България върви надолу в почти всички класации

Ситуацията за бизнеса се влошава, отчитат икономисти
Обновена: 29 ное 2012 15:17 | 29 ное 2012 15:15,
235
България върви надолу в почти всички класации
Снимка: Reuters

Публикуваните през последните години международни индекси показват, че България бележи влошаване на позицията си във всички класации, освен в една, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Всяко подобрение на позицията в класациите води до доходите, заяви Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ.

Например лошо работещата съдебна система в последните 20 години бърка в джоба на българина, защото фирмите не сключват договори, когато знаят че може да не се изпълнят, а банките ограничават кредитирането, защото няма кой да ги защити, когато длъжникът е неизряден. Съответно фирмите, банките и гражданите правят значителни разходи да се защитят от некоректност или въобще не правят сделка, инвестиция, разход.

От ИПИ са изпратили запитване до окръжните съдилища в България, относно сроковете за обявяване в несъстоятелност в съответните съдилища. От 15 не са получени отговори, а другите са давали срокове от 2 години до 6-7 години. Тоест има определена неяснота, големи разлики, обобщи Костадинова.

Докато през 2011 г. България е била близо до средните нива в Европа по отношение на икономическата свобода и условията за правене на бизнес, то през тази година вече е в долната 1/3 на класацията. Влошаване се наблюдава и при възприятието за корупция, където страната заема последно място в ЕС. При индекса за човешко развитие промяна няма – отново сме на опашката.

Единствената добра новина идва от правото на собственост, което през тази година е по-добре защитено и България вече не е последна в ЕС. Въпреки това повод за радост няма, тъй като страната изпреварва единствено Румъния и заема предпоследно място.

За поредна година причините България да продължава да се сочи като най-бедната страна в Европейския съюз са недостатъчната защита на собствеността, тежките административни процедури, прекомерното регулиране на частните взаимоотношения.

Следващото правителство в България трябва да е смело в реформите по време на криза, защото кризата явно не е свършила, смята Явор Алексиев от ИПИ. Той даде пример с Полша, която се изкачва в международните индекси и отчита успешно икономическо развитие, като управляващата партия там е преизбрана и се е захванала още по-смело с реформите.

Реформите в България обикновено се посрещат със страх и опозиция. Това се дължи колкото на населението, което е изморено от тях, и натиска от заинтересовани групи за запазване на настоящото положение, толкова и на неспособността на политиците да убедят избирателите в необходимостта от промяна.

За подобряване на ситуацията в България от ИПИ предлагат премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, също така облекчаване на изискванията за полагане на извънреден/нощен труд. Предлага се и заместване на част от държавната субсидия за висшите учебни заведения с проектно финансиране, ваучерна система за началното и средното образование.

Други мерки, които предлагат от института са:


- премахване на държавните субсидии за земеделието, железопътния транспорт, пощите;
- премахване на данък дивидент и данък наследство;
- разбиване на монопола на НЗОК;
- ускорено довършване на кадастралната карта;
- намаляване на административните структури и на заетите в администрацията;
- масово предлагане на е-услуги от администрацията и санкции за институциите и административните служители при липса на такива. 

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: ИПИбизнес в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази класация да не би пак да е платена публикация на ПЕС , респ. Станишев?
115
0
 
4
 
! Отговори
akud преди 11 години
" Тоест има определена неяснота, големи разлики, обобщи Костадинова." няма неяснота. просто на местно ниво съдебната администрация и всички адвокати работят в доста сплотено АД и изнудват мощо всички , като прескачат хиляди истанции и по този начин, пари от глоби и такси вместо да отидат в бюджета отиват в частни джобове. проблема има решение само с напълно електронно обслужване, навсякъде по всяка една администрация. по този начин ще остане да се следят САМО администраторите
114
0
 
16
 
! Отговори
наивник преди 11 години
Странно защо Днес не коментира днешните социологически изследвания които потвърждават спада на ГЕРБ
113
6
 
4
 
! Отговори
Дино преди 11 години
"Други мерки, които предлагат...- премахване на държавните субсидии за земеделието, железопътния транспорт, пощите;- премахване на данък дивидент и данък наследство;- разбиване на монопола на НЗОК;- ускорено довършване на кадастралната карта;- намаляване на административните структури и на заетите в администрацията;- масово предлагане на е-услуги от администрацията и санкции за институциите и административните служители при липса на такива. "Е, тогава вече ще унищожат тази страна! Ужас!
112
0
 
7
 
! Отговори
:) преди 11 години
Samo poglednete koi ni e primir na darjavata? Palen ***, ot selo koito e kraino ogranichen i ne e sram ot nego kato patyva na sreshti v chyjbina.. I finansyvia ni ministar e tozi zaslyjava da bade zastrelian.. Samo taka shte se sabydyat gadovete alchni..Nishto hybavo ne se slychva poslednite godini vse nadoly varvim.. Nima po golemi dypelizci kato nashite politici.. Bez harakter sa, tava e istinata samo kyrshum za vseki ot tiah.
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
марио-37 е бакшиш. Бакшишът - духовен лидер марио-37 :)
110
0
 
20
 
! Отговори
123 преди 11 години
КАК НАДОЛУ БЕ , НАЛИ Г-Н ДЯНКОВ КАЗА , ЧЕ СМЕ БИЛИ ПО-ДОБРЕ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ, ОТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ , БЪЛГАРИЯ БИЛА В ПОСТОЯНЕН РАСТЕЖ. ****КАТА СИ ЕБ*ЛО
109
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Егати Европата, щом Станишев е шеф на ПЕС.
108
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Следващото правителство в България трябва да е смело в реформите по време на криза"Нали 20 години все реформи правим бе!?!?!?! Това е като лафа "Ядохме, ядохме, дай сега да хапнем".*** скапаната държава.
107
1
 
14
 
! Отговори
Лентореза преди 11 години
Сега правиме още 30 км магистрали и нещата се оправят. Ще пуснеме и амфетамини по-евтино да си се друскате, ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД !
106
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво е бизнесът в България? Това е вилаетът на червените милионери с куфарчетата, така че изразът "бизнес климатът в България се влошава" може да се тълкува и като "ДС мафията изпитва затруднения" :) И наистина е така - ДС милионери ударно разпродават отбори и хотели, червената клика е гладна и знае - още един мандат извън власт и умират. Знаем го и ние. :)
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
марио-37 ти и бойко да не сте братя бе.защото много си приличате в изказа........АЗ АЗ,АЗ,АЗ,АЗ И ПАК АЗ
104
28
 
2
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 11 години
Хора, изобщо няма такова нещо. Не вярвайте на разни гнусни кумунизки класации и статистики. Непредубедения и обективния вижда всичко. Магистрали, мостове, детски градини...... Все неща за които мечтаехме от деца. Още един мандат за ГЕРБ и България ще бъде друга-ръководена от мъдри и далновидни хора.Само ГЕРБ!!!
103
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комуненцата най-накрая дочакаха статийка, под която да се кефят и злорадстват. Нека се покефят, че идат избори, а тогава няма да имат много поводи за кеф.
102
1
 
2
 
! Отговори
do 103 преди 11 години
Bravo 103 !!! Hubav citat ot "Bai Ganio" pisan predi 120 godini,no validen i dnes!!!!!!
101
1
 
16
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Вървим нагоре обаче по: 1. Харчене на КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ чужди пари (на българските и европейските данъкоплатци) 2. Пълнене на гушите на приятелчетата 3. Прибиране на полагащите ни се комисионни 4. Рязане на лентички 5. Тупане по гърдите 6. ИЗДРЪЖЛИВОСТ НА ИЗЦЕПКИТЕ И ИДИОТЩИНИТЕ НА "УПРАВЛЯВАЩИТЕ"
100
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички страни вървят надолу в класацията - Италия, Англия, САЩ, Франция и т.н. Може би продажните *** не са забелязали, но има едно нещо, викат му "световна криза", а всъщност е неизбежното рухване на системата на "правене на пари от нищото" и платежните средства без златно покритие.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе марио-37 какъв духовен водач си ти бе нещастнико.що не вземеш да идеш на лекар,или и ти като останалите кожодери се мъчиш да се облажиш от мизерният живот на обикновенните хора.Пишеш че си наследник на цар Асен...ха ха ха ха ха......да не би да искаш да те провъзгласим и теб за цар и да ти коленичим.А случайно да искаш да върнем феодализма в Бг.Той така и така не е познат по тези места.
98
0
 
10
 
! Отговори
Нели преди 11 години
Не вярвайте, истината разбира се я прави Премиера-Слънце, той друго говори..и наистина е крайно време да кажем,,че той е гол!!!
97
2
 
4
 
! Отговори
Относно Марио-37 преди 11 години
Заключвайте си вратите, изтървали са лудите!...

Спонсорирани публикации