Цената на "зелената енергия" ще се понижи

Според енергийния регулатор това ще стане от 1 юли
Обновена: 15 май 2012 13:08 | 15 май 2012 13:08,
11
Цената на "зелената енергия" ще се понижи
Снимка: архив Reuters

Преференциалната цена, по която се изкупува енергията от възобновяеми енергийни източници ще бъде намалена от 1 юли 2012 г., заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

В момента се правят анализи, но категорично ще се понижат цените на енергията най-вече от фотоволтаици, защото се намаляват и капиталовите разходи, заяви Семерджиев, без да се ангажира с конкретен процент. 

Шефът на регулатора отказа да коментира каква ще бъде цената на природния газ през третото тримесечие на годината, като обяви, че се чака заявлението на 
"Булгаргаз".

Окончателното предложение на българския доставчик за цената на природния газ за третото тримесечие на 2012 г. ще бъде оповестено при внасяне на предложението в ДКЕВР на 11 юни т. г.

От газовата компания вчера официално оповестиха прогнозата си за цената на синьото гориво през третото тримесечие на годината, според която върху стойността трябва да окаже влияние само курса на долара.

Засега обаче все още не са подписани анексите към действащите договори за цената на газа, които да позволят договореното намаление с руската страна от 11 на сто да се приложи на практика. Вчера работна група, начело с изпълнителния директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов, замина за Москва с намерението да бъдат подписани необходимите документи.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
Мутроинвеститор преди 11 години
ХА ХА ХА..., добре че вече направихме ветропарка и сега години наред ще цоцаме страхотни суми. То досега Закона работеше за нас бе овчици мамини.
8
1
 
4
 
! Отговори
mpimpan преди 11 години
Тонът на тази политика се задава от Германия,където правителствате се водят за носа от група екоталибани!
7
3
 
11
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
Цената на "зелената енергия" ще се понижи..........................на куково лято
6
0
 
7
 
! Отговори
съгласен с 1 преди 11 години
субсидирането е МАФИЯ.Да не говорим, че дори и при сег. развитие на ВЕИ голяма част от тях са напълно конкурентни!Субсидията към 'зелената' енергия има негативен пазарен ефект и освен това я товари с изключително лош имидж!Абсурдно е в с/ките за ток да има графа 'зелена енергия'?!Защо тогава няма подобна графа - 'дупка за АЕЦ в Белене' - 1 млрд.?!Или 'прозвизии за изваждане от експлатация на АЕЦ и ядрена авария'?!А тези пари се вадят директно от бюджета на държавата или от този на НЕК?!Нищо чудно тогава, че хората са едва ли не ОЗЛОБЕНИ от 'зелената енергия' и желаят да имат атомна бомба в двора си!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще падне с няколко процента, а тока няма да скочи с 10, а примерно с 9,5 процента, все тая. От Булгаргаз са хитри, ЕС затъва, еврото пада, те искат да си вържат цената към долара.
4
0
 
11
 
! Отговори
Смеем си се преди 11 години
Докато Ал Гор събира данъци и говори за "глобално затопляне", ще поевтинее енергията, ама друг път!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що народ ще го отнесе, не е истина просто. Но защо не се ангажира с процент този АНГЕЛ в енергийното и водно регулиране ? Защото, още не са му казали на Семерджиев, с колко, а само КОГА. Тоя *** трябваше отдавна да го няма в условно наречената д.КОМИСИЯе.в.р.. Това са кърлежи, които трябва да бъдат изчистени оттам на мига, преди да са отровили цялата система.
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че тя е безумно висока, колкото и да пада, до тази от атомната електроцентрала никога няма да стигне.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СУБСИДИРАНЕТО ТРЯБВА ДА СПРЕ! СТИГА С ТОЯ КОМУНИЗЪМ. БИЗНЕСЪТ ТРЯБВА ДА ПЕЧЕЛИ ОТ ПРОИЗВОДСТВО, НЕ ОТ СУБСИДИИ.

Спонсорирани публикации