, в лицето на собствениците на хотели и заведения, вижда огромни негативни икономически последствия от забраната за пушене в закрити помещения. Според сдружението те ще бъдат катастрофални особено в първата година от прилагането на забраната. 

Представители на ресторантьорския бранш коментираха, че около 30% са най-уязвимите заведения, които ще пострадат финансово. Става въпрос преди всичко за барове, дискотеки и нощни клубове, в които избягването на пушенето е невъзможно. На този етап браншът не вижда повод за притеснение по морските и зимните курорти. 

Други представители на бизнеса обаче отстояват позицията, че отливът на клиенти и падането на обротите заради забраната няма да е временно. Те дават за пример Западна Европа, където има голям спад в оборотите.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не се притеснявайте!Ще забраним пушенето, но ще легализираме дрогата!
76
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 12 години
Те дават за пример Западна Европа, където има голям спад в оборотите.В източна сега ще спаднат. Заради забраната ;)
75
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 12 години
да ги видим непушачите когато загубят ценни контакти заради това че пушели!:))))
74
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 12 години
Много им здраве на ресторантьорите и на непушачите:))))) пак ще си пуша! На който не му харесва да не ме търси! ТОЧКА. Аз и сега не приемам покани за гостуване от непушачи!
73
4
 
2
 
! Отговори
:) преди 12 години
NAI POSLE! NO SMOKE!!!
72
3
 
6
 
! Отговори
beliEvil преди 12 години
Да фалират!Пука ми на шлифера-нито един човек на планетата може да ме убеди,че един пушач има право да ми дими в лицето,обявявайки го за свободен избор,а аз непушача трябва да му дишам гадостите...също като свободен избор!!!!!!Или да сменИм заведението,а?Ми,що па пушача да не го смени?
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано всички от Wall Street са НЕГРАМОТНИ колкото теб.Освен това без грам съмнение съм сигурен, че ти си онзи с въображаемите апартаменти и квартири в Лондон. Същия бокл*к и комплексар.
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До *** от Уол стрийт.Млъкни бе ***, ставаш вече досаден :)
69
3
 
2
 
! Отговори
Сноб от Лоу Стрийт. преди 12 години
И само да ви кажа: мислите си , че АЗ съм ви дал минуси?Неее!Лъжете се!Наех хора, дадох им по 100 долара да ви сложат минусите!
68
2
 
2
 
! Отговори
Сноб от Лоу Стрийт. преди 12 години
Ооооо изглежда неуспелите имат комплекси!Аз такива пари изкарвам, че мога да пиша както си искам бе хора! Ти какво си мислиш, че имам време да гледам как се казва улицата ли? Ако искаш да наема хора като теб да следят тези неща, защото аз следя едни цифрички, парички. Да видите, че пич като мене си пие вискито и кара С класа и ходи по скъпарски ресторанти, където НЕ СЕ ПУШИ, понеже дори С класата ми по-малко дим вади от пушачите.
67
1
 
2
 
! Отговори
безпристрастен преди 12 години
Изглежда този, който се представя за "Сноб от Уол Стрийт" е дооооста отнесен от реалността и живее в мечтите си само (дори у улицата си не изписва правилно). Ако правеше пари, колкото му душа иска (както казва) щеше да е зает да развива ума и уменията си, а не да се опитва да впечатли незнайно кой в представите си, с описание на въбражаемия за него живот на YP.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сноб, има няколко варианта1. Ако си вярваш, значи си за психиатър2. Гледаш много филми, и много мечтаеш3. Мислиш си че си оригинален и че дразниш някой във форума с въображаемия си живот на "успял". Тази ти заблуда, показва че си просто тъпВсички виждаме че си ***, ама няма нужда да ни го напомняш всеки ден
65
2
 
4
 
! Отговори
Сноб от Лоу Стрийт. преди 12 години
Аз в такива ресторанти и заведения ходя, дори кафе там не можете да си поръчате и какво ще извадите евтините цигарки и ще запушите?Вече свърших работа за днес, направих няколко хиледарки и сега се качвам в С класата и ще мина през някой СУПЕР скъпарски ресторант, където ще оставя бакшиш, за който тук някой бакшиш ще ме кара до морето и ще ми купи обяд - баничка с боза.Но вие това не го разбирате.Тук ти слагат червен килим.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Научил се поп на боб, свършил се боб отучил се поп!
63
0
 
12
 
! Отговори
бивш пушач преди 12 години
Миризмата в заведение с цигарен дим е гадна,да оставим мириса на манджи и пържено!Имал съм ресторант и да ви кажа,че дори и вентилацията не помага-смърдиш си на тютюн-отврат е!Аз съм за забраната въобще на цигарите!
62
0
 
5
 
! Отговори
voodoo преди 12 години
Све няма егоисти има ЗАКОН.От колко време се пуши навсякъде 100-150-200.Имало е закон и се е пушело.Сега се приема забрана и дано 100-200 г. тя да работи.Пишеш да сме заедно, да се обединим.Пример седим на съседни маси вие си пушите,аз не,добре обединени сме.Изведнъж аз звучно и *** пръдна,след 5мин. пак,как ще реагирате.Паркирате си колата и аз ви затворя с моята,вие бързате но няма как да излезете.И.Съседи сме а аз над вас всяка вечер xора и танци,пак ли думата e заедно.Истината е ЗАКОН.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До *** от Уол Стрийт:А хапчетата? Хапчетата взе ли си днес?
60
3
 
2
 
! Отговори
Сноб от Лоу Стрийт. преди 12 години
Ще циврят, ще циврят пушачите, па че им мине. Абстиненцията. Нормално е да циврят пушимигите.Тук на Лоу Стрийт не се палят така цигарки в скъпарските ресторанти, в които АЗ ходя и в които вие и да искате не можете да си позволите, единствения начин да влезнете там е да миете чинии.Но ние назапад сме така. Имаме червен килим пред нас и (особено умните и хитри парчета като мен) правим пари колкото сърце ни иска.
59
1
 
4
 
! Отговори
Све преди 12 години
И това го казва човек с псевдоним Прасе. Е за това няма да има оправия, защото не се делим само на малцинства, а на какво ли не. Българи срещу ***, пушачи срещу непушачи, съсед срещу съсед. В тази държава всеки е срещу всеки и по разединени няма как да бъдем. Как да се обединим в някаква смислена кауза, как заедно да постигнем нещо хубаво, като думата заедно не фигурира в нашия речник. Зле е положението, всички тук са ЕГОИСТИ и не го казвам от гледна точка на пушенето, като пушач или непушач.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещастници,50 мил.евра,дада разплакаха ме.Простаци аз имам интернет заличка и сега като си погледнах заповедта забраната при мен е от 2004г.Четете ли 2004 г. и още работя,не че имам работа и бизнеса ми расте но причините са други не забраната за цигари.Ще протестират 2-3 дена и ще си седнат на задниците си клиентите пушачи, къде ще идат.Аз не пуша и само заради цигарите и чалгата много рядко да не кажа никак не ходя по заведения.Особено дискотеките като влезеш вътре пушек дим нищо не се вижда.

Спонсорирани публикации