Ръстът в британското производство се забави през април

Като причина се посочва резкия спад в новите поръчки от май 2009
Обновена: 2 май 2012 09:15 | 1 май 2012 15:10, Красимир Ангелов
3
Ръстът в британското производство се забави през април
Снимка: Reuters

Ръстът в производствения сектор на Великобритания се забави през април, сочи изследване, цитирано от ВВС. Индексът на бизнес активността на базирания в Лондон институт Markit се понижи до 50,5 пункта при 51,9 пункта през март.

Показател над 50 пункта сочи разширяване на сектора. Това е пети пореден месец, в който британското производство се разширява.

Като основна причина за забавянето се посочва най-резкият спад на новите поръчки от май 2009 г. насам.

"Добрата новина е, че производството регистрира пети пореден месец на разширяване, докато ценовият натиск донякъде отслабва, а някои от компаниите продължават да набират персонал“, заяви Лий Хопли, главен икономист в асоциацията на производителите Engineering Employers' Federation.

"Лошата е, че постоянните проблеми в еврозоната оказват натиск върху краткосрочната прогноза при известни следи за подновен натиск върху поръчките за износ от миналия месец“, добави той.

Производственият сектор има дял от около 11% в британската икономика.

"Изследването е разочароващо и е ранен удар по надеждите, че икономиката може да се върне към ръст през второто тримесечие, особено при извънредния почивен ден заради диамантения юбилей на кралицата, който ще повлияе неблагоприятно върху цялостната икономическа активност през тримесечието“, заяви Хауърд Арчър, главен икономист за Великобритания в IHS Global Insight.


3
Още по темата: Великобритания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Да им изпратим малко роми да им увеличат производството!
1
0
 
6
 
! Отговори
123 преди 8 години
Ние си почиваме по 4 дни, а тия един ден на кралицата им пречи!