Praktiker пред съдбоносно решение

Закриването на магазини се предлага и в двете концепции за преструктуриране
Обновена: 2 май 2012 21:50 | 2 май 2012 21:07,
39
Praktiker пред съдбоносно решение
Генералният директор на Практикер ЕООД Райнер Витка. Снимка: Bulphoto

Германската верига магазини от типа "направи си сам" Praktiker е все по-близо до съдбоносното решение за бъдещето си. Най-късно на общото събрание на акционерите през юни ще избухне конфликтът между управителния съвет, надзорния съвет и двама от най-големите акционери. Става дума за това кой да има последната дума в бъдеще и кой план за преструктуриране да бъде приет, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Австрийската частна банка Semper Constantia и свързаният с нея кипърски инвестиционен фонд Maseltov от известно време упражняват засилен натиск. Инвеститорите настояват по-високо позиционираното дъщерно дружество Max Bahr, което не залага като Praktiker на цена, а на качество и обслужване, да поеме централния канал за разпространение. „Ние искаме да поставим по-силен акцент върху марката, която все още работи. И това е само Max Bahr", каза Изабела де Красни, фонд мениджър в Semper Constantia, пред Handelsblatt.

Близките до Виенския институт инвеститори заедно държат 15% от акциите и са вложили около 10 млн. евро. Сред големите инвеститори в компанията е и американската инвестиционна банка Goldman Sachs. Наскоро тя премина прага на глас от пет процента. Praktiker, номер три сред магазините от типа „Направи си сам“ в Германия след Obi и Bauhaus, има силно разпокъсана акционерна структура с висок фрий флоут.

Основният акционер на Praktiker – кипърската компания Maseltov - настоява компанията да се изтегли от Източна Европа, както и да пусне конвертируеми облигации на стойност 120 млн. евро, за да се справи с финансовите си затруднения заради свиването на продажбите през последните няколко години. Очаква се продажбата на обектите на компанията да донесе между 50 и 70 млн. евро.

Концепцията на Semper Constantia предвижда делът от приходи на магазините Max Bahr през следващите три години да нарасне от около 33 в момента на повече от 55%. За тази цел магазините на Praktiker, от които 234 в Германия, ще се преобразуват в концепцията на Max Bahr. Междувременно, „болната“ верига вече е започнала да затваря първите магазини Praktiker. Колко общо са затворени, все още е неясно. 30 клона в Германия се считат като нерентабилни. Още в края на март бе затворен филиалът в Крефелд, а през втората половина на годината ще бъдат закрити още шест магазина на Praktiker, както и два магазина на дъщерната компания extra BAU+HOBBY.

Мненията на анализаторите за бъдещето на Praktiker можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: преструктуриранеPraktiker
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Веригите са едно огромно зло!
33
2
 
5
 
! Отговори
Закови се сам преди 11 години
Искам да попитам каква е разликата между Практикер и Бриколаж??? Според мен е само в имената.
32
2
 
6
 
! Отговори
Митку Бомбата преди 11 години
От практикер си купувам само хляб и мляко... или май не беше от там.
31
1
 
7
 
! Отговори
Един преди 11 години
Да, прав си... скоро гледах едни саморазливки, и понеже имам познати тук-там, разбрах, че при доставна цена 18 лева на торба, практикер продават същото на 27 лева на промоция (иначе "нормалната" цена беше 30 лева). Смятай ква горница...
30
0
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Почти всички големи строителни магазини предлагат всичко у нас на баснословни цени. Много рядко някоя много голяма промоция може да се доближи леко до нормалната им печалба и да предполага оборот. Практикер е водач на тези вериги, но и Баухаус и Броколаж не се дават!!!
29
2
 
22
 
! Отговори
real estate преди 11 години
В опърпан *** магазини дето предлагат боклучави стоки (откровен брак - да, само това продават нашите търгаши!) на бомбастични цени не ни трябват. Трябват заетост, пари и високи заплати. Картелни пишман инвеститори - мерси... Всеки разумен човек със средно ниво на компюътрна грамотност за значими покупки се ориентира към чужбина по интернет. Е, естествено болчета и пирони примерно от най-тънкана железарията в квартала, но важните неща отвън. Тук на всичко пишат гаранция, но реално няма!
28
3
 
33
 
! Отговори
Радко Злорадко преди 11 години
Хм, не се учудвам. Ако знаете само какви мизерии правят със стоките. Китайски латекс със изтекъл срок на годност му подменят етикетите, слагат надценка с 200% - 300%, пробутват бракувана стока като нова и на промоция, и т.н. Каквото става в Практикер, такова е и в други вериги като BILLA примерно. Трябва и да отбележим, че масово се краде ! За BILLA съм чувал как вкарват стари пилета (направо зелени), и ги предлагат по витрините с повече подправки Всичката ни работа е такава
27
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Помогнете на българските търговци - пазарувайте онлайн от чужбина!
26
1
 
8
 
! Отговори
BAT IVAN преди 11 години
MASELTOV i KIPAR ,a stiga be!!!! Tui si e chifutsko otkadeto i da go poglednesh.
25
1
 
0
 
! Отговори
Ra преди 11 години
E,и.. !?!
24
1
 
34
 
! Отговори
:\ преди 11 години
*** ако си мислите, че тука в Германия Практирера е пълен, мамооо...Има едно много яко кафенце +тестени изделия вътре в магазина, там са хората. И аз ходя ама заради барманката, не заради мекиците :)
23
0
 
25
 
! Отговори
Мишо преди 11 години
До 12: Грешиш. При тези големи фирми проблема не са акционерите /те са хиляди и нямат думата обикновено/, а управителите. Те искат да постигат ръстове под натиска на борсата и прецакват фундаментите на фирмата за да постигат краткосрочни цели. В случая са компрометирали марката с високи цени и ниско качество. :-)
22
1
 
30
 
! Отговори
тарикат преди 11 години
Абе след като всички дето познавам я ругаят тази фирма и щом е на загуба значи, че някой е много *** и алчен, следователно е нормално да фалират
21
3
 
40
 
! Отговори
бати преди 11 години
Никак не ми се иска да правя реклама на вериги за строителство и резервни части, но Практикер и Баумакс понякога са в пъти по-скъпи отколкото в едно Алати или Аветисиян във Варна.Има и по-малки магазинчета с прилични цени.Не им разбирам мениджмънта на скъпарите, не купувам от там, клиента е цар и това трябва да е ясно.И моето бизнесче работи и печели, но от оборот и добро отношение.От 100 човека 99 са доволни.Не всичко е пари!!!
20
1
 
29
 
! Отговори
Niky преди 11 години
Изобщо не е евтина верига в Германия, а си е един боклучав магазин и тук.Оби по-стават, но там цените са ужас.Най-добрите са Баухаус и Хорнбах....много добри неща и бих казал по-евтини от БГ или на същите цени.
19
4
 
22
 
! Отговори
@#$%& преди 11 години
Закривай!
18
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано да не го затворят. Купих си готини пирончета от там :)
17
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
въобще не ми дреме - всичко в практикер е на по-високи цени от други магазини - за това и избягвам да пазарувам там
16
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе кои бяхте вие,че чак ни се и налага да мислим и коментираме вашите проблеми!!! Абе вие май и за елементари ни имате,чуми заразни вън от България! Веднага казах!!!
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единственото предимство на Практикера е че ми е близо до в къщи.

Спонсорирани публикации