Каква ще е съдбата на all inclusive услугата в България?

Има вероятност да отпадне този формат в тризвездните хотели
26 юни 2012 10:12,
45
Каква ще е съдбата на all inclusive услугата в България?
Снимка: Creative Commons

Наскоро шефът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов анонсирана идеята за ограничаване на услугата „ all inclusive“ (всичко включено в цената) само в рамките на луксозните хотели с четири или пет звезди.

Агенцията вече е внесла предложение за поправка в наредбата в министерството на икономиката с мотив, че има несъответствие между легловата база и местата в ресторанта на хотелите, което рязко влошава качеството на предлаганата услуга.

Към момента решението е изцяло в ръцете на икономическото министерство, където предложението трябва да бъде обсъдено. Ако бъде прието, на практика ще лиши всички тризвездни хотели у нас от възможността да предлагат „ all inclusive“ пакети.

В момента оферти за този тип почивки предлагат почти всички тризвездни хотели. А те са и сред най-предпочитани от българи и от чужденци заради по-достъпните цени.

Според представители на туристическия бранш евентуалната забрана на услугата за пълен пансион в хотелите с три звезди у нас ще доведе до сериозни икономически загуби за собствениците. Не е тайна, че те формират печалбите си благодарение точно на услугата за пълен пансион, която е много търсена преди всичко от чуждите туристи.

Съгласно новото предложение тризвездните бази ще могат да предлагат пълен пансион само ако в ресторанта си имат възможност да изхранват поне половината от посетителите, които са гости на хотела. Мотивът на Агенцията по храните е, че по този начин ще се подобри обслужването и ще се пребори с порочната практика хотели с по хиляда легла да изхранват едва няколко десетки души. 

От хотелиерската и ресторантьорска асоциация очаквано реагираха остро на подобна забрана. От организацията заявиха пред Investor.bg, че Агенцията по безопасност на храните се отклонява от преките си задължения, тъй като нейна основна работа е да следи за качеството на храните на пазара и да упражнява ефективен контрол за това.

„Не е работа на държавата да забранява услуги, които са печеливши за бранша“, коментираха от асоциацията.

Председателят на асоциацията Благой Рагин посочи, че браншовите съюзи не разполагат с много лостове, за да влияят на правителствени решения, но въпросът дали тризвездните хотели да предлагат дадена услуга или не е пазарен въпрос.

Той посочи, че единствено конкуренцията на пазара може да определи необходимостта от дадена услуга. Ако тя не се харесва, пазарът сам ще я отхвърли, каза Рагин. Решението дали да продължи предлагането на услугата за пълен пансион, къде и от кого, трябва да бъде в ръцете на бизнеса, смятат от бранша.

При условие, че държавата административно наложи подобна мярка въпросът е кой ще плати на предприемачите загубите, които ще се генерират, риторично пита Рагин и допълва, че във всички случаи подобно решение не е здравословно за пазара.

Подобна позиция защити и Румен Драганов от института по туризма, според когото ако поправката за „ all inclusive“ услугата бъде приета, туристическият бизнес ще бъде сериозно ощетен.

Той посочи, че в българското законодателство не съществува терминът „ all inclusive“, но по същество услугата представлява пълен пансион, какъвто страната ни предлага от много години.

Драганов твърди, че този формат ще бъде развиван в България и в бъдеще. Експертът поясни, че като изхранване на пълен пансион пакетът е известен у нас още от края на 50-те години, от времето когато са създадени комплексите „Дружба“, „Златни пясъци“, „Слънчев бряг“.

Още тогава предлагането на туристически продукт е било тясно свързано с осигуряването на пълен пансион. Тогава е имало практика посетителите да получат талони за храна, така че да могат да се хранят във всички ресторанти на територията на даден комплекс без да е задължително да нощуват и да се хранят на едно и също място.

"Така почиващите получаваха сигурност, че заплащайки еднократно нощувка и храна, те ще изконсумират тези услуги в пълен обем, а освен това ще се радват на голямо разнообразие. Обикновено се договаряше храненията да бъдат в различен тип ресторанти – българска национална кухня, източна, средиземноморска и т. н.", каза Драганов.

Той посочи, че България има сериозни традиции в предлагането на този формат и не е задължително той да се разбира като изхранване и нощувки на едно и също място. Според него всеки туроператор би могъл да договори връзка между хотел и няколко ресторанта в района на хотела, които да приемат ваучери за храна.

Той обясни, че и сега се прилага практиката туристи, които отсядат в един хотел да се хранят в други близки заведения.

„Във всички случаи е задължение на туроператора да договори формата на изхранване на туристите. А качеството на предлаганите храни и контролът, които трябва да са безкомпромисни, е работа на Агенцията по храните. Но по отношение на това къде точно ще се хранят туристите и на кого ще платят за това, не е в правата на агенцията“, твърди Румен Драганов.

В последните години форматът „ all inclusive“ се затвърди като предпочитан и от българи, и от чужденци точно заради възможността туристът да планира предварително разходите си за почивката. Особено когато става въпрос за семейства форматът е много удобен, защото почиващият не се притеснява дали ще му стигнат парите, а иска да знае колко ще му струва цялата почивка предварително.

Румен Драганов обясни защо българите са по-резервирани към пълния пансион за разлика от чужденците.

„В момента българинът взима една пачка пари, отива на почивка и седи там докато ги похарчи. Западният турист обаче е свикнал да планира разходите си предварително и затова предпочита системата „ all inclusive“.

Целият материал можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: ол инклузив
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
ии преди 11 години
Българите всичко изопачават.То и БГ Инклузива ни един ... На светлини години сме по обслужване спрямо гърция и турция.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На плажа 3/4ти от пръдните имат особено зловоние на чесън+разлагащи се продукти...бррр..да ви *** и курортите..и хотелиерите..и туристите..и туроператорите..Ако не хванеш разтройство на втория ден,на третия хепатит Б и детето не вдигне температура, *** почивката! Това са места за мазохисти..екстремни са нещата...А да, и без медицинска помощ...или идват на третия ден,да прелеят литургийното вино ...за Бог да прости!
38
2
 
1
 
! Отговори
потребител преди 11 години
Правилно. Време е някой да защити интересите на потребителите . Каква р разликата между нашите и съседските курорти? Просто като едно и две,качеството на предлаганата услуга и обслужването . Обслужващият персонал с мрачни и изкривени усмивки показващи нежелание да си свършат работата лошо качеатво на храна,предимно полуфабрикати.....и т.н да не продължавам.А услугата всичко включено е пълна измама само къде ти пребират 30/40 лева.СЛЕД КАТО Не ОТГОВАРЯТ УСЛОВИЯТА ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ ЗАКОНА НЯМА КОМПР
37
0
 
3
 
! Отговори
хигиена 0 преди 11 години
All inclusive в България ако ресторанта е 4 звезди значи е 3 реално и т.н. Такъв тип услуга действително за да е качествена е много скъпо. В Албена предлагат всички хотели такава услуга, но аз се чудя как не е умрял някой турист досега там.
36
0
 
2
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
отдавна за мен почивката е на балкан, а не в тази лудница на гьола.....
35
0
 
6
 
! Отговори
Дедо Ви преди 11 години
Собствениците на ресторанти извън хотелите са пред фалити заради all inclusive .Те мътят водата!
34
1
 
3
 
! Отговори
хотелиер преди 11 години
дреми ми на фара, че го направим 7-звезден ако трябва хотела ми на 4-та линия след лозята на Китен
33
0
 
1
 
! Отговори
идиотия преди 11 години
Пак недомислица при управляващите!!!!Нещо не им харесва или по точно се опитват да пробутат интересите на някой среди в родния бизнес!!!!Само не знам как ще категоризират /или по точно ограничат/ услугата в три звезден хотел обявил цени за нощувка със закуска и вечеря например и най вече, когато изхранването става на шведска маса?????Сигурно и за това ще има забрана!!!! Когато даваха разрешителни за строеж на хотели нямаше проблеми, сега се сетиха да слагат ограничения!!!! Ще стане, като с
32
0
 
3
 
! Отговори
Готвач преди 11 години
Един партизанин след 9 септември го направили управител на Златни Пясъци.Решил тои да изпита готвача колко е добър.И се почнало омлети с всякакви плънки.Като опитал всичко накря казал:А сега да те видим омлет без яица.И се усмихнал доволно.Скъпи внуци на партизани и драги спортисти,бандити и всякакви подбни ресторантьори и хотелиери: без all inclusive не става.И само с него също,като не можете да се справите или я оставете тая работа или си наемете хора дето разбират,и ги слушаите.
31
0
 
20
 
! Отговори
ббб преди 11 години
Да го забранят изобщо. В 95% от хотелите готвят от закуската обяд и вечеря.Ако останат кремвирши от сутринта на обяд се правят на мусака а за вечеря на кюфтета......... А като поискаш да пийнеш нещо на място ти обясняват че е включена чашаналивно вино или бира в иначе солената цена... Мутра и хотелиерствао = прабаба ми и компютър ...
30
1
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
в този закон виждам поредния лобистки интерес, забраната за предлагане на услугата в 3 звездните хотели, ще повиши интереса кум тези с по-висока категория които предлагат екстрата, следователно ще има по-голямо търсене в тези хотели и ще могат да се повишат цените за почивките
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да съсипете тризвездните хотели, скъпите ви многозвездни бетонни пчелни кошери няма да се напълнят. Само ще забиете още по-дълбоко в кризата страната, за да угодите на лобистките интереси на мафиотчетата с изпраните в хотели пари.Който иска, си шари по заведения и с ол инклузив.
28
4
 
8
 
! Отговори
еххх преди 11 години
абе как от герб няма да съсипят и средния бизнес... вече съсипаха дребния сега е ред на средния... ще останат само големите защото са под техния чадър...после нямало работни места имало безработица и лоши кредити.... как няма да има като не са направили нищо за народа
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има вероятност да отпадне.... туризма в Бг и да се преместят туристите в Турция и Гърция:))
26
2
 
7
 
! Отговори
оня преди 11 години
Дъла статия,Не си направих труда да я прочета до края...All inclusive, според мен (за малките и средни хотели) които са плащали за звезди, а не ги покриват...Би следвало да е: Сфирка (примоция) от управителката - шефка! С уговорка към шефа... ако се паднат обратни гости, да ги забавлява-подобаващо
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само аз ли съм с впечатлението, че държавата се опитва всячески да се самоунищожи?
24
2
 
4
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
Не съм забелязал отлив на клиенти в последните няколко години по кръчмите по морето. Дори ми се налага да резервирам маса предварително! Говорим за уж по-луксозните заведения. За останалите нямам наблюдения.
23
4
 
7
 
! Отговори
... преди 11 години
Аз се чудя как има хора, които се хранят с нещото, предлагано от хотелите в All Inclusive? Лично аз не съм опитвал, нямам и намерение, но като чета и приятели като са ми разказвали...пази боже. Легло+закуска, останалото където искаш, а и имаш разнообразие. За звездите - хотел 3* в Созопол е в пъти по-добър във всичко от 5* в Боровец(в който бях тази година). А в Германия 3* хотелче беше невероятно, а такава хубава закуска в хотел не бях виждал. Може би защото собствениците са гейове :)
22
2
 
7
 
! Отговори
СПЛД преди 11 години
Някви лобита пак са тука, демек корпупцийка и интереси... държават да забранява в пазарна икономика... ако ще забранява имаме цял списък с монополисти за разпардушинване... отделно е добра идея да се проверява има ли капацитет за олл-ин незавсимо от броя на звездите...
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Андрешко, сигурен съм, че изкарваш с 700евро ако женати готви и си носиш продукти от село!

Спонсорирани публикации