България върви надолу в почти всички класации

Ситуацията за бизнеса се влошава, отчитат икономисти
Обновена: 29 ное 2012 15:17 | 29 ное 2012 15:15,
235
България върви надолу в почти всички класации
Снимка: Reuters

Публикуваните през последните години международни индекси показват, че България бележи влошаване на позицията си във всички класации, освен в една, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Всяко подобрение на позицията в класациите води до доходите, заяви Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ.

Например лошо работещата съдебна система в последните 20 години бърка в джоба на българина, защото фирмите не сключват договори, когато знаят че може да не се изпълнят, а банките ограничават кредитирането, защото няма кой да ги защити, когато длъжникът е неизряден. Съответно фирмите, банките и гражданите правят значителни разходи да се защитят от некоректност или въобще не правят сделка, инвестиция, разход.

От ИПИ са изпратили запитване до окръжните съдилища в България, относно сроковете за обявяване в несъстоятелност в съответните съдилища. От 15 не са получени отговори, а другите са давали срокове от 2 години до 6-7 години. Тоест има определена неяснота, големи разлики, обобщи Костадинова.

Докато през 2011 г. България е била близо до средните нива в Европа по отношение на икономическата свобода и условията за правене на бизнес, то през тази година вече е в долната 1/3 на класацията. Влошаване се наблюдава и при възприятието за корупция, където страната заема последно място в ЕС. При индекса за човешко развитие промяна няма – отново сме на опашката.

Единствената добра новина идва от правото на собственост, което през тази година е по-добре защитено и България вече не е последна в ЕС. Въпреки това повод за радост няма, тъй като страната изпреварва единствено Румъния и заема предпоследно място.

За поредна година причините България да продължава да се сочи като най-бедната страна в Европейския съюз са недостатъчната защита на собствеността, тежките административни процедури, прекомерното регулиране на частните взаимоотношения.

Следващото правителство в България трябва да е смело в реформите по време на криза, защото кризата явно не е свършила, смята Явор Алексиев от ИПИ. Той даде пример с Полша, която се изкачва в международните индекси и отчита успешно икономическо развитие, като управляващата партия там е преизбрана и се е захванала още по-смело с реформите.

Реформите в България обикновено се посрещат със страх и опозиция. Това се дължи колкото на населението, което е изморено от тях, и натиска от заинтересовани групи за запазване на настоящото положение, толкова и на неспособността на политиците да убедят избирателите в необходимостта от промяна.

За подобряване на ситуацията в България от ИПИ предлагат премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, също така облекчаване на изискванията за полагане на извънреден/нощен труд. Предлага се и заместване на част от държавната субсидия за висшите учебни заведения с проектно финансиране, ваучерна система за началното и средното образование.

Други мерки, които предлагат от института са:


- премахване на държавните субсидии за земеделието, железопътния транспорт, пощите;
- премахване на данък дивидент и данък наследство;
- разбиване на монопола на НЗОК;
- ускорено довършване на кадастралната карта;
- намаляване на административните структури и на заетите в администрацията;
- масово предлагане на е-услуги от администрацията и санкции за институциите и административните служители при липса на такива. 

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: ИПИбизнес в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко сме зле,го показват идеите на господата от ИПИ,като отчетем че липсват условията на пазарна икономика у нас има ли смисъл да говорим по нататък.
155
1
 
9
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
Да България върви надолу в почти всички класации, това подла инсинуация. България въви под мъдрото ръководство на Др. ген.Лейт инж. Бойко Борисов върви нагоре в класациите за най-висока детска смъртност, за най-къс живот, за най-висок темп на нарастване на безработицата, за най-ниски заплати в Европа, за най-много болни от сърдечни заболявания ,как така ще сме надолу нагоре и само нагоре към незнайни висини
154
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
minalisme Giriya i Ispaniya po krajba za drugo neznam
153
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
mnogo dobre neka se vloshava da se sabydi naroda vdigne i ynishtoji nacionalnite predateli i izmenici na rodinata koito 23 godini lajat mamiat i zablyjdavat naciata.
152
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е вярно Боци каза, че сме супер, а Дянков, че почти сме минали Гърция и Испания
151
2
 
24
 
! Отговори
До 170 преди 11 години
Ще отговоря вместо 166-това 25-то място по жизнен стандарт на България преди 1989 г е по ОФИЦИАЛНИ класации на ООН. Само ще напомня,че ядяхме естествена българска храна и нямаше ментета, а не като сега-30 годишно ирландско месо, внесено от Мирослав Найденов и уиски от мазето на члена на Герб цар Киро. Всеки 2-ри домат в Европа беше български,а не ядяхме отровни турски зеленчуци и чесън от Китай. Носехме прекрасни български платове, а не дрехи втора употреба, събрани от сметищата в чужбина и т.н.
150
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 166,това за 25-то място по стандарт на живот в някой стар брой на "Работническо дело" ли го прочете?
149
4
 
18
 
! Отговори
професора преди 11 години
Степента на интелигентност на всеки симпатизант на Герб е под критичният минимум!Учудващо е как запазват равновесие....Явно се дължи на магарешкия инат с който са надарени.Трябва да направя десекция на Главната Тиква за да установя парадокса!
148
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунистически ад има в Северна Корея. Идете да живеете там.
147
9
 
5
 
! Отговори
за червените кавали преди 11 години
България е пример за усвояването на европейски средства, похвали ни шефът на групата на ЕНПв Комитета на регионите Михаел Шнайдер.Преди 4-5 години новините, които идваха при нас от България бяха за злоупотреби с парите от структурните фондове и спиране на европейските пари. Днес, вие наистина произвеждате добри новини, за това как се използват парите за инфраструктурни проекти и структурни политики. В София поздравих премиера Бойко Борисов за огромния успех в усвояването на европейските средства и начина, по който използвате парите.Недоумявам критиките на вашата опозиция, че асфалтът не се яде, коментира тойпо време на първата Европейска политическа академия на МГЕРБ, която се провежда в Брюксел. Форумът е под патронажа на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.Шнайдер препоръча да се отговори на опозицията с думите, че имаш нужда от инфраструктура и пътища, ако искаш инвестиции, и имаш нужда от инвестиции, за да създадеш работни места и да имаш какво да ядеш.Той похвали правителството за темпа, с който променя както София и големите градове, така и цяла България
146
9
 
29
 
! Отговори
Искам си "адът& преди 11 години
ИСКАМ ДА СЕ ВЪРНА В КОМУНИСТИЧЕСКИЯ "АД". Лошо беше за агресивните некъдърни кариеристи, които дойдоха на власт с външна помощ. От 25-то място в света по жизнен стандарт, те ни превърнаха в най бедната страна в Европа. Обикновения човек, който сега тъне в мизерия си живееше спокойно и безпроблемно. Сметките (ток, вода, телефон, парно) бяха жълти стотинки, работа каквато и колкото искаш, образование и мед. помощ безплатни, два пъти почивка в годината, НИКАКВА битова престъпност и т.н. и т.н. Не
145
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може да е така,защото...23 години едни полууправляващи политици си вдигат стандарта за десетки поколения напред,а сега един от горните обеща ,че ...през следващия мандат ще ни го вдигнат и на нас.Като знам как ни го вдигаха и предишните губя всякаква надежда.E,поне съм щастлив,че си го вдигнаха техния,пък нашия го вдигат нашите деца,които си го вдигат сами и хващат първия самолет за страни,където едни не си го вдигат само техния,а с делата си го вдигат на всички.
144
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
като чуя KONGRATULATION ,И НАПРАВО СПИРАМ ДА МИСЛЯ
143
4
 
17
 
! Отговори
Ruja преди 11 години
Като нямате какво да кажете, само комунисти са ви в устата! Стига де! Възпроизведете нещо смислено. То не бяха комунисти Желев, Стоянов, Костов, Борисов - аман! Комунистите нямат общо с тези, които ни управляваха 23 години. Ама така ви е най-лесно, нали, за всичко да се оправдавате с комунистите. Защото нищо не можете да направите, но плювалникът е отприщен на мощна скорост! А Станишев ако го нямаше, не зная какво изречение можеше Бойко да спретне!
142
13
 
16
 
! Отговори
гъзьо гъзев преди 11 години
аа като слушате комунистическите парвенюта от 23 години все едно и също дрънкат-БЪЛГАРИЯ ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ!!! една страна като китен килим и сезони бол но пълна с *** и престъпници в разни партии, крадът народът си за да живеят като КРЕЗОВЕ!сега чакаме тая комунистическа курвентия ПъРмова да оглави старата комунистическа върхушка отново както последните 23 години о порнодемокрацията
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кои са останалите класации
140
5
 
17
 
! Отговори
дядо преди 11 години
радвайте се на на бат лайко и не четете грозна пропаганда в българия всичко е 6 - особенно народа
139
3
 
26
 
! Отговори
www преди 11 години
НА ПЪРВО МЯСТО СМЕ ВЪВ ВСИЧКО - САМО ЧЕ ОТЗАД НАПРЕД .. БРАВО НА НАС ...
138
1
 
9
 
! Отговори
Who is next? Why? преди 11 години
Дон Балон Решил един скучен Зимен ден да се погрижи за Демокрацията в страната Си Балонленд и извикал Своя малък съветник с Голямата сянка Хер Флик.Дон Балон: - АЗ съм Решил, да подобрим Демокрацията у нас, но как АЗ не знам, повтарям - АЗ не знам? Хер Флик присвил очи зад потните си очила и казал: - Като Ви видях и Разбрах.Как да подобрим нещо, което го няма, но можем да подобрим това, което го има от 23г. У Нас! А то е Мутрокрация.А тя Лесно се подобрява, много е просто Мутро се заменя с Демо(Народ) и имаме Резултат, който е Демокрация.А Тя, ако я Има, няма нужда от подобрения.Дон Балон се замислил дълго, навел глава на една страна, скрил ръцете си в предните джобове на панталониТЕ си и погледнал тъпо обувките си ... и Разбрал - едната обувка била Лява, а другата Дясна!
137
5
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
С такова Управление,такава клсация

Спонсорирани публикации