Шивашките ни фирми оцеляват заради поръчките от европейски модни компании

Изпреварихме Китай като предпочитана дестинация за поръчки на текстил на ишлеме
Обновена: 22 ное 2012 15:48 | 22 ное 2012 12:00,
22
Шивашките ни фирми оцеляват заради поръчките от европейски модни компании
Снимка: БТА

В България вече почти сто процента от фирмите в текстилния бранш работят на ишлеме, като този бизнес се развива добре и не е пострадал от световната икономическа криза. Това сподели пред Investor.bg Йордан Беловодски, изпълнителен директор на Браншова организация за текстил и облекло (БОТО), който потърсихме за коментар за състоянието на бранша в годините на криза.

За последните две години браншът дори отчита увеличение на поръчките от чужбина. С около 20% са нараснали поръчките на чужди фирми в текстилния бранш, посочи Беловодски и допълни, че работата на ишлеме у нас е основна, а и единствена възможен вариант за стотици фирми в текстилния сектор.

Чуждестранните партньори на българските шивашки фирми избират страната ни заради ниската цена на труда и фактът, че работната ръка у нас успява да се справи със сложността на зададените модели за ушиване. Затова и много западни модни компании се спират на изработката на моделите си у нас, допълни той.

През последните две години много от европейските концерни, които традиционно са си сътрудничили със страни от Близкият изток или Китай, сега предпочитат България. В полза на българския текстилен бранш са и близките разстояния до Западна Европа, които спестяват от разходите за транспорт.

Оказва се, че много наши фирми, заети в конфекцията, искат да разширят бизнеса си, за да отговорят на постоянно увеличаващия се обем от заявки за изпълнение на поръчки. Проблем на сектора обаче е липсата на подготвена, добре обучена работна ръка. Според него причината за това е лошият облик на шивашката професия. „Повлияни от него по-младите хора в страната не проявяват интерес към занаята, а така с годините драстично намалява броят на компетентните и способни шивачи. Да си шивач не беше срамно, а беше мечтана професия“, коментира Беловодски.

Големите шивашки фирми у нас всъщност предлагат модерна среда за работа, която отговаря на всички условия за труд, съвместно с конкурентно възнаграждение, обясни той. Но изрази притеснението си, че след години състоянието на текстилната индустрия у нас може да се влоши не толкова заради липсата на фирми, инвестиции или идейни проекти, колкото от липсата на персонал, който да отговаря на нуждите на бранша.

По думите му бизнеса с текстил в България скоро няма да отбележи сериозен ръст, но със сигурност ще запази сравнително стабилните нива, които държа през последните няколко години.

„Браншът ни е пряко свързан с развитието му в останалите страни от Европа. Ако там ситуацията се промени, вероятно у нас също ще търпи развитие“, прогнозира той.

Още новини за България четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: текстилен бранш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европейските,не руските!!!
16
0
 
3
 
! Отговори
redi преди 11 години
За всичко е виновен кодекса на труда , или по точно синдикатите . Ако си потърсиш правата показват ти вратата.Какво друго остава , да станеш роб
15
0
 
1
 
! Отговори
divak преди 11 години
си останем роби и твае......левски е казал свобода или смърт...за тва по добре 1 ден да живея от колкото като ваз цял живот роб (оплакваш се все от някой и от нещо все недоволен и все бачкащ за стотинки) ми нека работа да има колкото да си вържеш гащите пред обществото пак макар и заплатата да стига само за ток едва едва паляци....няма да бачкам бе аз съм черната овца ....подържате урудлива система която скоро ще рухне ...ама не сте готови за тва което идва ...много ша са смея :)))
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да така е и в Монтана вземат по 280 лева заплата
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Икономика изградена от роби,никога няма да е конкурентноспособна, г-да робовладелци ,историята го е доказала.
12
1
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
Не се заблуждавайте, че в Китай заплатите са по-ниски отколкото в България.Квалифициран заварчик в Китай получава от 500 до 800 USD. Трудът и там е робски, но поне се заплаща.Средна надница в производство в Китай е 3,1$ на час, като в източната част достига до 4,6$ на час.
11
0
 
1
 
! Отговори
Kroyachev преди 11 години
dobrite bg shivachi zarabotvat po minimum 25-30 evro za 1 chas kato idat na rabota izvan BG/ne e nujno da govoryat, a samo da shiyat ednoobrazna operatzia pone 8-9 chassa na den/. e, za kolko bg leva raboti edin dobar shivach v bg firma v BG?
10
1
 
7
 
! Отговори
шивач преди 11 години
работил съм 1.5г. в шивашка фирма и повече няма да се върна в този бранш освен ако не си направя собствена фирма някой ден. Такава експлоатация на човешки труд няма в никой друг бранш, не напразно вече има фирми които въпреки кризата не могат да си намерят работници.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 11 години
А на тези дето мнг им знаят устите, че като не ти изнася се изнасяш ще ги питам аз на колко години са и кво работят?Знаят ли какво е да си на 50, мъж иши жена които нямат висше?Като тръгнеш да търсиш работа и си кажеш годините, ти казват учтиво "мнг сте дърти".Мнг ви знаят мръстните усти палячовци!Не всеки трябва да е вишист за да си купи хляб!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 11 години
Изпреварихме Китай и по поръчки и по ниско заплащане!Майка ми ходи 6 дни в седмицата от 8 до 17ч, а понякога до 19 и кво?Дават им 200-250, макс 300 ако си се спукал да шиеш!Това е под минималната дори!Като няма работа къде да отиде?Революция трябва!Като в далечната 1997, че и по-голяма!А шефчетата на фирмите изнасят за германия, австрия една нощница която продават за 100 евра!За кво говорим приятели???
7
1
 
3
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
Ако това е вярно, значи тук труда е по-ниско платен, отколкото в Китай. Е, ония взимат по 20-ина долара на месец, тогава колко ли взимат нашите шивачки? :)
6
3
 
5
 
! Отговори
SS преди 11 години
До 3. А защо стоиш по 18ч, моме? Съжалявам, но ако показваш робска психика, никой не ти е виновен. И аз да съм, щом си съгласна да работиш 18 ч за пари за 8 часа, защо не? Не ми излизай с оправданието "безработица". Който е в шивашкия бранш много добре знае, колко трудно се намират наистина добри шивачки, които да работят качествено.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами вие как мислите се поддържа пирамидата ЕС. Няма как нормални заплати оти нема да има за евробюрократите.
4
0
 
20
 
! Отговори
123 преди 11 години
Абе аланкоолу, процъфтяваща икономика и индустрия не се развива с шивашки цехове. За съжаление в нашата мила бананова република до там ни докараха! Закриха се всички високотехнологични отрасли, така че да не бъдем конкуренция на т.нар. "развити държави" и ни оставиха робския труд. Учени, лекари, инженери масово бягат от България...
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работила съм по 18-20 ч. и без да ми се заплати труда. Знаела съм само в колко часа трябва да отида на работа, но не и кога ще си прибера. Работодателите се държат като робовладелци, защото държавата я няма. Е, как ще има квалифицирани кадри като знаят какво ги чака.Кадри се създават бързо, когато хората са доволни.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Под ниска цена на труда да се разбира - заплата около минималната...Подозирам, че китайците взимат повече.
1
0
 
33
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Шивашките фирми в България оцеляват, защото са от тип "робовладелски" или "крепостни селяни"! Почти всички шефове на такива цехчета се държат със служителките си като с роби! Дават им по 200-300 лева, понякога, не всеки месец, и ги карат да работят по 10-12 часа поне 6 дни в седмицата! Съответно ги осигуряват на минимума, често и на 4 часа!

Спонсорирани публикации