Без либерализация на забраната за пушене

Последиците за бизнеса могат да са катастрофални в първата година
19 апр 2012 20:56,
99
Без либерализация на забраната за пушене
Снимка: Ройтерс

 Няма да има промяна в забраната за тютюнопушене на закрити обществени места между първо и второ четене на Закона за здравето. Това потвърдиха пред Investor.bg от сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в България.

Това означава, че забраната влиза в сила от 1 юни тази година, така както беше прието от парламента на първо четене преди една седмица, без възможност за либерализация на режима.

Бизнесът до последно настояваше за смекчаване на правилата за тютюнев дим на закрито. Основният мотив на хотелиери и ресторантьори беше, че са инвестирали 50 млн. евро, за да отговорят на изискванията за разделените салони за пушачи и непушачи и опасенията, че бизнесът им ще фалира заради забраната.

Сдружението на собствениците предлагаше в закона да бъдат записани някои изключения за пушене на закрито, като например да се въведе правото да се пуши след 22.00 часа в нощните заведения. Днес от организацията казаха за Investor.bg, че опитите им да прокарат в закона това право, са останали безуспешни.

Бизнесът, в лицето на собствениците на хотели и заведения, вижда огромни негативни икономически последствия от забраната за пушене в закрити помещения. Според сдружението те ще бъдат катастрофални особено в първата година от прилагането на забраната. 

Представители на ресторантьорския бранш коментираха, че около 30% са най-уязвимите заведения, които ще пострадат финансово. Става въпрос преди всичко за барове, дискотеки и нощни клубове, в които избягването на пушенето е невъзможно. На този етап браншът не вижда повод за притеснение по морските и зимните курорти. 

Други представители на бизнеса обаче отстояват позицията, че отливът на клиенти и падането на обротите заради забраната няма да е временно. Те дават за пример Западна Европа, където има голям спад в оборотите.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
9
 
! Отговори
До-23 преди 11 години
Ако те разбера кои си ти бих *** маиката
16
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам като съвестен данъкоплатец да се направят пушални с право да се продава там и алкохол!
15
20
 
17
 
! Отговори
:) преди 11 години
*** за всички гадни пупачи :)))
14
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе мама му стара,и един керлив фас ли не мога да изпуша вече?За наркотици и други гадости няма проблем за *** ни държава та до цигарата опряхме!
13
6
 
15
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Това ако е...демокрация;да забранят тогава и пиенето на...боза,защо само...пушенето.Редовно един бозаджия минава в Кривунделово,баш когато ми се придреме...след обед и вика та се...дере и ме стряска.
12
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами 100 хиляди нови безработни , ама то мозък се иска като се приемат закони -идиотщини.А на тея които им смърди отидете на село да видите как мирише храната бе наистина на ако.Ама кълвете пържолки нали ???Казах го по доло тоя пръдлив ЕС ще се самоизяде от простотии.
11
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Македония от година и половина има забрана за пушене в дискотеки, барове, ресторанти и навсякаде на закрито! Друго си е като излезна от дискотека и на другия ден облеклото не мирише на цигари
10
9
 
18
 
! Отговори
аман преди 11 години
Стига с глупостите за този "бизнес" !!! Да не би само пушачи да ходят в заведенията ? В Бразилия за сведение на "бизнесмените" дори и в заведения на открито не се пуши и ресторантите са пълни.На който му се пуши отива настрана
9
6
 
11
 
! Отговори
Пурата преди 11 години
Признавам че организациитекоито лобираха за забрана на тютюнопушенето не са последователни до край в защита на тезата си за вредата от тютюнопушенето.Като са толкова загрижени да предложат да бъде закрито БУЛГАРТАБАК и тютюневите фабрики в България.Това е грижа за здравето на населението. Другото е демагогия. Такова нещо не чух от тях. Дори и думичка.
8
10
 
23
 
! Отговори
UK преди 11 години
На 1 юли ще станат 5 години откакто се въведе пълна забрана за пушене на обществени места във Великобритания. В началото беше трудно,но се свикна много бързо. Повечето пъбове и нощни клубове си построиха места за пушене на открито пред тяхните заведения, дори с отоплителни уреди за през зимата. Имаше опасения че ще има загуби но всички заведения са си пълни както винаги. Дори сега е по-интересно, пушачите се превърнаха в социална група. Излизаш да изпушиш една и срещаш готина мацка, или дори може да изпушиш нещо по-интерестно от цигара.
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като знам колко е изобретателен бай ни ***, с нетърпение чакам да видя кво ще измисли като противодействие на тая забрана :))
6
4
 
12
 
! Отговори
VASILISQNISGERMANI преди 11 години
NQMAM NISCHTO PROTIV...S PUSCHACHITE NA MARIHUANA DA SME...V EDNOPOMESCHTENIE...
5
14
 
11
 
! Отговори
YWE преди 11 години
Не е така. Сега вече ние, непушачите ще може да отидем на заведение и ще имат дори печалба.,ДОри и децата ще може да вземем!
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мачкай,Гришо !
3
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС е пръдня.Може да умираш от глад и мизерия дори на шестдневка ,но на никои не му пука но пипни екологията или запали цигара ,набии крадлив *** и цялата евросила ще доиде да ти пили на главата.Там кадето кучето е по важно от човека ,кадето се закриват работни места защото не са щастливи кокошките достатачно и други прсототии там бъдеще няма.Лигав и загиващ е тоя евроурод.
2
0
 
17
 
! Отговори
... преди 11 години
В Бг има много закони, от които много малка част се спазва, като най- големите беззакония се вършат по върховете.
1
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде, хайде, стига сте плакали за бизнеса! Цял свят може, само ние не можем без цигарен дим на обществени места. Не че ще се спазва забраната !

Спонсорирани публикации