България се оказа данъчен рай за румънци и гърци

За м.г. броят на румънските компании у нас е нараснал с 50%
Обновена: 3 юли 2012 09:23 | 3 юли 2012 07:21, Петя Славова
55
България се оказа данъчен рай за румънци и гърци
България се оказа данъчен рай за гърци и румънци. Снимка:Булфото

Плоският данък, нивото на ДДС и таванът на осигурителните вноски са причината румънските инвеститори все по-често да избират България за да си открият фирми. Така смята румънският адвокат, специализиран в данъчните въпроси Габриел Бириш.

"От фискална гледна точка българите са много по-добре от нас, както по отношение на плоския данък, който в България е 10 процента, така и по отношение на ДДС, който е 20 процента, а още повече що се отнася до социалните осигуровки, които са 29 процента, с таван от 2000 лева", казва адвокатът.

На практика, независимо каква заплата трябва да дадеш на един българин, повече от 290 евро не плащаш за социални вноски -общо за служител и работодател, отбелязва Бириш.

Адвокатът добавя, че страната ни има много по-ефективна данъчна администрация от румънската. За сравнение в Румъния плоският данък е 16 процента, а ставката на ДДС достигна 24 процента след повишаването й с 5 процентни пункта през лятото на 2010 г.

Само за миналата година броят на румънските компании, регистрирани у нас, е нараснал с почти 50 процента, съобщава румънският инфорционен сайт Зиаре.

Румънците не са единствените, които се пренасочват към България - броят на фирмите, идващи от Гърция, е нараснал със 72 процента, достигайки 3781 фирми, предаде БТА.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
8
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
"Само за миналата година броят на румънските компании, регистрирани у нас, е нараснал с почти 50 процента" от 5 на 7 !? "Почти" 50 %. От три години се "върнахме" също както през 1947-1956-а. За всичко са виновни /капиталистите/тройната. В страната цари мизерия, милиционерщина, прогонване на интелигентните и предприемчиви млади хора, смачкване на дребния и среден бизнес, закрила за наш,те хора/фирми, тотален рекет от всички и всичко, контрол над контраб. и търг. с наркотици, геноцид на пенсионери
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
процените са хубаво нещо, удобно се жонглира с тях
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мда, за румънци и гърци може и да е рай, за българите си е ад
24
2
 
7
 
! Отговори
Ч преди 11 години
Напишете истината, господа жУРНАЛИСТИ. Нямате ли поне малко чувство за вина, затова,че пишете само редактирани статии. Идват само тия, които искат да ни използват като роби в собствената ни държава, защото политиците ни са изкукуригали и искат да доизселят и тези, които бяха непоправими оптимисти и решиха да останат. Не идват заради ниските данъци, а за безплатната работна ръка. И още нещо, неоптимистично - БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА. Остава ни успокоението, че си отива без ЗАЕМИ И СЪС ФИСКАЛНА ДИСЦИПЛИНА
23
1
 
8
 
! Отговори
Rocker преди 11 години
Тази статия е частица от лъжливата пропаганда на герб ! Тези неща не са верни ..... има отлив на фирми ! 5% по малко данъци ... ама 15% горница фонд "корупция" ...айде спрете се с глупостите !!!
22
1
 
11
 
! Отговори
рай за чужденци преди 11 години
АД ЗА БЪЛГАРИТЕ - тооовааа еееее моята родииииннннааааааа , тралала -тралалала - нтралалалйайай
21
2
 
1
 
! Отговори
щирлиц преди 11 години
за 18:Овчата ти майка е на околовръстното!
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мдаааа, трудно е да бъдеш Българин в България.Да живееш на територия превърната в рай за чужденци, политици и бонусчии, и АД за народеца демократично доведен до границите на физическото оцеляване.,,Да ви го тур@ у капитализма и у демокрацията ви.
19
1
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
"България cе оказа данъчен рай за румънци и гърци""Польожительно", както казваше бай Симо Сакса. И, съдейки от изказването на групенфюрера за европейско развитие под теб ("Отивайте да бачкате ваща мама овча!!!!"), над портите на този сущий Едем ще да пише "Arbeit macht frei". С дружно "зиг хайл" към финансова стабилност.
18
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахахахаха...Територията на най-нещастния народ, на народа с най-високи цени на лекарствата, на тока и горивата,на народа с най-скъпа издръжка на живот, територията на най-ограбения и унизен народ била РАЙ!!!Рай за кого освен за чужденците?Рай за Гербери, за сини, червени и пембени политически тарикати, които не се спряха да ни убеждават, че живеем в Рая.Докога ще позволяваме на мутри, физкултурници и полицаи да се бъзикат с нас.Народе????
17
1
 
11
 
! Отговори
хитър петър преди 11 години
ТЕЛЕВИЗИЯ СКАТ ОРГАНИЗИРА ПРОТЕСТ НА 6 ЮЛИ ПРЕД ДКВР СРЕЩУ СКЪПИЯ ТОК ВОДА И ПАРНО
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България винаги е била всякакъв рай за какви ли не чужденци и истински ад за собственото си население.
15
20
 
19
 
! Отговори
Dido преди 11 години
Българина и в библейския рай да го вкараш пак ще намери за какво да мрънка!!! Е този път не Бойко, а чужди експерти ви го казват, че тук данъците и общата обстановка са по-добри за бизнеса, ама пак ревете .... АД било, ами то няма да падне хубавото от небето, трябва да се изработи ... а с мрънкането по форумите не става!!! Отивайте да бачкате ваща мама овча!!!! Пари няма ли, работа няма ли, а пътя към морето вече е задръстен, как бе ***?!?!
14
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То па няма угодия. Във всяко нещо виждате само негативно. Зле ли ще ви е румънци и гърци да си плащат данъците тук и да ви пълнят хазната? Ама вие пак да търсите под вола теле.
13
2
 
10
 
! Отговори
ПРОТЕСТ преди 11 години
ТЕЛЕВИЗИЯ СКАТ ОРГАНИЗИРА ПРОТЕСТ НА 6 ЮЛИ ПРЕД ДКВР СРЕЩУ СКЪПИЯ ТОК ВОДА И ПАРНО
12
3
 
8
 
! Отговори
протест преди 11 години
телевизия скат организира протест на 6 юни пред дквр против скъпия ток вода и парно
11
8
 
20
 
! Отговори
Пресцентър на ГЕРБ преди 11 години
Потрайте още десетина годинки да стигнем Албанския жизнен стандарт.Ей тогава да видите какъв Рай ще блесне пред житата.Ние знаем как.....да лъжем!А ако не ни вярвате, ако не вярвате и на платените ни драскачи наричащи себе си журналисти, ако не вярвате на празните си хладилници и на дебелите си сметки...то тогаз вярвайте на Бойко...той лъже най-добре!
10
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С бодри крачки към светлото бъдеще на офшорка и бананова република.
9
18
 
15
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
Бандата на неудачниците се е събрала и сега цял ден ще се взаимооплакват, за мен не е Ад, а напротив живея си много добре и се радвам на живота.Ама вие какво очаквате да е за вас, като по цял ден работите във форумите, който и да дойде ще си останете на това ниво, дано някой ден го разберете, ама едва ли. Марш да работите мързеливи *** !
8
6
 
30
 
! Отговори
Тъжна констатация преди 11 години
Докога България ще бъде Рай за всички народи по света и АД за собствения си народ?Докато децата ни емигрират обезверени, родителите ни измират окрадени, ограбени и унизени....някой ми обяснява какъв Рай сме били за еди кого си.Айде спрете се...молим ви се!

Спонсорирани публикации