ДКЕВР няма да определя цените на газа ”Набуко” и ”Южен поток”

Цените за преноса на горивото ще се определя по специален метод
15 май 2012 21:45,
2
ДКЕВР няма да определя цените на газа ”Набуко” и ”Южен поток”
Ангел Семерджиев. Снимка: архив Булфото

Цените за пренос на газ по газопреносните системи "Набуко" и "Южен поток" ще се определят по специални методики, синхронизиращи режимите за ценообразуване във всички страни, през които ще минават тръбопроводите.

Това гласят промените в Закона за енергетиката, гласувани на второ четене от парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм, предаде БТА.

Според новите текстове, на регулиране от ДКЕВР подлежат цените за достъп и пренос на природен газ през преносната и разпределителната мрежа освен в случаите, когато регулаторът по своя преценка одобрява подобна методика.

Това изключение се отнася само за проектите "Южен поток" и "Набуко", подчерта председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев пред журналисти. За разпределителните газови мрежи остава законовата норма, че цените се определят от ДКЕВР, добави той.

Предложението да се приеме това изключение бе направено от изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков, чийто мотив беше, че без тази промяна регулаторът ще се окаже в ситуацията да определя цени за пренос по международните тръбопроводи "Набуко" и "Южен поток".

Членовете на парламентарната комисия приеха и текстове от закона, свързани с по-големите правомощия на ДКЕВР. Отхвърлено беше предложението на опозицията председателят и членовете на ДКЕВР да бъдат избирани от Народното събрание.

Със законовите промени се дава и по-голяма свобода на комисията да определя сама подзаконовите нормативни актове, свързани с нейната дейност, вместо те да се одобряват от Министерския съвет, както е в момента.

Дава се и голяма свобода на обществените организации да атакуват чрез съда решения на комисията, както и възможността ДКЕВР да определя общите условия за енергийните дружества, когато са засегнати интереси на потребителите, посочи още Семерджиев.

На свободния пазар на електроенергия излизат малките и средните предприятия, които досега бяха третирани като защитени потребители, стига да изпълняват критериите за годишен оборот и нает персонал, гласят още законовите промени.

Сега всички потребители на ниско напрежение (битови и небитови) остават на регулирания пазар на електроенергия, а тези, които са присъединени към мрежата за средно и високо напрежение, излизат на свободния пазар, приеха депутатите.

Още икономически новини четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
наб-ко преди 11 години
Ама не разбрахте ли най-сетне, че няма да има никакво Набуко, стига сте писали за Набуко! Може да бъде символ на глупостта на това правителство!Набуко е само опера от Джузепе Верди и ще остане такова!