"Белене" струвала 6.3 млрд. евро, отсякоха от "Росатом"

Правителството на Борисов спряло работата по проекта
Обновена: 22 яну 2013 22:27 | 22 яну 2013 22:25,
506
"Белене" струвала 6.3 млрд. евро, отсякоха от "Росатом"
Снимка: архив Булфото

Цената за изграждането на двата реактора на АЕЦ Белене през 2010 година е била 6,3 милиарда евро, заявява говорителят на руската компания ”Росатом” Сергей Новиков пред кореспондента на ИТАР-ТАСС в София Игор Броварник.

По думите на говорителя на преговорите в София през 2010 година едно от условията на българския премиер Бойко Борисов е било да не се допускат разходи от държавния бюджет за проекта АЕЦ ”Белене”. През ноември същата година в Москва”Росатом” предложила да построи атомната централа фактически чрез привличането на собствени ресурси, изтъква Новиков.

Още по темата

Българската страна в зависимост от пакета, който е оставила за себе си (51 процента), би покрила съответния дял от разходите от приходите от продажба на произведената от електроцентралата електроенергия за около 19 години.

Така според говорителя нямало да бъде похарчен нито един лев от държавния бюджет.

При преговорите в Москва през 2010 година обаче българската страна заявила, че от момента, в който централата заработи в България, всички приходи ще трябва да постъпват в държавния бюджет, посочва говорителят на ”Росатом”, цитиран от БТА.

"Ние предлагахме да построим АЕЦ, която да генерира електроенергия, която да се продава и от приходите да се плати на всички участници в проекта", допълва той, като отбелязва, че решението да не се работи по тази схема е взело правителството на Бойко Борисов.

По думите му през 2010 година цената за строежа на двата реактора е била 6,297 милиарда евро и не е правилно в стойността на централата да се включва съпътстващата инфраструктура - електрическата мрежа или градът, който трябва да бъде построен, пише БТА.

Темата колко струва втората атомна централа е особено актуален с приближаването на реферндума.

Премиерът Борисов вчера обяви, че енергийният министър Делян Добрев е намерил кашон с документи, който показва, че цената на ”Белене” е около 10 млрд. евро и обвини лидерът на БСП Сергей Станишев, че съзнателно лъже, че сумата е около 5 млрд. евро.

Днес Станишев отрече и припомни, че ”Росатом” е дала цена от около 6.3 млрд. евро, която по думите на червеният лидер е можело да бъде смъкната.

По-късно през деня Добрев пак показа документи, които доказвали лъжата на Станишев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
0
 
0
 
! Отговори
ico33 преди 11 години
"Тенденцията в началото на 21 век е разнопосочна. От една страна, някои страни са против развитието на ядрена енергетика. В Австрия тя е забранена със закон. Белгия, Германия и Швейцария имат АЕЦ и планират закриването им. От друга страна, към 2013 година в определени държави ядрената енергетика се развива силно САЩ, Бразилия, Аржентина, Южна Корея, Китай, Индия, Русия, Канада, Пакистан, Франция и Финландия строят нови електроцентрали, а Великобритания, Южна Африка, Полша, Румъния, Турция и ОА
322
0
 
1
 
! Отговори
ico33 преди 11 години
Елементарно е народе ..щом американци ,турци строят атомни електроцентрали явно не са *** и има смисъл ...друг е въпроса,че просто нашите "водачи" си правят далаверите и обслужват всякакви други интересни,но не и на народа на държавата..така,че това си е държавна измяна ..елементарно е!
321
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 11 години
Коалиция Герб-Атака-ВМРО!Това е решението според мен. I-те: инфрастуктура и еврофондове.II, III-те: решаване на *** въпрос, патриотизъм в икономиката и образованието, борба с монополите....Ако ще е коалиция, такава да е...Атака и ВМРО, обединете се в националистически блок. Не-на БСП, ДПС, СДС/Костов, НДСВ (чрез Кунева-Пръмова)......
320
0
 
0
 
! Отговори
Цената преди 11 години
Ще е на първо място осакътени и боледуващи деца , бременни и всички хора на север от Стара планина .....Но това не влиза в съображенията на БСП-то........Тази цена аз не искам да плащаме и за това ще гласувам с Не!
319
0
 
0
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
До МошеАко помниш, през 1991 г. режима на тока свърши след като бяха пуснати 5-ти, а по-късно 6-ти блокове на АЕЦ-Козлодуй. През 80-те години на миналия век затворените сега блокове на АЕЦ-Козлодуй произвеждаха 40% от цялата електроенергия за оная енергоемка икономика. Крайна ЦЕНА за населението: 4 стотинки за kwh дневна, 2 стотинки за kwh нощна. НЯМА такси и добавки.ОЩЕ инфо: За ЦЯЛАТА 1999 г. съм платил за ток 112,33 лв., а само за м.януари 2012 - 172,39 лв.
318
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един вика, че АЕЦ-а през 1990г щял да струва 1.5млрд.лв, друг вика че през 2007г щял да струва 7.8млрд.лв, трети вика че през 2010 щял да струва 12.6млрд.лвНИКОЙ НЕ КАЗВА КАКВА ЩЕ Е ЦЕНАТА ДНЕС АКО НА РЕФЕРЕНДУМА СЕ ОТГОВОРИ С "ДА"взимайки под внимание тенденцията на увеличаване на цената вероятно ще струва над 20млрд.лв
317
0
 
0
 
! Отговори
Гад зееви преди 11 години
1. Цени на електроенергия при продажба от производителиДЪРЖАВНИ:- АЕЦ Козлодуй 11,68 лв/мегават час (1,168 стотинки) - покачване с 0,00%- ТЕЦ Марица изток 2 40,50 лв/мегават час - покачване с 2,00%ЧАСТНИ:- ТЕЦ Бобов дол - 65,08 лв/мегават час - покачване с 34,00%- Тец Марица изток 3 67,64 лв/мегават час - покачване с 26,39%- ТЕЦ Варна 71,88 лв/мегават час - покачване с 10,75%- ТЕЦ Русе 76,39 лв/мегават час - ТЕЦ ИВАН КОСТОВ 175,00 лв/мегават час (американския)
316
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 474 Е тъй де затова ни кроят шапка!Ако е печелившо няма да те питат!
315
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на мен така преди 5 години един строител ми каза че апартамента ми струва 75кевро, но ми излезна двойно повече.
314
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хора, така и не разбрах колко струва АЕЦ Белене.
313
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
до 470 Как кой изпускат сделката! много лапаница е това
312
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
До 467После пак да съградим социализъма а мерси този филм сме го гледали вече!
311
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кой ги пита росатом че се обаждат от обора
310
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
До 465 Ха сега Тоше обясни защо по дяволите с огромно производство и работеща нова АЕЦ беше така?Преживял съм тези хубави моменти от "светлото минало" и гледам към още по-хубави от "светлото бъдеще"!до 466Далавераджиите от така наречената АТОМНА МАФИЯ те са невинни!
309
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ха ха ха
308
0
 
0
 
! Отговори
ЛЕВСКИ преди 11 години
на площтадите храбри БЪЛГАРСКИ лъвове.да защтитим БЪЛГАРСКИЯ народ който тиранът БОРИСОВ погребва.ако е останала и частица от патриотизма на ЛЕВСКИ И БОТЕВ излизаите да раздаваме правосъдие така както ЛЕВСКИ е раздавал правоасъдие на тираните.да продължим делото на ЛЕВСКИ И БОТЕВ и да свалим със всички средства тираните от ГЕРБ И БОРИСОВ.не чакаите а излизаите храбри БЪЛГАРСКИ лъвове БОСИЯ ви показа пътя на революцията сега ние сме на ход да напълним площтадите и да свалим тираните РЕВОЛЮЦИЯ,РЕВ
307
0
 
0
 
! Отговори
ЯЕЦ преди 11 години
Гласуването на този референдум е по скоро на въпроса: Да има ли дефицит на електроенергия в страната след 2020 г. или не. "Инвеститорите" (делавераджийте) във вятърничева електроенергия са твърдо НЕ на АЕЦ-Белене. Познайте ЗАЩО? Някои се опитват да ме убедат, че при дефицит ще се намери "някой" (делаведжия), който ще внесе ток. Най вероятно така ще стане, но цената (основния стимул това да се случи) ще остане по-висока от цената на тока при съседите. За каква конкурентна икономика говорим тогава в бъдеще време. И сега има стоки, чиято цена е много по-висока от цената на същата стока в съсед
306
0
 
0
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
Много от тук коментиращите никога не са оставали без електричество за повече от 1 час в живота си. През 80-те години на миналия век редовно (всяка зима) осавах без ток за месеци. През 90-та година Русе беша като цветомузика (единия квартал светул, другия тъмен - след един час обратно). Всеки, който е преживъл тези моменти ще гласува с ДА на референдума повервайте ми, а на останалите им пожелавам дая изпитат това "удоволствие" да остане без електричество за да разбере какво е.
305
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
до 462Точно така това което крият е че закриването на централата струва до 3 - 4 пъти повече от разхода за построяване!А кой мислите че ще извърши тая дейност след като се е набутал да строи и е прибрал печалбите? Росатом ще пие чай а вашите *** ще пушат!
304
0
 
1
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Лисицата:-Гарго, ще гласуваш ли с ДА на референдума? Много е важно, от това зависи бъдещето на децата ти!..гаргата мълчи и стиска сиренцето в клюна.-Гарго, много е важно България да е независима и да не купува ток. Ще гласуваш ли с ДА?Гаргата:-Да!Сиренцето пада, лисицата го грабва и офейква. Гаргата, замислено:-Аз и НЕ да бях казала, все тая...

Спонсорирани публикации