България се оказа данъчен рай за румънци и гърци

За м.г. броят на румънските компании у нас е нараснал с 50%
Обновена: 3 юли 2012 09:23 | 3 юли 2012 07:21, Петя Славова
55
България се оказа данъчен рай за румънци и гърци
България се оказа данъчен рай за гърци и румънци. Снимка:Булфото

Плоският данък, нивото на ДДС и таванът на осигурителните вноски са причината румънските инвеститори все по-често да избират България за да си открият фирми. Така смята румънският адвокат, специализиран в данъчните въпроси Габриел Бириш.

"От фискална гледна точка българите са много по-добре от нас, както по отношение на плоския данък, който в България е 10 процента, така и по отношение на ДДС, който е 20 процента, а още повече що се отнася до социалните осигуровки, които са 29 процента, с таван от 2000 лева", казва адвокатът.

На практика, независимо каква заплата трябва да дадеш на един българин, повече от 290 евро не плащаш за социални вноски -общо за служител и работодател, отбелязва Бириш.

Адвокатът добавя, че страната ни има много по-ефективна данъчна администрация от румънската. За сравнение в Румъния плоският данък е 16 процента, а ставката на ДДС достигна 24 процента след повишаването й с 5 процентни пункта през лятото на 2010 г.

Само за миналата година броят на румънските компании, регистрирани у нас, е нараснал с почти 50 процента, съобщава румънският инфорционен сайт Зиаре.

Румънците не са единствените, които се пренасочват към България - броят на фирмите, идващи от Гърция, е нараснал със 72 процента, достигайки 3781 фирми, предаде БТА.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
тони преди 11 години
еми то какви други да очакваш
46
0
 
5
 
! Отговори
do 52 boko преди 11 години
ей какво ти е виновен боко бре!!??? та всички чорбаджии са ***! Ти май изобщо не си в час!:)))).... Боко НЕ МОЖЕ ДА ГИ ОЗАПТИ! Ти какво искаш да ги сложим да пазят общата каца с меда ли!? Та те ще го опоскат за по малко от година и после и 300 лева ще ги гледаме през крив макарон! Ама *** с ***!
45
0
 
1
 
! Отговори
боко преди 11 години
Що мрънкате бре 300 лв е много заплата как ги харчите с тия данъци не знам
44
0
 
0
 
! Отговори
Доктора преди 11 години
Тия ***(гърци и румънци) нещо пак са объркали туризма с бизнеса..типично по балкански..Те си мислят,че цялата държава(през цялата година) е като Слънчев бряг и Сандански..хаха..срещу една бира(4-6лева) регистрираш 2-3 ООД-та...още на масата...Това е класически пример за тежка форма на олигофрения! И за ада няма куверт,но няма и излизане!
43
0
 
6
 
! Отговори
ха ха ха преди 11 години
мдаа първо ни биба с бухалки бизнесмените ни , обраха ни през банковата система, взеха всичкото завод а сега и не ни плащат! ха ха ха е как да не се чудят и маят на успехите им съседските бизнесмени!? Та те и в най смелите си мечти не са си представяли как е възможно да дресираш така сънародниците си! СОБСТВЕНАТА СИ КРЪВ да поставиш на колене и да я шибаш с камшика при най малкото недоволство!
42
0
 
0
 
! Отговори
До 35 преди 11 години
35 приятел за без пари мога да работя навсякъде,никой няма да ме върне.
41
0
 
2
 
! Отговори
ха ха ха преди 11 години
ДОБРЕ са ни дресирали чорбаджиите ни от БСК начело с Божо Данов!:)) ха ха ха ха Кой знае как се бъзикат на маса с Румънските си колеги!
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както преди беше рай за Гръцки шивални,които даваха огромни заплати от по 160лева.
39
1
 
3
 
! Отговори
РУМЪНЕЦ преди 11 години
хайде на сафари за българи! 290 евро килото живо тегло! ха ха ха ха! Командировка от 2 дена би ви струвало повече ... ха ха ха Каквото му плащате с 290 евро!?
38
2
 
7
 
! Отговори
Помнещ онова време преди 11 години
Ей, много лъжат тея демократи бре.РАЯТ беше по Татово време.Рай беше черноморието ни където всеки дори и най-бедния можеше да стигне безпрепятствено до плажа и скалите.Рай беше да пуснеш детето си на дискотека и да не се притесняваш на кой наркоман какво ще му хрумне.Рай беше и храната. Нямаше щастливи кокошки, но имаше истинско месо, без анаболи и хормони.Рай беше и здравеопазването, образованието и социалната система.Ама беше!Кой каквото сам си стори, никой друг не може да му го стори.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А какво печелиме ние българите от това?
36
4
 
2
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
България се оказа данъчен рай за румънци и гърци, което практически означава мизерни пенсйи и заплати за българите!
35
0
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 11 години
Количеството няма значение, има значение калибарът на фирмата, въпреки, че "румънски инвеститор" ми звучи абсурдно като словосъчетание.
34
2
 
7
 
! Отговори
До 36 преди 11 години
И аз съм пчеличка работеща в страна с прогресивно облагане на доходите. В момента заплатата ми се облага с 35% данък, а в България бих плащал само 10%. Ето защо плоският данък е важен и за работниците, а не само за работодателите.
33
1
 
0
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
До 37 Гласоподавател:Ти си голям всезнайко. Откъде имаш такава информация, били 5-6 фирми? Нищо не си разбрал, няма и да разбереш регистрирани са тук, но си извършват дейността в собствените страни. Много ясно, че работните места са за румънци и гърци. Само шуробаджанащината гледаш, как някой да те уреди. Уреди се сам поне веднъж в живота си, вместо да мрънкаш като п***а. Ако не изчезвай от държавата от такива мекотели като теб ползата е никаква.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За румънци и гърци? България е данъчен рай за всички, някой да се сеща за друга държава в Европа с 10% плосък данък? Единствената причина, която спира доста сериозни инвеститори е корупцията, високата престъпност, неспазването на правилата, липсата на честност и почтенност в бизнеса....
31
5
 
4
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
Само за последната година у нас са в "ликвидация" и производство по несъстоятелност десетки хиляди фирми. Всичко това от данъчния рай... Г-н God тези "инвеститори" не създават работни места и ако има такива, то те са за техните хора и роднини от Румъния. Това са само седалища и адреси .... Народа отново няма да усети нищо, за разлика от увеличението на тока... "Увеличението на румънските ферми с 50 %", представлява номинално 5-6 фирми по двама човека? Комунизъм търси в дезинформацията и геноцида
30
1
 
7
 
! Отговори
ч преди 11 години
Страхувам се, че мрънкането е спорт, дирижиран от действителността. Това, че данъците ни са ниски е жизнено важно за работодателите, но за пчеличките, работещи за 1 евро на час ?
29
8
 
23
 
! Отговори
God преди 11 години
Какво лошо има в това да предлагаме евтина работна ръка спрямо другите държави в ЕС? В крайна сметка тези хора получават работа и доходи. Регистрирайки фирми у нас, чуждите инвеститори плащат и данъците си у нас. Какво лошо има в това? Спрете със сиромахилството. Ако ни увеличат данъците по-добре ли ще живеете? Или държавата изведнъж ще започне да харчи парите ви по-добре от самите вас? Хайде стига комунизъм. Не казвам, че всичко е наред у нас, но мрънкането ни е национален спорт.
28
1
 
6
 
! Отговори
Ivo преди 11 години
А същевременно безработицата се е покачила, цените също, а заплатите не са мръднали. Еми тогава ние какво сме усетили от това, че те са регистрирали компании тук.