Половината фирми трудно намират персонал

У нас най-търсени са инженери и висш мениджмънт
Обновена: 29 май 2012 21:16 | 29 май 2012 21:15,
272
Половината фирми трудно намират персонал
Снимка: архив Reuters

 Половината (51%) от българските работодатели срещат трудности при намиране на персонал за ключови позиции в своите фирми. Това показва Седмото годишно изследване на Manpower България, свързано с недостига на таланти (Talent Shortage survey).

За сравнение, 42% от българските работодатели са регистрирали през миналата година трудности при запълване на позиции.

В България мениджърите посочват, че най-трудно намират инженери, квалифицирани работници и мениджъри на високи ръководни позиции/висш мениджмънт. Топ 3 на позициите остава непроменен в сравнение с миналата година. Инженерите остават номер 1 сред топ 10 на трудните за запълване позиции. Високото търсене на инженерни кадри може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират все повече към високотехнологични производства, смята Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия. 

Резултатите от проучването на Manpower за недостига на таланти показват, че над половината (60%) от българските работодатели срещат трудности при намирането на кадри за конкретни позиции поради липса на технически умения. Около 30 на сто са затруднени заради липсата на професионална квалификация, а 27 процента заради недостиг на опит.

За да преодолеят тези трудности 33% от българските работодатели използват стратегии на допълнително обучение и развитие на наличния персонал, 26% предпочитат да назначат хора, които не притежават необходимите умения в момента, но имат потенциал да се учат и да израстват на работното място. Едва 11% от мениджърите са споделили, че ще преразгледат офертите си към новопостъпващи служители.

Според Надя Василева е обезпокоително, че бизнесът е по-малко загрижен за въздействието, което недостигът на кадри оказва върху развитието на компаниите. Само 17% от българските мениджъри отговарят, че липсата на търсени служители ще окаже сериозно влияние на бизнеса им.

Седмото годишно изследване на Manpower Group разкрива, че в глобален мащаб един от трима работодатели не успява да намери подходящи кадри за важни за своята компания работни места. Работодателите, които срещат най-големи трудности при запълване на свободните позиции в световен план, са в Япония (81%), Бразилия (71%), България (51%), Австралия (50%), САЩ (49%), Индия (48%).

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
0
 
0
 
! Отговори
Че Гевара преди 11 години
Няма да намерити *** изродски, защото сте само перачи на пари и контрабанда и мислите че трябва да ви работят за по 350 лв по 12 часа на ден цяла седмица, ако не и повече, а вие комплексираните мухльовци да карате бентлита и мазерати, посредствени с купени образования търсите по *** от вас за да ви правят вятър и да ви хвалят колко велики сте жалките *** назначени от МВФ и Световната Американска банка, искаме супермен ама без пари за да го мачкаме, като имате кадрова политика, стимул
243
0
 
0
 
! Отговори
УАСГ преди 11 години
255 , ти си доста добре. Аз завърших миналата година УАСГ и сега съм на 500лв заплата в София.Този месец исках да ми е вдигнат и разбира се отговора беше :Криза е... а работа имаме за целия китайски народ.Е*ем ти и инженерството и цялото и образование.
242
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не вярвайте на Manpower, г-жа Василева е далеч от истината.
241
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е как искате да намират като инвазията на селяните подбива заплатите следователно и кадрите са селяни с по ниски способности
240
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко лева им предлагат тия "фирми"/пирамиди/? За жълти стотинки им работим от години.Те и на Господ няма да дадат заплата дори пак да им сътвори света. Кръвопийци. Че и кадри избират.
239
0
 
27
 
! Отговори
Бъдещ имигрант преди 11 години
Цените в БГ са като в Лондон,Ню Йорк или Париж(даже там са по-ниски!),а заплатите са като в Уганда,Бурунди или Заир!В скоро време в БГ на итервютата за работа основните кандидати ще се казват Айше,Мюмюн,Хасан,Мехмед с адресна регистрация във "Факултето","Токайто","Максуда или други подобни!БГ-работодатели,това е началото на вашият край...!Гадничко е,а?Щото наближава времето,когато няма да има повече безплатни роби,които да ви работят за без пари!
238
1
 
7
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Наскоро ме освободиха и си търся работа, като генерален мениджър! Говоря перфектен английски! За контакти - пишете до американското посолство.
237
0
 
29
 
! Отговори
инженер преди 11 години
От 5 години няма НИТО ЕДНА обява за работа по моята специалност. Имам 5 години стаж, говоря перфектно 2 западни езика и съм с отлична диплома. Защо са ми? И защо пишете невъобразимо глупави статии?!
236
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А познайте защо. След като изискванията са: висше образование, стаж, 2 западни езика, компютърна грамотност, шофьорска книжка... и заплатата е 400 лева ще има да чакат някой да се навие. Това не го схващат българските работодатели. Да, имат исиквания, ама и отсрещната страна не яде доматите с колците и има представа как реално би следвало да се оцени трудът им.
235
0
 
6
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
И B.G. да покани "гениите" пак няма да дойдат. Гении са точно защото са осъзнали, къде не им е мястото, успели са да намерят пътя и да си застанат на мястото. B.G. пак му духна на президенту ама той не се усети. Медиите пак раздухаха резила, както с гаргите при проверката от ЕС.
234
0
 
12
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
"Научете първо колко струвате и после искайте". Типично тарикатско се прави на ***, да види дали ще му мине. От много напъни да им мине разкараха 2 милиона по света. То си пише с такива умения по света толкова. Само по нашите ширини продавачите вземат 2 пъти повече от ИТ-то. После нямало кадри. Няма и да има.
233
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради детето вече две поредни лета прекарваме на вилата на брат ми в Черноморец. Миналата година получавах майчинство и не работих, но сега нямам и си търся работа. Търсят се основно камериерки и продавачки (300-400 лв), готвачи, бармани и сервитьори, срещат се обяви и за администратори.За администратори изискванията са добри умения за работа с компютър и поне два западни езика и/или руски. Заплатите са между 300 и 500 лв. Очертава се за сега да продавам сладолед. Там ще съм на процент.
232
1
 
14
 
! Отговори
до 256 преди 11 години
Защо да ти казваме какво можем и какво бихме дали на работодателите, за да получим заплати? Да не би да си работодател и да се опитваш да наемеш някой от форума, защото половината ти екип е избягал от фирмата ти в следствие на отношението ти.Ей това е най-големия проблем на българския работодател -че се мисли за велик и си мисли, че може да тъпче служителите си. Подигравателния ти коментар към тези които не са шефове показва и отношението ти към служителите ти.Никакво уважение, а само подигравки
231
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е аз съм инженер с година и половина стаж и взимам 800 лв осигуровките са минимални.В момента няма по-добро заплащане в моя сектор. И съвсем скоро ще се махна оттук. Учил съм 5 години здраво УАСГ не се завършва лесно. Много *** работа чудя се за какво ми беше това образование да бях станал продавач!
230
15
 
6
 
! Отговори
Гришата преди 11 години
Аз съм на 27 и имам две висши... Знам само англииски, но го знам перфектно. От 8 години работя в една фирма и в момента взимам 3500 лева заплата. Започнах на 500 в дъното, но никога не съм мрънкал. Вече си купих и апартамент в хубав квартал на София. Напълно подкрепям голяма част от коментарите, че българите само ламтят за пари... Парите идват с времето... най-важното е да си кадърен !!!
229
2
 
27
 
! Отговори
обява преди 11 години
Работодател с основно образование , бившо ченге, назначен капиталист от партията майка БКП-БСП търси работници с 2 висши образования и 3 западни езика. Заплащане по договорка , но максимум 282 лв. Тези които се съгласят да работят без пари са с предимство.
228
1
 
10
 
! Отговори
лудница преди 11 години
До 249....нека работниците ти да осерат нещата... пък да видим после дали и бизнеспартньорите ти ще те уважават....P.S Силно се съмнявам работодател с такова самочувствие, каквото демонстрираш ти да виси във форумите на днес.бг хахаха По скоро си псевдо такъв
227
3
 
4
 
! Отговори
мм преди 11 години
аз проблеми нямам...с образованието и знанията които имам като ида на интервю за работа ми казват,че съм прекалено квалифициран и не си заслужава да си губя времето в тяхната фирма за 400 лв. и да търся нещо по-добро... е вярно,че съм на 31 с 6 години стаж само,но пък преди това доста съм учил...и само с учене не става,трябва и акъл,упоритост...вярно че в друга държава за същата работа ще вземам 4 пъти повече ,но искам да съм си в България!
226
0
 
19
 
! Отговори
Инж. преди 11 години
до 10Пич, за 900 лв. отдавна и шофьорите не се хващат, а ти искаш програмист. Не се чуди, ако някой без чувство за хумор те набие, като чуе, че му предлагаш 900 лв. За под 1800 лв. СТАРТОВО, просто забрави да намериш такъв човек, при това съвсем начинаещ. Ако е про, тогава, ще трябва да се бръкнеш с минимум 2500 лв. пак стартово. А тия 900 лв. ги дай на баба си.
225
21
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 11 години
до 248За мен е важно да ме уважават бизнеспартньорите ми. Работниците ми имат стрхопочитание защото знаят, че ако много им знае устата, пари няма да получат, а може и някой бой да изядат.