Един на нула за държавата срещу Баневи

Съдът в Добрич постанови, че имот в курорта Русалка е на държавата
19 апр 2012 18:48, Миглена Иванова
15
Един на нула за държавата срещу Баневи
Незаконните бетонови пръстени в курорта Русалка, които бяха разрушени от строителния контрол. Снимка: ДНСК

 Държавата спечели делото срещу Николай и Евгения Баневи за терен с площ 182 дка в землището на каварненското с. Свети Никола.

Съдът в Добрич призна правото на собственост на държавата, представлявана от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), върху имота. Земята е част от 300 дка залесена горска площ от държавния горски фонд, предоставена на ваканционно селище "Русалка".

Разпоредено е на ответника по делото „Паррус“ ЕООД да предаде на държавата владението върху имота.

Съдът е разгледал допълнителната експертиза за изясняването на собствеността върху имота, която беше назначена в началото на годината по искане на ответниците „Русалка тур“ ООД и „Паррус“ ЕООД, управлявани от семейство Баневи.

Те настояваха, че притежават земята, тъй като тя е записана в счетоводния баланс на „Русалка тур“. На това основание през 2009 г. фирмата е получила нотариални актове за 8 имота, сред които и спорният. Впоследствие теренът е бил продаден от „Русалка тур“ на „Паррус“.

Според ответниците правото на държавна собственост е било прекратено още през 1991 г., а имотът е бил предаден за стопанисване и управление на държавната фирма „ВС Русалка“, която беше приватизирана от Николай Банев в края на 90-те години.

Заключението на съда обаче е, че държавната фирма "ВС Русалка" не е имала право да управлява и стопанисва имота, а при преобразуването й в еднолично дружество имотът не е бил част от активите й.

Съдът постанови също така, че записването на имота в счетоводния баланс на „Русалка тур“ не е основание за придобиването на терена, а нотариалният акт съставлява невярно удостоверяване на правото на собственост.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: русалка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
iskren преди 12 години
bg mediite maltretirat i terorisirat pak bg narod s pomia i sluhove.....ne razbira bg narod kolko leva, stotinki e spechelil dosega ot upravlenieto na Banevi prez vsichkite godini na polzvane .... ne razbira bg narod kolko leva, stotinki ste specheli or tesi imoti s upravlenieto na bg darjava....kolko leva,stotinki e razlikata i koi na kogo ste plati?!a da se radvate na totalnata razruha kato sled bombardirovki na republika Balgaria e perverzno, dnes.bg!
11
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Do 7 zenka mu
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не че ме бОли ку..ра за Баневи ама то по тази логика всичко може да се оспори.Русалка е дружество от преди 1989година.И нещо което е било собственост на това дружество но евентуално не оформено правилно(под съмнение) при Бай Тошо сега се отнема.Ами я да изкараме цялата държавна собственост дали е актувана и управлявана през всичките 45 Тошови години,а??!!ГЕРБ са пълни КАРАМИНЬОЛАДЖИ но това няма да свърши добре.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
айде пак костов ви е виновен, я се погледнете бе гербери, кой ходи в катар и беше на първия ред а
8
1
 
12
 
! Отговори
един преди 12 години
др. банев купи Русалка с откраднати пари от Полимери и др предприятия подарени му от костов по нагъл и мазен от него не съм виждал предприятията му са като лунен пейзаж
7
1
 
16
 
! Отговори
мони преди 12 години
Как другаря Банев успя толкова лесно и без пари да приватизира "Русалка" - едно райско кътче от природата на България ! Достатъччно е да го накарат да заплати всичко по пазарни цени.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно ама надали! Цялото семейство Баневи се замъкна с правителствения самолет то Дубай- демек големи бизнесмени и разбира се добри приятели ???
5
1
 
33
 
! Отговори
един преди 12 години
на банев мястото му е в затвора няма предпиятие което да е приватизирал и да работи когато работниците му не вземаха заплати той залагаше по 100 000$ на вечер че и в Катар го взеха големия бизнесмен МАМ.....МУ
4
1
 
36
 
! Отговори
! преди 12 години
А нотариуса, който е заверил документа, ще отнесе ли наказание, например да му отнемат правото да упражнява тази професия?
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АБСОЛЮТЕН КЬОР ФИШЕК
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквото и да ви говорят, става дума за пари.
1
1
 
45
 
! Отговори
крум преди 12 години
и 100 тояги на голо за баневи- рушители и *** на държавата

Спонсорирани публикации