Слагат баркодове и срещу лекарства менте

Най-фалшифицирани са продукти за подобряване на потентността
26 апр 2012 16:51,
5
Слагат баркодове и срещу лекарства менте
Снимка: архив Reuters

 От 2015 г. ще бъдат въведени специални баркодове срещу фалшифициране на лекарствата. Това съобщи доц. Илко Гетов, преподавател в Медицинския университет на форум, посветен на лекарствената регулация в Европа и България, предаде БТА.

Поставянето на баркодове ще започне през 2015 година с изграждането на Обща европейска система за проследяване на лекарствата. Тя ще гарантира, че медикаментът е оригинален. Промяната ще бъде за сметка на производителите и няма да повлияе върху цената, увери фармацевтът.

В цяла Европа се продават фалшиви лекарства, допълни доц. Гетов, като това са най-често употребяваните или скъпоструващите продукти.

Сред най-фалшифицираните медикаменти статистиката поставя лекарствата за подобряване на потентността, за хипертония и аналгинът. 

Въвеждането на баркодовете ще принуди търговците на лекарства на едро и дребно да сменят софтуера, с който работят, тъй като в противен случай няма да могат да изпълняват дейността си. Засега не е обсъждано за чия сметка ще бъдат инвестициите, поясни доц. Гетов.

Фалшивите лекарства идват най-често от Индия, Китай и Пакистан. Като дял те държат почти 10 на сто от европейския пазар на лекарства, като най-засегнатите държави са Великобритания и Германия.

На форумът беше обявено още, че от месец юни т. г. пациентите ще могат да съобщават в агенцията по лекарствата за странични ефекти или нежелани реакции, предизвикани от медикаменти.

При натрупване на много и идентични сигнали за нежелани реакции агенцията ще може да изисква нови проучвания за безопасността на лекарството, промяна на неговия статут или ограничаване на предписването му.

Анонимни сигнали няма да се приемат, за да се избегне вероятността от недобросъвестни действия от конкурентни фирми, които искат заблудят потребителите.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: фалшиви лекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
сико преди 11 години
Е така вече фалшивите лекарства ще се узаконят.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия баркодове са вятър работа, тъй като и те ще бъдат фалшифицирани. Ще стане нещо като инициативата на Дянков всички търговци да се вържат към НАП. Много пари хвърлени на вятъра никакъв реален ефект. Това обече по никакъв начин не пречи на министър Дянков да се тупа в гърдите и да се фука с данъчните си нововъведения.
1
1
 
3
 
! Отговори
Мина преди 11 години
От както здравоопазването стана търговско дружесто, превърнахаго в бизнес. Колко лекарства рекламират на ден и май едно и също лекарство с различни имена, то стана като при праховете НОВИЯ Е ПО-ХУБАВ. Кога най-после ще правят проверки на тези фармачефтични компании, какво продават. Лекарствата са скъпи, дори аналгина и асперин не можеш да си купиш. А този АНАЛГИН-ХИН, който го предлагат няма нищо общо с аналгин хинина с който ни ликуваха нашите баби. Сега правят лекарства ментета и до кога...

Спонсорирани публикации