Половината фирми трудно намират персонал

У нас най-търсени са инженери и висш мениджмънт
Обновена: 29 май 2012 21:16 | 29 май 2012 21:15,
272
Половината фирми трудно намират персонал
Снимка: архив Reuters

 Половината (51%) от българските работодатели срещат трудности при намиране на персонал за ключови позиции в своите фирми. Това показва Седмото годишно изследване на Manpower България, свързано с недостига на таланти (Talent Shortage survey).

За сравнение, 42% от българските работодатели са регистрирали през миналата година трудности при запълване на позиции.

В България мениджърите посочват, че най-трудно намират инженери, квалифицирани работници и мениджъри на високи ръководни позиции/висш мениджмънт. Топ 3 на позициите остава непроменен в сравнение с миналата година. Инженерите остават номер 1 сред топ 10 на трудните за запълване позиции. Високото търсене на инженерни кадри може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират все повече към високотехнологични производства, смята Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. 

Резултатите от проучването на Manpower за недостига на таланти показват, че над половината (60%) от българските работодатели срещат трудности при намирането на кадри за конкретни позиции поради липса на технически умения. Около 30 на сто са затруднени заради липсата на професионална квалификация, а 27 процента заради недостиг на опит.

За да преодолеят тези трудности 33% от българските работодатели използват стратегии на допълнително обучение и развитие на наличния персонал, 26% предпочитат да назначат хора, които не притежават необходимите умения в момента, но имат потенциал да се учат и да израстват на работното място. Едва 11% от мениджърите са споделили, че ще преразгледат офертите си към новопостъпващи служители.

Според Надя Василева е обезпокоително, че бизнесът е по-малко загрижен за въздействието, което недостигът на кадри оказва върху развитието на компаниите. Само 17% от българските мениджъри отговарят, че липсата на търсени служители ще окаже сериозно влияние на бизнеса им.

Седмото годишно изследване на Manpower Group разкрива, че в глобален мащаб един от трима работодатели не успява да намери подходящи кадри за важни за своята компания работни места. Работодателите, които срещат най-големи трудности при запълване на свободните позиции в световен план, са в Япония (81%), Бразилия (71%), България (51%), Австралия (50%), САЩ (49%), Индия (48%).

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някой мое ли ми каже къде у България преподават инженерни науки, че се напиням и още малко ще се изпусна и на - не мое се сетя. Ако някак си мое ми проследите жалката мисъл ще ви стане ясно що си нямаме автомобилостроене, самолетостроене и други подобни строенета...
183
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така е хорааа, неграмотните са принудени да диктуват !
182
6
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българските работодатели търсят висококвалифицирани специалисти с по 2-3 западни езика,ИТ и икономически знания,до 25 години с минимум 5 години стаж,представителна външност,за предпочитане несемейни,без деца,с готовност за гъвкаво раб,време(12-14 часа дневно),с шофьорска книжка ....И всичко това за 500 лева...Ами трудно се намират такива специалисти !
181
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цялата патаклама е заради парите! Да се покаже, че Бг специалисти не стават и не трябва да се вдигат заплати! Manpower винаги за били на страната на бизнеса! Добре тогава, защо никой работодател не вкара висококвалифицирани супер специалисти от чужбина (ако е заради опита и подготовката) - защото ще трябва да им плаща като по света! Българския бизнесмен е СТИСНАТ! А след години хептен няма да му стигат кадри!
180
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само като прочетах "изследване на Manpower България" и спрях да чета надолу :)Смепници
179
1
 
33
 
! Отговори
пак 200 преди 11 години
По бтв показаха как просяк изкарва по 15 лева за 3 часа. Вие искате инженери за по 450 хаха. И повечето компания са филиали на западни. Тук всеки иска да мине с номерата си.
178
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами кой ще учи 5 години за инж. и ще работи за 450 лв стартове бе? В Германия и Франция дават 2.5k евро стартове. Скрийте се.
177
13
 
7
 
! Отговори
Albert Einstein преди 11 години
ДО "ИНЖЕНЕРИТЕ" 184 И 180:Абе,кво се прайте на големи капацитети,инженери,компютърджии,математици,физици,химици и прочие -ици?!Фурие-мурие,интеграли,схеми,платки,млатки,JPEG,MPEG и прочие глупости!Вие атомна или водородна бомба ше прайте бе...?
176
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Софт РАЗБИРА СЕ" - е, човека е програмист ... Да, на тях ВМ им трябва маниакално.. в пъти повече от на хардуеристите... И тук новия проблем - за какъв дявол ТУ тата бълват софтуеристи, при условие, че и СУ и ВТУ и НБУ изкарват на кило програмисти нез титла "инж."... И още за какви инженери е ревнал пазара на труда - то в Бг няма промишленост! Вижте и обявите за работа - такива за инженери НЯМА! ~9000 обяви на ***-a за ЦЯЛАТА страна...
175
1
 
9
 
! Отговори
до 192 преди 11 години
явно се занимаваш с много интересни неща, като да вдигаш КПД софтуерно, и интересен е хардуерния декодер за JPEG. Не искам да се заяждам. Ти си примера как човек на една позиция се занимава с работата на поне трима човека. Ей такива кадри се искат от работодателите.
174
0
 
4
 
! Отговори
От 194 преди 11 години
Както и да е - ще прекратявам приятния чат, защото като си гледам педишното мнение, вече толкова ми се спи, че не уцелвам буквите. Лека вечер.
173
0
 
4
 
! Отговори
паул преди 11 години
не намират зашото не успяват да си направят проэила на нужнея човекв човешки ресурси работят едни патки не знаят какъв специалист им тряба
172
1
 
1
 
! Отговори
до 189 преди 11 години
Точно така. А като искаш да направиш библиотечен модел за програмата? Трябва да подадеш правилните параметри на нейния зеки, съответно трябва перфектно да знаеш как смята самата програма. Особено, ако не е толкова юзър френдли, че да има някаква среда за създаване на модели, а трябва да ги въведаш или редактираш в тукстов файл.
171
0
 
3
 
! Отговори
Митко преди 11 години
До 188:Колегата е лафтуерист. Докарва го само на лаф.
170
0
 
1
 
! Отговори
до 184 преди 11 години
Колега ти хардуерист ли си или софтуерист?
169
0
 
1
 
! Отговори
до 188 преди 11 години
Софт, разбира се. Хем софт, хем малък, други въпроси?
168
1
 
0
 
! Отговори
blah преди 11 години
все едно има значение... Висшата математика е мно важна!
167
0
 
1
 
! Отговори
до 187 преди 11 години
Да го пиша? На кой да го пиша?Интеграла си се решава сам в програмка, разбираш го и го прилагаш. Като погледнеш решени 1000 интеграла със съответната визуализация, и магаре да си, пак ще почнеш да ги разбираш.
166
0
 
1
 
! Отговори
до 178 преди 11 години
Колега ти хардуерист ли си или софтуерист?
165
1
 
1
 
! Отговори
185 преди 11 години
Не си играй на думи. Разбираш перфектно какво искам да ти кажа. Трябва да можеш да прочетеш какво ти казва интеграла. И да можеш съответно да го напишеш.