Приеха "амнистията" за незаконните строежи преди 2001 г.

Общините ще имат правото да застрояват без общи устройствени планове до 2016 г
11 окт 2012 15:17, Петя Славова
46
Приеха "амнистията" за незаконните строежи преди 2001 г.
Снимка: Reuters

Незаконно изградени до 31 март 2001 г. постройки, които обаче отговарят на законовите изисквания, няма да бъдат премахвани и няма да се налага забрана за тяхното ползване, предвиждат промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), които депутатите приеха окончателно.

Такива имоти мога да бъдат обект на прехвърлителни сделки, но за това ще се изисква специално удостоверение от органите, които са овластени да одобряват инвестиционните проекти, записано е още в закона.

Строежите ще се узаконяват от собственика на земята, лицето, на което е учредено право на строеж, или лицето, което има право да строи в чужд имот, предвиждат още поправките.

За т. нар. „амнистия“ на незаконните строежи още преди няколко месеца заговори регионалният министър Лиляна Павлова. Според досегашните разпоредби „амнистията“ важеше за строежи без разрешителни, изградени преди 7 април 1987 г.

Строителството в градовете

Още миналата седмица депутатите решиха процесът по одобряването на подробните устройствени планове, разрешителните за строителство и контрола върху законността и изпълнението на строежите да се концентрира в местните власти, след като гласуваха промени в закона, с които се разделят правомощията на общините и на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Кметовете по места ще отговарят за градежите от четвърта до шеста категория, в които влизат обществените сгради до 1 000 кв. м, жилищните сгради и други леки постройки. Досега градоначалниците издаваха разрешителните за строителство на такива сгради, но само строителният контрол имаше правото да ги събаря, ако са незаконни.

С влизането на поправките в ЗУТ в сила строителният контрол ще носи отговорност само за обектите от национално значение, които попадат в първа, втора и трета категория на строежите.

Същевременно се предвижда застрояването в градовете да продължи и без общи устройствени планове на общините, на базата на одобрени подробни устройствени планове на отделни парцели и имоти.

Отговорността – концентрирана в местните власти

Общинските съвети освен това сами ще решават дали да има по-големи отклонения от допустимата в закона плътност на застрояването. На общините се прехвърля и отговорността да одобряват подробните устройствени планове за строителство в курортите.

Общините обаче ще имат правото да застрояват без общи устройствени планове до 2016 г., предвиждат поправките в закона. Ако след изтичането на заложения в нормативния акт срок не са одобрени градоустройтсвени планове, няма да се разрешава строителство в населени места извън зоните в регулация.

Държавата пък се задължава всяка година да отделя финансов ресурс, за да подпомага общините за възлагането и изработването на общи устройствени планове, тъй като две трети от тях нямат такива. В бюджета за 2013 г. обаче такива средства не са предвидени.

За сметка на това кметовете, които в шестмесечен срок от влизането на измененията в закона в сила не внесат предложение в общинските съвети за започване на процедура по изработване на общ устройствен план, ще им бъде налагана глоба в размер на 10 хил. лева.

Още новини от бизнеса, прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПОРЕДНАТА МОШЕНГИЯ !
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то който е стоял незаконно със сигурност има връзка с общината така че споко
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айдееееееее ....... ако кмета ти има по-голем ЗЪБ ....... само гле'йте к'во става. Ножа, 'леба и други са у КметО и общинските сАвети!!!!! Ше ви сАветват яко с големата тояга!!!!
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Направо да махнат всички закони. Кой се прецакал-прецакал.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
zna4i za ob6tinata moje nezakonno a sa grajdani predi 2001 nemoje e tova e fa6izam
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Супер,сега най-после мога си остъкля балкона с червени прозорци и да си боядисам около терасата зелено.Анархията е пълна в БГ. Баси кефа че живея в страната на абсурдите.
15
2
 
8
 
! Отговори
язък преди 11 години
Значи 'мирен преход' няма !!! Мисля,че търпението е на свършване г-да Олигарси и вие политически слуги !!!
14
2
 
11
 
! Отговори
ЪпсУрт преди 11 години
Еееее, ВЕЛИКИ сме, няма такава държава верно! Стройте си на воля, ще ви го узаконят след някоя и друга година! А какво ще праим сега с бутнатите рибарски селища и т.н. Ще съдят държавата и ще им плащат огромни обезщетения, може би! Плюя на законите ни и на законодателите, най - вече!
13
6
 
33
 
! Отговори
архитекта преди 11 години
Поредния финт на лъжеца Тиквун! Две години събаряха рибарски колиби и етажи от къщите на обикновени хора,събаряха с полиция , затворници и др.***, но не бутнаха нито един хотел, богаташка вила или казино! Кво стана със снимките от хеликоптера? Цял месец пърпориха за тоя що духа! И сега като усетиха,че на изборите ще изядат дървото, бързат да узаконят палатите на приятелчетата си олигарси. Тоя Тиквар, с всеки изминат ден, става все по-нагъл...
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега кметчетата на кварталчетата спокойно ще може да си прибират комисионните от селяните-търговци-спекуланти и около нас да опъват шатри, павилиони, сергии, грозде, тикви и секакви ***...евала...евала..да живее Африканското развитие на ***
11
3
 
9
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
Нема се плашите ... ясно е, че БиБи заминава в коша.. готвят нов спасител Мигленчето "ЙесСър" Кунева-Пръмова.... за една коалиция все ще съберат дупетати-майкоропдавци... Кунчето+Боци+Ефенди... а защо не Сегейчо...всички колаиции са доспустими -... ВАЖНОТО Е да сме стабилни, рзабирай от Запада да признава мафията-дъжава, за дамоагтда крадат, а анс кучета ни яли ... конаграчулейшън...
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде другия път пак за ББ и Дянкоф
9
4
 
24
 
! Отговори
Oleee преди 11 години
НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА С ТОЛКОВА МНОГО УЗАКОНЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ !!!!
8
1
 
24
 
! Отговори
ами преди 11 години
Всички закони угодни на мошениците!
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Извода е, че в тази държава не е хубаво единствено да си честен работещ данъкоплатец, спазващ законите
6
1
 
28
 
! Отговори
... преди 11 години
Еми ясно е че ББ е едно голема гуино! Като идваше на власт обещаваше, че ше бута каде що има незаконни колиби и прочие сега се оказа, че немало да ги бута ами даже и да ги узаконява! Което още ако се чете между редовете се казва стройте кадето си искате след 10 години ще ви го узаконят! Не знам дали го споменах ама тия от ГЕРБ и галатаря им са големи ГУИНА!
5
2
 
28
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
където 2001 там и 2011г :) Бойко как ше ти набием шута на изборите, лъжец и мошеник се оказа ти
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който построил до 2001 и се усетил - построил. Който не - ду*а супата. Освен ако отдавна не е на поне 2000км от Бантустана.
3
2
 
18
 
! Отговори
му-ха-ха преди 11 години
Много напън, малко л.йно!
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** и мутрите пак намазаха!