Швейцарският пазар на жилища е нагорещен

Силната имиграция на високоплатени европейци в страната подхранва поскъпването
Обновена: 10 авг 2012 18:52 | 10 авг 2012 18:51, Бойчо Попов
4
Швейцарският пазар на жилища е нагорещен
Снимка: Reuters

"Златният бряг" на езерото в Цюрих е осеян с модерни блокове със стъклени фасади и частни пристанища за моторни лодки, пише Reuters. Някои изглеждат неестествено големи на фона на вилите, издигащи се в съседство.

Тези нови сгради символизират жилищния бум, който създава главоболия на швейцарските власти, търсещи начин да ограничат поскъпването на швейцарския франк. Местната валута повиши стойността си бързо през миналата година заради инвеститорите, които търсят спасение от дълговата криза в еврозоната.

Швейцарската централна банка не може да повиши ултраниските лихви, които подпомогнаха подема на жилищните цени, без да предизвика още по-силно поскъпване на франка. Ето защо властите залагат на нови регулации, за да охладят пазара.

Те обаче може и да не са достатъчни, за да предотвратят по-нататъшна инфлация на цените на имотите.

В Кюснахт, където се намира "Златният бряг", старите къщи се продават за по няколко милиона франка. Строителите обикновено разрушават съществуващите имоти, като на тяхно място издигат сгради с луксозни апартаменти.

"Определено има опасност от балон в сектора на имотите", предупреждава главният икономист на Economiesuisse Рудолф Минш. "Има някои признаци, че сме в състояние на прегравяне", допълва той.

По данни на централната банка цените на обитаваните от собственици апартаменти и къщи в Швейцария са нараснали с около 20% от избухването на финансовата криза през 2008 г. насам. Броят на разрешителните за строеж пък се е повишил с 13,5% на годишна база през първото тримесечие на 2012 г.

Акциите на фирмите за имоти също са поскъпнали силно, като фирми за инвестиции в сектора като Swiss Prime Site и PSP Swiss Property се представят значително по-добре от общия пазар през тази година.

Швейцария за последно затегна условията за кредитиране преди десетина година, след като жилищният пазар на страната се срина, предизвиквайки затваряне на банки и забавяне на икономическия растеж.

Между 1988 г. и 1992 г. цените на къщите и апартаментите в страната нараснаха с около 10%, след като централната банка облекчи политиката си на фона на срива на фондовите борси през 1987 г., а ръстът на кредитирането се изстреля с над 40%.

И все пак, сегашното поскъпване на имотите в Швейцария бледнее на фона на повишенията със 100% в Испания и 300% в Ирландия преди да настъпи кризата.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е пример,как хората сбъдват своите мечти с вашите пари! Не въздишайте,а запретвайте ръкави....има много пари за крадене в този свят..
3
0
 
1
 
! Отговори
Swiss addicted преди 11 години
И моята мечтана страна...
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тази страна е моята мечта
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ох красота

Спонсорирани публикации