Пускат нови евробанкноти – с образа на гръцката богиня Европа

Те ще имат допълнителна защита от фалшифициране
Обновена: 9 ное 2012 14:50 | 9 ное 2012 14:50, Елка Василева
38
Пускат нови евробанкноти – с образа на гръцката богиня Европа
През 2013 г. ще бъде пусната нова емисия евробанкноти. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги вчера обяви, че от 2013 година в еврозоната започва въвеждането на нова серия евробанкноти, наречени "Европа", с образа на гръцката богиня Европа, пише в. "Фигаро".

Лицето на богинята е изобразено на ваза на над 2000 години, открита в Южна Италия и пазена в Лувъра.

"Изображението беше избрано, тъй като е ясно свързано с европейския континент и ще придава нещо човешко на банкнотите", обясни ЕЦБ в комюнике.

На пресконференция Драги посочи, че най-напред ще се появят банкноти от 5 евро. Банкнотите с друг номинал ще се въвеждат постепенно в продължение на няколко години.

Новите евробанкноти ще бъдат в обращение заедно с тези от 2002 година, които постепенно ще бъдат изтегляни.

ЕЦБ сменя образа на банкнотите не само за да достави удоволствие на жените или на Гърция - която би могла да съзре в това ново уверение, че ще остане в еврозоната - но и от съображения за сигурност, отбелязва в. "Фигаро". Новите банкноти ще бъдат с допълнителна защита от фалшифициране, уверява ЕЦБ.

Графиката на новите купюри ще бъде обявена на 10 януари 2013 година. Графичните мотиви на новите банкноти също ще бъдат вдъхновени от серията "епохи и архитектурни стилове" и ще запазят доминиращите си цветове, но общият рисунък ще бъде променен. Цифрите ще бъдат по-големи, което е в отговор на някои забележки на потребители.

Банкнотата от 5 евро, която е най-използвана и следователно се къса по-лесно, ще бъде защитена със специално покритие, което да удължава употребата й. За рисунката на единната валута е избран берлинският график Райнхолд Герщетер, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
4
 
! Отговори
До долния грък 681 преди 11 години
"Мартин Бернал, британец, професор в университета Корнел, САЩ, в книгата си "Черната Атина - афроазиатските корени на кл. цивилизация" пише: Защо европейските историци "избелват" гърците? Европейските романтици от 18-19 в. търсят класическа цивилизация върху която да се опрат, но която да е по-европейска, по техен лик и подобие. Единствената им позната е била гръцката. Оттам тръгва масово пренаписване на европейската история и подценяване на етруската, пеласгийската и тракийската култури"
28
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Богинята Драхма това няма да позволи, още повече че сомалийскити евреи са наричали Европа областа на север от тях до Дунава. От там нататъка не се е знаело и не е имало нищо.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Маляките едва ли ще се кефят много! И Зевс да сложатна еврата, чичко Моше ще си ги прибере обратно!
26
2
 
9
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
МРЪСНИ, МИШОЦИ ФАЛШИВИ БГ-ЖУРНАЛИСТИ ИЗТРИВАТ КОМЕНТАРИТЕ ЗА ЕВРОПА, ДИВИТЕ МАЙМУНИ МАКАЦИ ОТ КАЗАХСТАН ДЕТО СА ЛАЕЛИ КАТО КУЧЕТА И МЯУКАЛИ КАТО КОТКИТЕ ДО 9-ТИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА БЕЗ ПИСМЕНОСТ И АЗБУКА НЕ ИЗДЪРЖАТ НА ИСТИНАТА ЗАЩОТО СА ДЪЛБОКО КОМПЛЕКСИРАНИ, ЖАЛКИ НАРОДИ БЕЗ ИСТОРИЯ, ПРОСТОТИЯ, ***, ЗЛОБА........МАЛОДУШИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MAGNA GRECIA!
24
2
 
5
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
защото не съм чувал за такава богиня, се порових из нета и нищо не открих, така, че някои ако е знае да пусне линк, или пък да не би да е македонска богиня и нещо да са се объркали от монетният двор.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Левчето ще стане още по-скъпо при печатане евро без покритие...това ще ни довърши...Май вече ревем за евро у нас...Това личи и по бюджета на Дянков,който е разпределен за половин година...Най вероятно ще ни наложат еврото силово...от 2014г. ...,,За доброто на Европа" както се казва..
22
7
 
6
 
! Отговори
Чичка преди 11 години
Аман от Гърцолизци в тоя Европейски съюз
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС ПИЧАТИ ПАРИ БЕЗ ПОКРИТИЕ КАТО Щ.ДОЛАР И ВСЕ ПОВЕЧЕ УСКОРЯВА КРИЗАТА И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТАААА!!ПЕЧАТАНЕТО НА ПАРИ Е ИНКРИМИНИЗИРАНО СПОРЕД ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО- ПИТАМ АЗ КЪДЕ СА ПРАВОХРАНИТЕЛНИТЕ ОРГАНИ НА ЕС И НА СВЕТА ДЕТО ГО ПОЗВОЛЯВАТ !ЩОМ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА ИМ Е ПОЗВОЛЕНО ДА СИ НАПИЧАТВАТ ПАРИ ТОГАВА ДА ПОЗВОЛЯТ И НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ДА СИ ИМАТ ПЕЧАТНИЦА ЗА ПАРИ !!НО ТОГАВА ВЪЗНИКВА ЕКЗЕСТЕНЦИАЛНИЯТ ВЪПРОС КОЙ БУНАК ЩЕ СЕ ХВАНЕ ДА ПРОИЗВЕЖДА ВЪОБЩЕ К/ВОТО И ДА Е КАТО ПРОСТО ЩЕ СИ ГО КУПИ.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Богиня или персонаж от старогръцки мит?
19
2
 
9
 
! Отговори
IVo_1 преди 11 години
Това не са нови пари бе, това са новите купони в чест на Гърция.
18
7
 
3
 
! Отговори
Европата преди 11 години
Яс не сум божиня, яс сум македончиня.
17
1
 
10
 
! Отговори
( преди 11 години
Когато не е придружено с нарастване на производителността, печатането на банкноти не надува ли инфлацията?
16
2
 
10
 
! Отговори
не син преди 11 години
В най-скоро време богинята/банкнотата/ ще бъде не Европа,а драхма !
15
2
 
24
 
! Отговори
банкер преди 11 години
Следващите ще са с образа на Боко - т.е. цъфнала и завързала тиква...
14
1
 
21
 
! Отговори
уффф преди 11 години
Според гръцката митология Европа не е богиня. Аман от неграмотни писачи! Абе не сте ли ходили на училище?!
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подмазват се на Гърция за да не излезе от еврозоната което да доведе до разпад на съюза и да им изстинат топлите високоплатени местенца-политиците мислят само за собствения си алчен ***-всичко останало просто няма значение!
12
1
 
16
 
! Отговори
Елф преди 11 години
На нас ни дреме на свирките-ние вечно ще сме бедните слуги-до гроб.Без значение дали работим или не-това не се решава от нас.*** с примамките си!
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отварят нови печатници, защото еврото не стига за Гърция. Печатането на евро става основен отрасъл на икономиката на ЕС.
10
1
 
5
 
! Отговори
RIP Euro преди 11 години
Бенефисна емисия.

Спонсорирани публикации