България върви надолу в почти всички класации

Ситуацията за бизнеса се влошава, отчитат икономисти
Обновена: 29 ное 2012 15:17 | 29 ное 2012 15:15,
235
България върви надолу в почти всички класации
Снимка: Reuters

Публикуваните през последните години международни индекси показват, че България бележи влошаване на позицията си във всички класации, освен в една, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Всяко подобрение на позицията в класациите води до доходите, заяви Светла Костадинова, изпълнителен директор на ИПИ.

Например лошо работещата съдебна система в последните 20 години бърка в джоба на българина, защото фирмите не сключват договори, когато знаят че може да не се изпълнят, а банките ограничават кредитирането, защото няма кой да ги защити, когато длъжникът е неизряден. Съответно фирмите, банките и гражданите правят значителни разходи да се защитят от некоректност или въобще не правят сделка, инвестиция, разход.

От ИПИ са изпратили запитване до окръжните съдилища в България, относно сроковете за обявяване в несъстоятелност в съответните съдилища. От 15 не са получени отговори, а другите са давали срокове от 2 години до 6-7 години. Тоест има определена неяснота, големи разлики, обобщи Костадинова.

Докато през 2011 г. България е била близо до средните нива в Европа по отношение на икономическата свобода и условията за правене на бизнес, то през тази година вече е в долната 1/3 на класацията. Влошаване се наблюдава и при възприятието за корупция, където страната заема последно място в ЕС. При индекса за човешко развитие промяна няма – отново сме на опашката.

Единствената добра новина идва от правото на собственост, което през тази година е по-добре защитено и България вече не е последна в ЕС. Въпреки това повод за радост няма, тъй като страната изпреварва единствено Румъния и заема предпоследно място.

За поредна година причините България да продължава да се сочи като най-бедната страна в Европейския съюз са недостатъчната защита на собствеността, тежките административни процедури, прекомерното регулиране на частните взаимоотношения.

Следващото правителство в България трябва да е смело в реформите по време на криза, защото кризата явно не е свършила, смята Явор Алексиев от ИПИ. Той даде пример с Полша, която се изкачва в международните индекси и отчита успешно икономическо развитие, като управляващата партия там е преизбрана и се е захванала още по-смело с реформите.

Реформите в България обикновено се посрещат със страх и опозиция. Това се дължи колкото на населението, което е изморено от тях, и натиска от заинтересовани групи за запазване на настоящото положение, толкова и на неспособността на политиците да убедят избирателите в необходимостта от промяна.

За подобряване на ситуацията в България от ИПИ предлагат премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, също така облекчаване на изискванията за полагане на извънреден/нощен труд. Предлага се и заместване на част от държавната субсидия за висшите учебни заведения с проектно финансиране, ваучерна система за началното и средното образование.

Други мерки, които предлагат от института са:


- премахване на държавните субсидии за земеделието, железопътния транспорт, пощите;
- премахване на данък дивидент и данък наследство;
- разбиване на монопола на НЗОК;
- ускорено довършване на кадастралната карта;
- намаляване на административните структури и на заетите в администрацията;
- масово предлагане на е-услуги от администрацията и санкции за институциите и административните служители при липса на такива. 

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: ИПИбизнес в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
4
 
! Отговори
акуд преди 11 години
" Тоест има определена неяснота, големи разлики, обобщи Костадинова." няма неяснота. просто на местно ниво съдебната администрация и всички адвокати работят в доста сплотено АД и изнудват мощо всички , като прескачат хиляди истанции и по този начин, пари от глоби и такси вместо да отидат в бюджета отиват в частни джобове. проблема има решение само с напълно електронно обслужване, навсякъде по всяка една администрация. по този начин ще остане да се следят САМО администраторите
75
2
 
10
 
! Отговори
до 85 преди 11 години
Кажи на Станишев и компания да ти го върнат бай ти Тошо.Те - БСП го свалиха от власт да не им пречи да крадат.
74
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здравейте, циркаджии! Свалихте ли вече правителството, или и днес ще си смърдите цял ден на *** :)
73
11
 
5
 
! Отговори
Тиквоча преди 11 години
Праим магистрали, спортна зала, пречиствателни станции, вие сте коунисти щом не виждате ползата от тях.
72
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам си бай Тошо!Тогава беше друго!На ви демокрация и капитализъм!
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Demokraciq li????? Takova jivotno nema!!! Edinstvenata forma na demokraciq e validna samo kogato si sutrin sam v toaletnata i se kani6 da q rodi6.
70
4
 
30
 
! Отговори
майка преди 11 години
Децата ми избягаха в чужбина по време на тройната коалиция с мисълта, че ако нещата се оправят, да се върнат. Но не - БСП/ДПС продължиха съсипията , стана все по-зле.Появи се ГЕРБ, и аз и децата ми от чужбина гласувахме за тях, но илюзиите ни пак бяха попарени. Както се очертава, те завинаги ще си останат там, а ние тук ще си останем с изгубените надежди и мизерията.
69
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Което за пореден път иде да покаже че ни управляват ***.
68
2
 
6
 
! Отговори
Веселин преди 11 години
ЯВНО ГЕРБ ,БСП ,ДПС ,СДС ,НДСВ ,ДСБ СА ЕДНА И СЪЩА ПАРТИЯ ЗАЩОТО РЕЗУЛТАТИТЕ НА ВСИЧКИ Е ЕДИН И СЪЩИ ,БЪЛГАРИТЕ ИЗЧЕЗВАМЕ КАТО ВИД НАВСЯКЪДЕ РАЖДАЕМОСТА СКАЧА САМО ТУКА НАМАЛЯМЕ И СТАВАМЕ МАЛЦИНСТВО В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА .ПАРТИИТЕ СА ЗА ПРЕД ХОРАТА ДА СИ МИСЛИМ ,ЧЕ НЕ Е ЕДНА МОНОПОЛНА ПАРТИЯ ,КОЯТО ГЛЕДА ИНТЕРЕСИТЕ САМО НА ЧОРБАДЖИИТЕ .
67
0
 
1
 
! Отговори
Румен преди 11 години
До jricata Млък *** ***
66
5
 
9
 
! Отговори
БОКО ТИКВУНЯ преди 11 години
Направих 80 км магистрали, те компенсират всичко, НЕБЛАГОДАРНИЦИ !!!!!
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Написаното е необосновано и нелогично в много отношения. Къде няма субсидии за земеделци, пощи, железопътен транспорт? Данък наследство е задължителен над определена сума. Не е все едно дали наследяваш апартамент или комплекс апартаменти за отдаване под наем, примерно.Дивидентът също е вид печалба, на какво основание трябва да се освободи от данък, след като по правило се получава от заможните и богатите слоеве на обществото? Много е голословно и тенденциозно написаното. Факти!!!
64
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя институт обслужва интереси. Изхода е: излизане от НАТО и Едропейския съюз, одържавяване на секторите и предприятията които не работят, връщане на формата ТКЗС, възстановяване на предприятията от каростроенето и индустрията с традиции у нас, обръщане към източния пазар включително Руския, създаване на работни места. Тия от института да отидат на стаж в Турция и Китай.
63
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България отдавна всичко приключи. Сега алчният елит иска до последно да обеднее народа, да му вземе и малкото останало (частната собственост) и едва тогава може да предприеме нещо за стабилизиране на икономиката и жизнения стандарт. Само, че не си прави сметката, че докато се накани да оправи нещата ще имигрира значително количество млади хора, които ще лишат държавата от поколения и бавно по бавно като започнат да измират по-старите държавата ще се смъкне до 2,3 милиона за 20 години.
62
6
 
18
 
! Отговори
банкер преди 11 години
И ако това е вярно как така световни кредитни агенции повишават кредитния рейтинг на България. Другари с тези напъни нищо не правите. Сега е 2012 г. , а не 1990 г. Народа поумня и най малкото като попита чичко Гугъл му става ясно. Тези глупави пропагандни ходове нищо не ви помагат.
61
9
 
16
 
! Отговори
аз Грую преди 11 години
Не аз ,а лентореза трябва да ги чете тези неща ....а после да ни се извини и да се откаже от нов мандат !
60
8
 
11
 
! Отговори
икономист преди 11 години
Най-близки до нас по доходи в ЕС са - бившите съветски сателити, Гърция, Словения, Кипър, Португалия. А те имат двоен на нашия БВП на глава от населението, въпреки, че нашето население се топи като майски сняг, БВП-то ни се топи още по-бързо. Е.ем ти и държавата
59
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко тиквата цели точно това ние да сме зле ,а той и Цеко с пълни гуши
58
13
 
18
 
! Отговори
икономист преди 11 години
И кой ги казва тези работи и къде са публикувани в световни или европейски научни списания. Другари не се радвайте на т.н. ИПИ , те са като социологичните проучвания на Кънчо и Стойчо. То няма пазарна икономика те вече направили институт, че приемат и политически поръчки за пари.
57
0
 
4
 
! Отговори
До 9988-АНТИГРОБ преди 11 години
Я сега го напиши и на Български

Спонсорирани публикации