Предлагат на Гърция да въведе паралелна валута – "гевро"

Тя би позволила на страната да девалвира курса на еврото
Обновена: 22 май 2012 10:09 | 22 май 2012 10:09, Бойчо Попов
66
Предлагат на Гърция да въведе паралелна валута – "гевро"
Главният икономист на Дойче банк Томас Майер. Снимка: Ройтерс

Главният икономист на Дойче банк Томас Майер смята въвеждането на гръцка паралелна валута за възможна или дори спасителна операция. "Геврото", както Майер назовава тази валута (от гръцко евро - бел. ред.), ще служи за национално разплащане и за плащане на жизненоважния внос, а стойността му ще е най-много наполовина на тази на еврото, пише Wall Street Journal.

Майер очаква следващото гръцко правителство да бъде създадено от онези партии, които се противопоставят на програмата за икономии на тройката от ЕС, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Той обаче не смята, че европейците могат да принудят Гърция да се откаже от еврото, нито самите гърци ще напуснат сами еврозоната.

И пълно спиране на всички помощи той счита за малко вероятно заради опасенията от разрушителните ефекти.

„Ние вярваме, че е по-вероятно обслужването на дълга и на банковия сектор да продължи да се поддържа, но не и разходите на правителството", казва Майер.

Според икономиста тогава правителството ще започне да изплаща задълженията си с търговски ценни книжа (краткосрочни задължения от тип IOU), които ще издава в очакване на следващите постъпления от помощи, и които скоро ще се превърнат в ядрото на паралелна валута.

„По този начин еврото няма да бъде заместено изведнъж, а чрез финансов инструмент, който ще наподобява характера на паралелна валута. Подобен бавен и частичен процес на излизане от еврозоната би бил по-малко вреден, отколкото тези варианти, които се дискутират в момента, аргументира се Майер.

Стойността на "геврото" по негово мнение ще е по-малко от половината от тази на еврото. Валутата според сценария на Майер бързо ще получи статута на валута във вътрешността на Гърция, с която ще бъдат извършвани по-голямата част от сделките на вътрешния пазар, включително и изплащането на заплати. И най-важният внос ще се плаща с "гевро". Като последица от този процес според Майер ще бъде това, че гръцките износители ще намалят цените си и по този начин могат да си възвърнат конкурентоспособността си.

Изводът на икономиста: „Ако разумът надделее, Гърция може да остане официално в паричния съюз. В бъдеще страната сама ще може да реши въпроса дали и в какъв срок „геврото“ да стане твърда валута, която да е стабилна спрямо еврото".

Още новини за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо да попитат Уорлик дали им разрешава въвеждането на нова валута! Тези гърци за какви се мислят?
52
3
 
11
 
! Отговори
IQ146 преди 11 години
СПРЕТЕ ПАРИТЕ НА ГЪРЦИТЕ!!! ГЛУПОСТТА ВИ ВЕЧЕ НЕ СЕ ИЗДЪРЖА! ПО-ДОБРЕ КРАЙ С УЖАС, ОТКОЛКОТО УЖАС БЕЗ КРАЙ!!!
51
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Че откъде ще мине вермахта бе , бунак.През България ли?Нали ги посрещнзхме с хляб и сол през 1941 год. и след това ги ударихме в гръб.Два пъти минава този номер , ама трети????
50
1
 
6
 
! Отговори
Е - Ник преди 11 години
Тоя технократ на снимката сигурно ака ***-албиноси!
49
0
 
10
 
! Отговори
Той е преди 11 години
Не можели да принудят гърците да напуснат еврозоната, дрън-дрън! Пратете им вермахта, и ще напуснат не само еврозоната, ами и евроконтинента чак!
48
0
 
6
 
! Отговори
Той е преди 11 години
Хахх, да се въведе геврек, което си е една нула, и да е наполовина от еврото! Като ще е наполовина от еврото, кво ще се шашкат да правят нови пари, направо да въвеждат нашия лев, той си е наполовина, тогава вече ще им разкажем играта!
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"гевро" а "ревльо" как е :)
46
12
 
7
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 11 години
А бе хора,не викайте с/у гърците,голяма част от тях са с бълг.произход!Сега ще ви обясня защо,по време на войната в Грция има много окупационни бълг,части.При царящия страшен глад гъркините,за да оцелеят,са се предлагали за самунче хляб.Нашите войници-млади и здрави,охотно са сключвали хиляди такива сделки.Та оттам е бълг.им произход.Ако излязат от еврозоната,ги чака нещо не много различно
45
1
 
23
 
! Отговори
евробългарин преди 11 години
А в България да се въведе ЛЕВРО!
44
1
 
25
 
! Отговори
До Узоджията преди 11 години
На така наречената Гърция и трябва не Гевро,а ДЪРВО и то по-голямо...,а за теб..каквото ти избереш,но да е по-голямо и чепато..Колко държави са в криза, за нас(БЪЛГАРИЯ) вече е 23 г, но за разлика от тия мързеливи и хитри византийци, никой не ни е ринал камари пари ...само и само да не си нарушат свещения стандарт на животец...Въпреки всички опити, тая измислена държава ще се върне към реалното си битие...мизерия, простотия и селяния..от маслини и зехтин пари няма,а за туризъм..забравете...
43
1
 
20
 
! Отговори
Мани Аман заман преди 11 години
Вместо Гевро, Педро ще пасва по добре на нацията
42
6
 
0
 
! Отговори
YZO преди 11 години
ARGYMEHTI-250.000 LEGALNO RABOTESTI BYLGARI VGR. 1.300 FIRMI I FABRIKI V BG. KREDITI VSE OSTE SE DAVAT ZASTOTO IMA PARI V BANKITE NA NARODA PARITE A OT KADE SA TEZI PARI NA XORATA KOITO RABOTIAT V TSYZBINA GR PORTOGALIA ITALIA ISPANIA AKO GR E BAN OT EE SLEDVA DOMINO KADE E BG POSLE....
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Гевро" - не звучи лошо, почти като геврек.
40
1
 
1
 
! Отговори
ЛЕВРЕК преди 11 години
А за лева кво ще измислят не ми се мисли ... :)
39
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Приярел,европейците нищо не могат да ни кажат ,какво да правят с нас.Борисов им казва.
38
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
И по точно на кое знаме.На Българското или това на ЕС???
37
10
 
9
 
! Отговори
batmario преди 11 години
След филма 300 Ирански критици казаха---Вярвате ли че 300 *** са могли да спрат Персийската Армия...Защо най-старата нация на света казват на гърците- ***?
36
14
 
0
 
! Отговори
yzo преди 11 години
GLYPAVI SELIANI I TSIGANI OSTE LI NE STE RAZBRALI TSE AKO GR. FALIRA BG STE IZTSEZNE OT KARTATA I YMNITE BYLGARI STE BLIZAT NEMSKIA ZADNIK KAKTO PREDI 70 GODINI
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Направо да въведат византюгите валута два геврека ОО. Знаем добре какво означава това!
34
11
 
3
 
! Отговори
Ellin преди 11 години
аз предлагам на този "виден" икономист да ми изплати репарациите за втората световна и да си върна драхмата!!!! Ако такива "умове" управляват европейските икономики, със сигурност ще се оправим сами!!!

Спонсорирани публикации